Obavijesti

News

Komentari 912

Kolinda u Pazinu: Postavili joj bistu Tita i pjevali 'Bella Ciao'

Kolinda u Pazinu: Postavili joj bistu Tita i pjevali 'Bella Ciao'
19

Obljetnica pobjeda nad fašizmom: Kolinda Grabar Kitarović i Milanović su prije svečane sjednice položili vijence i zapalili svijeće u Parku narodnog ustanka

VIDEO

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Vlade Zoran Milanović u petak su nazočili zajedničkoj svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije u pazinskom Spomen domu, u povodu 70. obljetnice pobjede nad fašizmom

Antifašisti su na binu postavili bistu Josipa Broza Tita ,a zbor je zapjevao poznatu talijansku partizansku pjesmu 'Bella Ciao'.

Duško Marušić/PIXSELL

Predsjednik Saveza antifašista Istre Tomislav Ravnić u svom je govoru osudio micanje Titove biste s Pantovčaka.

- Ocjenjujem da su micanjem Titove biste povrijeđeni osjećaji većine Hrvata, što remeti zajedništvo i toleranciju. Titovom politikom stvorena je povijesna prekretnica čija je srž u antifašizmu. To je nepobitna istina, pa kome krivo kome pravo - rekao je Ravnić i zaradio gromoglasni pljesak.

Prije sjednice je rekao kako je antifašizam trajno opredjeljenje istarskog čovjeka te je izrazio zadovoljstvo što su se i predsjednica i premijer odazvali današnjoj svečanosti u Pazinu.

- Ovo je presudan povijesni datum za ljudsku civilizaciju, a nije slučajno što 9. svibnja ujedinjena Europa obilježava i kao Dan Europe - dodao je Ravnić.

Na svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije nazočnima su se obratili predsjednica i premijer. 

- Pobjeda nad fašizmom je povijesna. Naš narod je tih godina pokazao veliku nacionalnu svijest. Pokazali su da je Istra naša i tako će ostati. Naš antifašistički pokret smatramo povijesno, politički i moralno opravdanim, s pravom uvrštenim u hrvatski Ustav kao jedan od temelja stvaranja moderne hrvatske države - rekla je predsjednica. Dodala je i da je ponosna da su i njezini 'nono i nona' dali svoj udjel toj povijesti.

Nakon sjednice Grabar Kitarović kratko je komerntirala izjavu predsjednika Saveza antifašista Istre Ravnića da su premještanjem biste Tita s Pantovčaka povrijeđeni osjećaji većine Hrvata, rekavši da svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali ne i na povijesne činjenice.

Grabar Kitarović i Milanović su ranije položili vijence i zapalili svijeće u Parku narodnog ustanka. No, to nisu učinili zajedno nego u razmaku od deset minuta. Vijence je položilo i zajedničko izaslanstvo Istarske županije i Saveza antifašista Istre, predvođeno županom Valterom Flegom i Tomislavom Ravnićem.

U izaslanstvu hrvatske predsjednice Grabar Kitarović je i njezin savjetnik za unutarnju politiku Mate Radeljić dok su u Vladinom izaslanstvu, uz premijera Milanovića, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina te ministar turizma Darko Lorencin.

Duško Marušić/PIXSELL
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 912
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.