Obavijesti

Kolumne

Komentari 275

Kolinda sa crkvenog oltara vodi kampanju za Pantovčak

Kolinda sa crkvenog oltara vodi kampanju za Pantovčak
1

Navikli smo da svećenici na oltaru drže političke govore i agitiraju za kandidate. Ali sada smo prvi put vidjeli kandidata kako u kampanji staje za oltar i čita iz Biblije.

VIDEO

Neki su sjedili u prvom redu do oltara, neki su na oltar nosili svijeće, neki se došli pričestiti, neki su pjevali u crkvenom zboru, neki išli na hodočašća. Neki se pozivali na Boga, neki zaklinjali na Boga, neki ga proklinjali.

Mnogima od njih najbliže što su ikada prišli oltaru bilo je kad su palili svijeće na Oltaru domovine na Medvedgradu.

Pritom je Crkva godinama davala podršku političarima, javno agitirala za njih u crkvama i na propovijedima, biskupi i župnici pozivali su s oltara vjernike da glasaju za pojedine stranke ili kandidate.

Ali još nikada do sada nismo vidjeli jednog političara, barem ne visokopozicioniranog i nikad u predizbornoj kampanji, da je osobno stao za oltar.

Procesija i propovijed

I evo, učinila je to Kolinda Grabar Kitarović u svojoj župi Jelenje-Dražice, na koncelebriranoj misi koju je predvodio kardinal Vinko Puljić, dok je predsjedničkoj kandidatkinji pripala čast čitati prvo čitanje iz Starog zavjeta.

Fotografiju uz popratni tekst objavio je HDZ na svojim službenim stranicama, napomenuvši kako je "buduća predsjednica" Kolinda Grabar Kitarović tog istog jutra u Trilju, "u mnoštvu vjernika stupala u procesiji i pribivala misnom slavlju na dan svetog Mihovila".

Da bi onda raspalili veliku fotografiju Kolinde za oltarom.

Bio je to pravi iskorak: iz prvih redova crkve ravno na oltar.

Drugi iskorak bio bi s oltara do Pantovčaka.

Vjernica ili predsjednica?

Da stvar bude još gora, HDZ je na svojim stranicama u isti tekst ugurao i njezinu rečenicu kako će "nepogoda pod nazivom SDP kad-tad proći", koju ona nije izrekla za oltarom, nego u društvu s građanima, ali se nekome u stranci dobro uklopila u cijeli paket.

Naravno, župljanima i vjernicima dozvoljeno je da čitaju iz Biblije, Kolinda nije na oltaru agitirala ni držala politički govor, kako to već godinama čine svećenici i biskupi, ali je sam njezin čin iskorišten u svrhu političke propagande kakva gotovo da nije viđena u proteklih dvadesetak godina.

Milan Bandić je prinosio svijeće i išao na hodočašća, Božidar Kalmeta slikao se u crkvenom zboru, gotovo svi kandidati za predsjednika pozirali su po crkvama i uz crkvene dostojanstvenike. 

Ali ovo je prvi puta da u kampanji vidimo političara za oltarom.

Probijen zid

Time kao da je probijen stakleni zid koji je još uvijek dijelio političare i kandidate za državne dužnosti od crkvenog oltara. Koliko god koketirali s religijom, dodvoravali se Crkvi i propagirali pred vjernicima, nikada do sada kandidati - naročito oni za predsjednika Republike - nisu stali za oltar.

Odnosno, čak i ako jesu, nisu se time hvalili u nacionalnoj kampanji.

A Kolinda je postala takav kandidat: koji se hvali da je ujutro na hodočašću, a popodne za oltarom.

Prava je šteta što takvo nešto nismo imali prilike dosad vidjeti u njezinoj političkoj karijeri. Tada bismo ovo njezino čitanje iz Biblije smatrali normalnim činom vjernice, gotovo navikom da sudjeluje u misnom slavlju i prakticira svoje običaje kao vjernica.

Međutim, ovo nije samo prvi put da Kolindu vidimo za oltarom, nego je prvi put da bilo kojeg kandidata vidimo u toj pozi na službenim stranicama vlastite stranke. A sutra možda i na predizbornom plakatu.

Gospa u školu, Kolinda za oltar

Ima u tome i neke simbolike: samo par dana nakon što je kip Gospe ušao u osnovnu školu u Zadru, Kolinda Grabar Kitarović stala je za crkveni oltar. 

Sve se pomiješalo, sve je okrenuto naopako, zamućene su granice sekularne države. Dosad su na oltarima svećenici držali političke govore, sad je jedna političarka u kampanji stala za oltar i čitala iz Biblije.

Možda je ona to doista činila kao vjernica. Ali onoga trenutka kad je to iskorišteno u propagandne svrhe, postalo je jasno da je to činila kao kandidatkinja za predsjednicu države.

Ako ništa drugo, makar će joj dobro pristajati kraj svečane prisege, "Tako mi Bog pomogao". 

Njega je, korisno je na to podsjetiti, ničim izazvan u tekst prisege ubacio onaj koji nikada nije stao za oltar i čijim bi stopama Kolinda trebala sada kročiti. Samo što je ona sada otišla korak dalje.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 275
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode