Obavijesti

News

Komentari 701

Kolinda je pobjednica izbora: Osvojila 50,74 posto glasova

Kolinda Grabar Kitarović pobijedila je u drugom krugu predsjedničkih izbora s osvojenih 50,74 posto glasova, dok je Ivo Josipović osvojio 49,26 posto glasova

VIDEO

Prema nepotpunim službenim podacima DIP-a (obrađeno 99,98 posto biračkih mjesta), HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović pobijedila je u drugom krugu predsjedničkih izbora s osvojenih 50,74 posto glasova, dok je Ivo Josipović osvojio 49,26 posto glasova. Grabar-Kitarović dobila je 1.114.865, a Ivo Josipović 1.082.430 glasova, što je razlika od 32.435 glasova.

Kolinda Grabar Kitarović (HDZ) osvojila je najviše glasova u 14 županija i inozemstvu, a Ivo Josipović (SDP) u šest županija i Gradu Zagrebu.

HDZ-ova kandidatkinja je pobjedu i najbolje rezultate ostvarila u Ličko-senjskoj županiji, gdje je osvojila 67,11 posto glasova, zatim u Splitsko-dalmatinskoj (62,12 posto), Brodsko-posavskoj (59,59), Vukovarsko-srijemskoj (59,49), Šibensko-kninskoj (59,07), Zadarskoj (58,54) i Dubrovačko-neretvanskoj županiji (57,97). U Požeško-slavonskoj dobila je 56,37 posto, Karlovačkoj 55,87, Sisačko-moslavačkoj 53,72, Virovitičko-podravskoj i Osječkoj po 53,50 posto, a u Zagrebačkoj županiji 51,49 posto.

Kolinda Grabar Kitarović pobijedila je i u Baškoj Vodi, mjestu iz kojega potječe Ivo Josipović i u kojemu žive njegovi brojni rođaci. Poraz je čak i veći od onoga u cijeloj Hrvatskoj, za Josipovića je glasovalo 45,08 posto, a za Grabar Kitarović 54,92 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Anto Magzan/Pixsell

Za Josipovića su i u drugom krugu većinom glasovali u Varaždinskoj županiji (64,23 posto), Koprivničko-križevačkoj (53,43 posto), Krapinsko-zagorskoj (52,95), Primorsko-goranskoj (61,67), Međimurskoj (72,60) te u Istarskoj gdje je ostvario najbolji rezultat osvojivši čak 79,47 posto glasova.

Josipović pobijedio u Zagrebu

Josipović je, pak, ponovio pobjedu u Zagrebu, gradu s najvećim brojem birača, osvojivši 51,89 posto glasova. Za njega je glasovalo 216.290 birača, dok je Grabar Kitarović dobila 200.573 glasa  (48,11 posto).

Nakon što je Ivo Josipović podbacio u prvom krugu predsjedničkih izbora u Zagrebu, gdje je do sad imao veliku podršku, rezultati drugog kruga potvrdili su trendove koji mu ne idu u prilog.

U drugom krugu predsjedničkih izbora 2009. za Josipovića je u Zagrebu glasalo 267.796 građana, a za protukandidata Milana Bandića 162.825. Josipović je u Zagrebu u nedjelju dobio 216.290 glasova, a Kolinda Grabar Kitarović 200.573. To znači da je u pet godina mandata uspio izgubiti povjerenje više od 50 tisuća ljudi. Izlaznost birača u drugom krugu predsjedničkih izbora i jučer i 2009. je gotovo identična, oko 60 posto.

2009. godine Josipović je pobijedio Bandića u svim županijama osim u Ličko-senjskoj, dok je ove godine veći broj glasova Josipović  dobio samo u sedam županija i Gradu Zagrebu. Županije koje su sklonije Josipoviću su Istarska, Primorsko-goranska, Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Međimurska, Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska. Sve druge osvojila je Kolinda Grabar Kitarović.

Kolinda uvjerljivo pobijedila u inozemstvu

Kolinda je odnijela i uvjerljivu pobjedu u inozemstvu s osvojenih 91,11 posto glasova. Ivo Josipović osvojio je 8,89 posto glasova.  

Na glasovanje u 50 država u inozemstvu na ukupno 92 biračka mjesta izašlo je 37028 birača, od kojih je 33737 glasalo za HDZ-ovu kandidatkinju, a 3291 za aktualnog predsjednika Josipovića.

Grabar Kitarović je pobijedila u 28 država, Josipović je dobio više glasova u njih 19, dok su u tri (Indonezija, Izrael, Ukrajina) dobili jednak broj glasova, no za pobjednicu ovogodišnjih predsjedničkih izbora se najviše glasovalo u državama s najbrojnijom dijasporom, Bosni i Hercegovini, Njemačkoj i Australiji, a najveći broj glasova dobila je i u susjednim Sloveniji, Crnoj Gori, Italiji i Mađarskoj.

Srbija je jedina susjedna država u kojoj je Josipović bio bolji od Grabar Kitarović, osvojivši 54,03 posto nasuprot 45,97 posto HDZ-ove kandidatkinje. Srbija je ujedno i zemlja s najviše glasača od svih u kojima je pobijedio Josipović s ukupno 472 važeća listića.

U BiH je glasovalo najviše birača, bilo je ukupno 17.229 važećih listića, a Grabar Kitarović je dobila čak 93,80 posto, odnosno 16.160 glasova, dok je za Josipovića glasovalo tek 1.069 birača (6,20 posto).

Anto Magzan/Pixsell

60.728 nevažećih listića

Na izbore je izašlo 59,06 posto birača (2 258 801). Nevažećih glasačkih listića bilo je 2,69 posto, odnosno  60. 728. Radi se o rekordnom broju nevažećih listića zabilježenom na izborima u Hrvatskoj - gotovo dvostruko više nego u prvom krugu, kad ih je isto učinilo 1,56 posto, odnosno oko 27.791.

'Hrvatska će biti među najprosperitetnijim zemljama u EU'

- Prije nego što se počnem zahvaljivati htjela bih nešto reći. Kada sam krenula u ovu bitku, kada sam prihvatila tu čast HDZ-a i Tomislava Karamarka mnogi su mi govorili: "Što ti to treba? Ulaziš u bitku koju ćeš izgubiti", ali ja se ne predajem. Tako ćemo raditi i za Hrvatsku. Bit će Hrvatska među najrazvijenijim i najprosperitetnijim zemljama EU. Ovo je veličanstvena noć, ali nema mjesta trijumfalizmu, veselju da. Ali posao nas čeka. Već večeras idemo raditi za boljitak naše domovine. Sada ću morati izaći iz članstva, ali te vrijednosti ostaju u meni i tako će Hrvatska ići naprijed. Idemo se okupiti, idemo biti zajedno - nastavila je i zahvalila svima koji su bili uz nju - partnerima, Brkiću i Čuljku, svojoj obitelji, posebno suprugu, i svima koji su je podržali. 

Zahvalila je i svim protukandidatima. Na spomen Ive Josipovića, u stožeru su počeli negodovati, no ona je zamolila da prestanu. 

- Svi mi želimo bolju Hrvatsku. Pozivam sve koji su dali glas Josipoviću da budu dio našeg tima, jer je dosta bilo podjela. Svi ste vi moji. Ujedinimo ljubav i vjeru prema domovini, idemo Hrvatsku odvesti u blagostanje - rekla je Kolinda. Nakon toga je s okupljenima u stožeru zapjevala pjesmu 'Zovi samo zovi'.

Anto Magzan/Pixsell

Čestitao Kolindi na pobjedi

Nakon objave konačnih rezultata u kojima je objavljeno da je predsjednička kandidatkinja HDZ-a odnijela pobjedu na izborima, dosadašnji predsjednik Ivo Josipović obratio se javnosti.

- Dozvolite da čestitam na pobjedi novoizabranoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović. Imali smo napornu kampanju, sučeljavanja i međusobno oponiranje, no demokracija je pobijedila. Gospođa Grabar Kitarović je pobijedila u demokratskoj utakmici i zato čestitam. Istina, razlika je jako mala, no to je bit demokracije, da onaj koji osvoji više glasova nosi pobjedu. Zahvaljujemo svima koji su mi ovih pet godina pomagali da budem uspješan predsjednik Hrvatske. Zahvaljujem milijunu građana koji su mi dali svoj glas. To je naša najveća snaga. Hvala strankama koji su me podržale i nevladinim organizacijama i svim koji su radili na mojoj kampanji. Prije svih hvala mojoj obitelji. Mojoj supruzi, roditeljima, kćerki i svim onima koji su me ovih pet godina podržavali u obavljanju dužnosti. Vrijednosti za koje smo se borili su i dalje tu, i dalje su izazov. Vjerujmo u našu Hrvatsku - kazao je Josipović.

Pixsell

Karamarko: Hvala ti na pobjedi, Kolinda!

Prije govora novoizabrane hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, okupljenima u stožeru HDZ-a i čitavoj Hrvatskoj javnosti obratio se šef HDZ-a Tomislav Karamarko.

- Hvala dragi prijatelji, Hrvatice i Hrvati, dragi članovi. Svima zahvaljujem, ali moram izreći jednu rečenicu: "Imamo predsjednicu!" Najveća hrvatska stranka koja je pod vodstvom najvećeg Hrvata 20. stoljeća dr. Franje Tuđmana stvorila hrvatsku državu, danas je iznjedrila najboljeg kandidata i ima predsjednicu. Hrvatski narod uvijek osjeti kad treba donijeti pravu odluku i večeras je donio pravi izbor - rekao je.

- Dobili smo hrabru ženu koja se borila. Hvala Kolinda draga i hvala Jakovu koji je to morao trpjeti. Ona je predsjednica svih građana, neće biti eksponent HDZ-a, ona je predsjednica svih Hrvata jer će raditi za sve s budućom hrvatskom vladom - dodao je Karamarko.

Anto Magzan/PIXSELL

Milanović: Ovo je bila sektaška kampanja

Premijer Zoran Milanović došao je u stožer Ive Josipovića oko 21.45 sati te je rekao da su ovo najdemokratskiji predsjednički izbori dosad.

-  Prednost je 20, 30 tisuća glasova. Izgleda da sam jako krivo prognozirao kad sam rekao da veća izlaznost ide u prilog Ivi Josipoviću. Prvi put Hrvatska ima predsjednika koji je pobijedio s nekoliko tisuća glasova. 

Na pitanje kako će reagirati ako Grabar Kitarović pobijedi i ako bude tražila da ide u Bruxselles umjesto članova Vlade, Milanović je rekao: 

-  Prema Ustavu Vlada vodi unutarnju i vanjsku politiku. To je ingerencija Vlade i to nije pitanje tko koga voli nego je to tako.

- Ovo je bila sektaška kampanja. Grabar Kitarović je bila militantni vojnik svoje stranke i tako se predstavljala. U ovoj je kampanji stalno ponavljala sedam rečenica, to je činjenica. Ali ako je to volja građana... Ako su presudili glasovi dijaspore, ja s tim nemam problema - rekao je.

Pixsell









Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 701
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda