Obavijesti

News

Komentari 417

Karamarkov terminator: Evo zašto je meta žestokih napada

Karamarkov terminator: Evo zašto je meta žestokih napada
3

Neodmjerene izjave: Na Bleiburgu je održao govor tvrdeći da je na tom mjestu rođena Hrvatska, a svoje kontroverzne izjave pravda izvlačenjem iz konteksta

VIDEO

Novi ministar kulture gostovao je uglavnom u TV emisijama kod Branimira Bilića i Velimira Bujanca, pisao ezoterične knjige o odnosu Hrvata i bosanskih muslimana te znanstvene članke o Drugom svjetskom ratu i poraću. Zamjenik je predsjednika Počasnog blajburškog voda, starčevićanac.

Zbog žestokih izjava o Drugom svjetskom ratu, Titu, komunizmu, Jugoslaviji, Bleiburgu i drugim vrućim ideološkim temama, pojavom na ministarskoj listi Tima Oreškovića izazvao je veliko iznenađenje.

- HDZ će sigurno provesti lustraciju, bez toga nema boljeg života ni ekonomskog napretka - rekao je lani u “Bujici”, u kojoj je Most, stranku koja ga je dovela na Markov trg, opisao prilično nepovoljno: “Riječ je zapravo o instant političkim fenomenima, za jednokratnu uporabu, koji ne mogu pretendirati na ozbiljno vođenje države”.

Proučavao muslimane

HDZ je tada računao na 76 mandata, a čini se da je već tada bio siguran da ga čeka ministarska fotelja.

- Prvi potez nove parlamentarne većine bit će vraćanje saborskog pokroviteljstva nad Bleiburgom, a drugi donošenje zakona o lustraciji. Nacrt već priprema udruga Hrvatski križni put, na čelu s Brunom Esih, a otpore pružaju oni koji se boje gubitaka političke i ekonomske moći, oni koji su Hrvatsku već ponizili s tzv. Lex Perković - rekao je samouvjereno Hasanbegović i dodao:

- Lustracija je naprosto nužna te temeljni preduvjet za društvenu katarzu te suočavanje s baštinom jugokomunizma i njegovih posljedica do danas.

Ni najbliži Karamarkovi suradnici nisu znali tko će biti ministar kulture. Dr. Hasanbegović predložen je posve neočekivano - u tom resoru kao kandidati s najviše šansi kotirali su Anja Šovagović Despot i Jasen Mesić, eventualno Sunčana Glavak. On je uživao samo potporu Gradskog odbora HDZ-a, tj. Andrije Mikulića, no čini se da je presudno bilo prijateljstvo s Karamarkom koji je, barem što se tiče HDZ-ove ministarske kvote, složio svoj “kitchen kabinet”, imenujući isključivo sebi odane ljude.

Screenshot

Hasanbegović s Karamarkom dijeli sva bitna uvjerenja o 2. svjetskom ratu i poraću, Titu, komunizmu te potrebi dekomunizacije i lustracije. Na ljevici je o njemu, kao autoru knjiga i radova o povijesti bosanskih muslimana, pozitivno i toplo pisao samo Miljenko Jergović. Pišući o jednom njegovu radu opisao ga je kao “sjajnog zagrebačkog pisca”, i tu bi pohvale stale.

Velimir Visković se na Facebooku oštro okomio na Hasenbegovićevo imenovanje prozivajući ga zbog proustaških stavova, ali i nepoznavanja resora kojemu bi trebao biti na čelu. 

Preko noći zavrnuo pipu

U medijima je često korištena i njegova izjava iz “Otvorenog”, u kojem je rekao da je Hrvatska oslobođena tek u Domovinskom ratu. Razgnjevio je i urednike mnogih, uglavnom lijevo orijentiranih portala jer im je zavrnuo slavinu iako je rekao da ništa neće mijenjati preko noći.

- Protivnik sam bilo kakvog eksperimentiranja. Ono što je dobro u hrvatskoj kulturi tome će se dati još veća potpora, ali ono što ne valja će se korjenito mijenjati - kaže Zlatko Hasanbegović.

Iako ga mnogi optužuju da nije dovoljno stručan za resor koji je dobio, da ne poznaje dovoljno ni jedan vid kulture, Hasanbegović navodno potječe iz obitelji kazalištaraca, a tu obiteljsku crtu naslijedila je i njegova kći, koja pohađa dramsku skupinu u zagrebačkom ZKM-u te Hasanbegović redovito odlazi na kćerine predstave. S njom je u dramskoj skupini i kći HDZ-ovke Margarete Mađerić.

- Da, točno. Mi se znamo s dramske - rekla nam je Mađerić.

Lalovac je primjer manjinca

- Hrvatska je oslobođena 1990. Obrambeni i oslobodilački rat iz 90-ih godina jedini je rat u 20. stoljeću iz kojeg su Hrvati izašli kao istinski pobjednici. To je jedini temelj na kojem se treba graditi ova država. Duhovi i zlodusi iz prošlosti proizvodit će stalni društveni rascjep beskrajne debate - rekao je u “Otvorenom”.

Zlatko Hasanbegović je imao seriju incidentnih nastupa u TV emisijama. U jednoj “Bujici” je Velimir Bujanec pustio prilog s Tjentišta, u Bosni i Hercegovini, iz rodnog sela Obrada Lalovca, oca bivšeg ministra financija. Bila je to jasna invektiva na račun ministrova etničkog podrijetla. “Zadnji su puta tu dolazili i Boris, i Obrad, i ministar policije, potpredsjednik Vlade Ranko Ostojić! Baš smo ih lepo ugostili, zaklali smo jagnje, govore u Tjentištu. Lalovci su iz zaseoka Vojnovića, nedaleko od Tjentišta. Dio tamošnjih Srba bili su četnici, a drugi partizani. S tog je područja mnogo srpskih mladića dobrovoljno otišlo u vojsku takozvane Republike Srpske, a napadali su Dubrovnik i hrvatski jug. Narod s Tjentišta iznimno je ponosan na obitelj Lalovac, posebno na Borisa, za kojega kažu da bi podjednako dobar ministar mogao biti i u vladi takozvane Republike Srpske, ali narodu, kako kažu, koristi i u Zagrebu”, rečeno je u prilogu, na što je Hasanbegović zamoljen za komentar.

Rekao je: “Ovaj je prilog pokazao kako pripadnici jedne etničke skupine mogu daleko dogurati u demokratskoj državi kao što je Hrvatska. Zanimljivo, moja je obitelj nekad živjela na tim prostorima, ali danas tamo nema ni jednog Hrvata, ni katolika, ni muslimana - mnogi su pobijeni, a drugi raseljeni”.

Platforma 112 u vezi Hasanbegovićeva imenovanja uputila je otvoreno pismo mandataru nove Vlade Tihomiru Oreškoviću. Ističu da predloženi ministar kulture Zlatko Hasanbegović nije primjeren kandidat. Podsjećaju na Hasanbegovićevu izjavu kako “antifašizam nije temelj ove države, nego floskula koja nema utemeljenje u ustavnom tekstu”. 

U Saboru je ministar kulture bio meta najžešćih napada ljevice i centra, koji su polazili od pretpostavke da će imenovanje Hasanbegovića Vladi priskrbiti reputaciju “proustaške”. No suprotstavljanje ga je dočekalo i na centru.

- Sve što je dobro za Hrvatsku i hrvatske građane dobro je i za nas - rekao je Drago Prgomet, predsjednik stranke Hrid.

Željka Markić je oduševljena

Na pitanje novinara je li mu koji od ministara u novoj Vladi sporan, bez objašnjenja je rekao: “Da, ministar kulture”.

Sanjin Strukić/PIXSELL

Željka Markić, čelnica udruge U ime obitelji, smatra da će Zlatko Hasanbegović kao ministar ukinuti financiranje ljevičarskih portala i udruga. Na svojem je profilu na Facebooku napisala entuzijastičan post, u kojemu je pohvalila novoga ministra kao čistača ideoloških magli.

- Ministarstvo kulture u četiri godine ministara Zlatar i Šipuša pretvorilo se u ministarstvo nekulture i propagande. Njegov (vrlo mali) proračun postao je bankomat lijevih, parapolitičkih udruga, portala, intendanata, režisera... Na natječaju za potporu neprofitnim portalima 2014. godine je komisija u kojoj je sjedio tadašnji predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (Duka) dodijelila više bodova portalu koji uopće ne postoji - Zlatne godine - nego portalu Narod.hr - jer je ovaj pokrenula udruga U ime obitelji. 

Na pitanje kako se to moglo dogoditi, Duka je odgovorio: ‘Kad vaši dođu na vlast, onda ćete vi dobivati novac’. Sad je drugi model djelovanja - iako ‘njihovi’ nisu više na vlasti - treba nastaviti dobivati novac bez ikakvih kriterija - ovaj put kako bi nova vlast dokazala da je ‘demokratična’ i kako bi je ove udruge plaćene da se bave demokracijom što manje napadale. O dodjeljivanju sredstava nepostojećem portalu, članovima komisije koji dodjeljuju sredstva medijima za koje pišu i od kojih primaju honorar - UIO je obavijestio javnost i sve sudionike. Prije dvije godine - sve udruge koje sad falsificiraju izjave Zlatka Hasanbegovića - nisu digle glas protiv korupcije i netransparentne dodjele novca poreznih obveznika. Toliko o njihovoj zabrinutosti da je Zlatko Hasanbegović ‘kao osoba koja će imati moć određivati tko će u kulturi i medijima dobivati sredstva isključiva, a time i nepodobna za vođenje područja u kojem je sloboda izražavanja ključna pretpostavka stvaralaštva’.

On će promovirati sposobne

Da procjenjuju da će im pomoći zadržati njihove privilegije - dobivati proračunski novac bez rada, čitanosti i doprinosa informiranju javnosti - bio bi im Hasanbegović i podoban i demokratičan - baš kao što su bili super zadovoljni sa smijenjenom ministricom Zlatar i ministrom Šipušom. Ukidanje privilegija, dobivanje novca po stranačkim vezama te promicanje podobnosti umjesto sposobnosti - toga se boji ova ekipa - napisala je Željka Markić komentirajući Hasanbegovića.

24sata
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 417
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa