Obavijesti

News

Komentari 480

Euforija u HDZ-ovom stožeru: Vijore se zastave, pjeva, pleše

Euforija u HDZ-ovom stožeru: Vijore se zastave, pjeva, pleše
46

Josipa Rimac je rekla kako da kraja večeri očekuju da će imati barem 70 mandata te da će predsjednica dati Tomislavu Karamarku mandat za sastavljanje vlade

VIDEO

00.28 Očekuje se Karamarkovo obraćanje prisutnima u stožeru.

23:59 HDZ je izborni pobjednik s jedne strane, rekao je Ivan Šuker dodavši da je MOST također izborni pobjednik.

- Ja mislim da smo mi negdje oko 64, 65 mandata, SDP će imati negdje desetak mandata manje, onda treba vidjeti s MOST-om i napraviti jednu čvrstu koaliciju - rekao je Šuker. Dodao je i da je on u dijaspori osvojio mandat, no da će ipak pričekati konačne rezultate.

23:58 Čelnik HSS-a, jedne od stranaka Domoljubne koalicije, Branko Hrg kazao kako je očekivao da će građani više kazniti Kukuriku koaliciju.

- Ima dosta građana koji na neki način žele izraziti bunt, jer glasovanje za liste kao što je Most, koje su se ‘friško’ pojavile, izražavaju bunt građana. Vjerujem da tamo ima kvalitetnih ljudi, tradicionalno opredijeljenih i da će biti prilike da se sastavi dobra i kvalitetna saborska većina - rekao je Hrg Hini.

Na pitanje je li to stav svih u Domoljubnoj koaliciji Hrg je kazao kako s njima još o tome nije razgovarao i dodao kako bi to “bilo mudro jer, ako je suditi po prvim rezultatima, na njih se mora računati".

23:14 Očekuje se dolazak predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, trebao bi stići svaki čas.

23:13 Bivši premijer Nikica Valentić za HTV je rekao da je Hrvatska zrela za reforme.

- Prije svega za ekonomske reforme i reforme uprave. Poltička stabilnost i pravna sigurnost su osnova svakog daljnjeg upravljanja državom - rekao je Nikica Valentić.

POGLEDAJTE VIDEO: HDZ slavljem pokazuje uvjerenost u pobjedu

Pokretanje videa...

24sata Video 00:30

23:12 Nositelj liste u II. izbornoj jedinici Miroslav Tuđman, za HTV je rekao:

- Očigledno da se, kako se povećava broj pregledanih listića, raste potpora Domoljubnoj koaliciji, i to je pokazatelj koliko su izlazne ankete neprecizne, od čak 10 mandata razlike.

Na pitanje da iz SDP-a pozivaju MOST da im se pridruži, rekao je:

- To što SDP radi u zdanje vrijeme je sve samo da ostane na vlasti, međutim prema svim pokazateljima, to je najneuspješnija vlada u Europi. U četiri godine nisu uspjeli napraviti bolji život za hrvatske ljude, međutim vjerujem da će ovi trendovi pokazati što će veći broj listića biti obrađen, oni neće biti u mogućnosti sastaviti novu vladu – rekao je Tuđman.

22:40 Mi smo cijelo vrijeme govorili da izlazne ankete nisu dostojne, što se pokazalo točnim. Ovi parcijalni rezultati, ako ostanu do kraja, značit će da ćemo biti pobjednici izbora, a vjerujemo da hoće, rekao je Miro Kovač te dodao da će Karamarko uskoro doći u stožer, javlja N1.

Na pitanje pregovara li HDZ sa drugim strankama o proširenju koalicije, odgovario je:

- Nakon izvještaja DIP-a znat ćemo koliko smo jaki pobjednici i hoćemo li morati tražiti dodatne partnere.

Upitan hoće li postati ministar vanjskih poslova kazao je da će najprije pričekati DIP pa vidjeti je li to dovoljno za sastavljanje vlade, a onda će rješavati program vlade i resore te kadrove. Na upit može li se očekivati zatopljenje odnosa s Orbanom, Kovač kaže da je prethodna vlada napravila puno štete i sebi i Hrvatskoj svojim nastupom prema susjeda, te da će vlada predvođena Domoljubnom koalicijom prema njima nastupati kooperativno, a ne na način da se konfrontira, uključujući i odnose sa Srbijom.

- Karamarko će biti na liniji zaštite nacionalnih interesa - kazao je, a sa Srbijom će se, dodao je, "razgovarati otvoreno, izravno, bez kompleksa, konstruktivno i u europskom duhu.

22:32 Ovo što je DIP sad objavio je ono što smo cijelo vrijeme tvrdili, da ćemo biti pobjednici. DIP je potvrdio da ankete nisu vjerodostojne, mi smo na to upozorili. Očekujemo da će se na ovaj način sve nastaviti, da ćemo biti pobjednici s većinom u Saboru, rekao je tajnik HDZ-a Kovač.

- Ako je jedna stranka u prošlosti pokazivala odgovornost - od osamostaljivanju i obrani Hrvatske, u reintagraciji Hrvatske do ulaska Hrvatske u EU i NATO - onda je to HDZ. Mi imamo svijest da Hrvatsku treba gospodarski obnoviti, a demografiju sanirat i. Treba riješiti krizu morala u hrvatskom društvu i s hrvatskim susjedima treba komunicirati normalno, civilizirano i europski" - rekao je Kovač.

22:17 Od početka sam govorio da razlika biti od 10 do 12 mandata. Ovo je značajna pobjeda Domoljubne koalicije nad SDP-ovom. Naravno, tu računamo na tri rezultate iz dijaspore. Istina, MOST ima značajan rezultat, to je skup ličnosti s različitim pogledima, ali ti pogledi su slični našima. Koalicija? Pričekat ćemo konačne rezultate, pa ćemo vidjeti, rekao je Željko Reiner komentirajući prve Izborne rezultate.

22:15 Prve rezultate komentirala je i Josipa Rimac rekavši da očekuju najmanje 70 mandata do kraja večeri.

- Mi očekujemo još bolji rezultat, rekli smo da izlazne ankete nisu relevantne, ja sam sigurna da ćemo rasti još bar 4 do 5 mandata. Tako Hrvatska diše - rekla je Rimac.

Odgovarajući na pitanje kome će predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ponuditi mandat za sastavljanje Vlade, Rimac je kazala da će se pričekati službene rezultate kada će "Kolinda Karamarku dati mandat za sastavljanje vlade".

22:11 Hrvatska prepoznaje što joj treba. Ovo je potvrda da Hrvatska nije izgubila orijentir, kazao je Goran Marić.

- Bit će još koji mandat više, očekujemo najmanje 12, 13 mandata više - dodao je Marić te rekao da postoji mogućnost suradnje s MOST-om:

- U MOST-u vidimo da poštuju vrijednosti koje mi poštujemo. Apsolutno postoji mogućnost da surađujemo -  kazao je.

22:05 Nakon objave prvih izbornih rezultata prema kojima Domoljuubna koalicija osvaja 63 mandata u izbornom stožeru zavladalo je slavlje. Vijore se zastave, viče: "Hrvatska, Hrvatska" . Okupljeni pjevaju "Zovi, samo zovi" i "Večeras je naša fešta, neka nas Milanović čuje".

Goran Stanzl/PIXSELL

21:54 Ovo je labuđi pjev gospodina Ostojića, bit će iznenađen kad dođu izborni rezultati. S obrzirom da je pozvao na ostavku Karamarka mislim da će on biti prvi koji će podnijeti ostavku , rekao je Gordan Jandroković komentirajući Ostojićevu izjavu u kojoj je rekao kako očekuje od Karamarka da podnese ostavku nakon ovakve sramote na izborima.

21:43 U VIP sobi izbornog stožera su braća Zdravko i Zoran Mamić.

21:39 MOST je pozitivno iznenađenje, s obzirom kad su se pojavili, očekivano su dobili dosta glasova. Građani nisu stigli upoznati što nude, rekla je Ivana Maletić.

Smatra kako je dio građana razočaranih u SDP, glasovao za MOST. Još jednom je istaknula kako ti građani nisu stigli detaljno upoznati MOST. Maleetić dodaje da je vjerojatno i dio HDZ-ovog glasačkog tijela prešao MOST-u, ali vjeruje kako se ne radi o značajnom broju. Što se tiče koaliranja s MOST-om, rekla je:

- MOST se referira na provedbu reformi, želi kvalitetne promjene koje će građani osjetiti, a to je temelj našeg programa - rekla je Maletić za HRT.

21:30 Informaciju da su Prgometu ponudili mjesto predsjednika Sabora demantirao je i Reiner.

- Mogu vam pouzdano reći da predsjednik Karamarko nije ni sa kim razgovarao, niti će to učiniti do konačnih rezultanata izbora - rekao je.

21.26 HDZ-ovci su se uhvatili u kolo i rasplesali na Thompsonove hitove.

21:02 Gordan Jandroković je za N1 demantirao da je HDZ ponudio Prgometu mjesto predsjednika Sabora.

- Svašta će se pričati, to nije točno, puštena je informacija da se kompromitira HDZ - rekao je.

20:07 HDZ je navodno svom bivšem članu, a sad kandidatu MOST-a u I. izbornoj jedinici, D ragi Prgometu ponudio mjesto predsjednika Sabora u zamjenu da im se prikloni kako bi mogli formirati Vladu. Međutim, Prgomet ih je odbio.

POGLEDAJTE VIDEO: Euforija u stožeru HDZ-a raste

Pokretanje videa...

24sata Video 00:27

19:57 U izborni stožer stigao je i Slavko Goluža.

20:25 Članovi, simpatizeri i gosti Domoljubne koalicije rasporedili su se u nekoliko dvorana u Gastro Globusu. Jedna od njih namijenjena je samo VIP gostima. Zaštitari kontroliraju imaju li svi odgovarajuću akreditaciju za prostoriju u koju ulaze,

VIDEO

20:11 Prema izlaznim anketama Ipsos Pulsa koje je objavio HRT, Domoljubna koalicija osvaja 57 mandata, Hrvatska raste 56, MOST osvaja 17 mandata, IDS 3 mandata, HDSSB 2 mandata, Živi zid 3 mandata, a Milan Bandić 2 mandata.

20:08 Nagađa se da je HDZ bivšem članu, a sada kandidatu MOST-a za I. izbornu jedinicu, Dragi Prgometu ponudio mjesto predsjednika Sabora. Međutim, Prgomet ih je navodno odbio.

19:53 Prema ovim rezultatima, jedino MOST može biti "partner u Vladi", izjavio je bivši HDZ-ov ministar financija, Ivan Šuker za N1.

19:51 Ovo su samo ankete, sačekat ćemo službene rezultate . Ako su ovi rezultati imalo točni, MOST je ostvario respektabilan rezultat i dakako da će se onda s njima razgovarati ukoliko smatraju da su Hrvatskoj nužne reforme, kazao je za Novu TV Gordan Jandroković.

19:42 Puna optimizma je i zastupnica u EU parlamentu Ivana Maletić.

– Ankete griješe plus minus 5 posto, a to je tih 9 mandata koje uvijek idu naušrb HDZ-a. MOST je svakako pozitivna politička pojava – rekla je Ivana Maletić, a javlja Večernji list.

Upitana za mogućnost sklapanja koalicija, odgovorila je da će se o tome još razmišljati te da je sve moguće.

19:37 U stožer Domoljubne koalicije stigao je Ivić Pašalić.

19:34 Nakon izlaznih anketa u stožeru HDZ-a u zagrebačkom Globusu i ne mogu se bas pohvaliti atmosferom. Mladež vijori s nekoliko zastava, a slušaju se Mate Bulić, Škoro i bećarci. Na repertoaru je i pjesma "Bože, čuvaj Hrvatsku". Iako su potonuli nakon objave izlaznih anketa, HDZ-ovci su uvjereni kako ce konačan rezultat biti daleko drugačiji.

- Bar 68 mandata - rekao nam je jedan visokopozicionirani član.

- Problem izlaznih anketa je taj sto zapostavljaju ruralne dijelove. Vidjet cete, kad budu pristizali rezultati, prvo će pristizati oni iz urbanih krajeva i tu cemo mozda biti podjednaki. No, kako budu dolazili rezultati iz ruralnih krajeva, broj mandata HDZ-a će rasti - kaže nam sugovornik.

U nastavku se dotiče i toga kome će Most dati potporu.

- SDP s Mostom nece imati većinu. Mi hoćemo - rekao je.

19:24 Ovo su izlazne ankete, one su za nas uvijek bile nepovoljne. Pokazat će se, kada dođu podaci s terena, da je situacija u našu korist. Velika je izlaznost naših članova i simpatizera, situacija će se promijeniti. Mislim da će rezultati biti drugačiji i da neće trebati zvati Most ili nekog drugog, rekao je Tomislav Čuljak iz HDZ-a.

19:21 Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač uvjeren je, da će bez obzira na izlazne ankete, njegova koalicija na kraju biti pobjednik ovih izbora:

- Vidjeli smo i u prošlosti rezultate tih anketa, pa se na kraju pokazalo da smo mi pobijedili. Do kraja večeri očekujem komfornu prednost za Domoljubnu koaliciju - rekao je Kovač  te dodao da su očekivali da će MOST ući u Sabor.

VIDEO

19:14 Josipa Rimac je zahvalila svima koji su dali glas Domoljubnoj koaliciji i rekla da do kraja večeri očekuje još najmanje 9 mandata bez dijaspore.

- Prema našim podacima, sigurno ćemo imati još 9 mandata, minimalno i bez dijaspore -  rekla je Rimac. Izrazila je sumnju da će MOST na kraju doista imati 18 mandata, a na pitanje je li MOST potencijalni koalicijski partner nije dala precizan odgovor.

-  Razgovarat ćemo, kada budemo imali konačne rezultate, sa svima onima koji žele bolju i jaku Hrvatsku - rekla je Rimac za Novu TV.

19:08 Izlazne ankete potvrdile su da nas očekuju najneizvjesniji izbori u povijesti. Po njima, i SDP-ova koalicija Hrvatska raste i HDZ-ova Domoljubna koalicija osvajaju 56 saborskih mandata.

Nakon što su u izbornom stožeru Domoljubne koalicije čuli prve izlazne ankete, dvoranom Gastro Globusa odjeknuli su stihovi Škorine pjesme "Svetinja". Trenutno je u stožeru oko 500-injak simpatizera i članova stranaka koalicije.

- Činjenica je da je MOST fenomen protestnih glasova u Hrvatskoj. Mislimo da ćmo moći bez koalicije, kad osvojimo većinu, svatko kome je stalo do Hrvatske pridružit će nam se - komentirao je Željko Reiner.

Domoljubna koalicija čeka rezultate uz Tuđmanovu bistu

Domoljubna koalicija rezultate osmih parlamentarnih izbora čekaju u restoranu Gastro Globus kod zagrebačkog velesajma.

Restoran je za ovu prigodu uređen u svečarskom tonu, izvješene su hrvatske zastave, a spremno je i 300-injak čaša za šampanjac. Zasad je u Gastro Globusu spremna i jedna velika torta, no doznaje se da iz drugih gradova Hrvatske stiže još nekoliko njih. U dvorani je postavljena i velika pozornica kojom dominira skulptura prvoga hrvatskoga predsjednika Franje Tuđmana, a optimizam se potiče pjesmama Miroslava Škore i Mate Miše Kovača.

U izbornom stožeru počeli su se okupljati ljudi, za sada još uvijek većinom novinari, no pristižu i članovi stranaka Domoljubne koalicije te simpatizeri. U izbornom stožeru već su Željko Reiner i Josipa Rimac.

Dolazak predsjednika stranke Tomislava Karamarka očekuje se oko 22 sata, a u stožeru su uvjereni da će održati pobjednički govor i primiti čestitke sa svih strana, pa i one aktualne Vlade Republike Hrvatske. A prema viđenom, raspoloženje je dobro i nitko ne sumnja u pobjedu.

Karamarko: Optimističan sam

Tomislav Karamarko, u pratnji starije kćeri Lane, glasovao je jutros na biračkom mjestu u zagrebačkoj VII. gimnaziji poručivši kako je uvjeren da će ovi parlamentarni izbori biti praznik demokracije.

- Optimističan sam glede izbornih rezultata i vjerujem da će izlaznost biti velika - rekao je Karamarko novinarima nakon glasovanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 480
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.