Obavijesti

Kolumne

Komentari 438

Kolinda u pristupu izjednačila Bleiburg i logor u Jasenovcu

Kolinda u pristupu izjednačila Bleiburg i logor u Jasenovcu
1

U istom danu predsjednica Kitarović je osudila rehabilitaciju četničkog generala Draže Mihailovića i položila vijence na spomenik ustaškim vojnicima na Bleiburgu.

VIDEO

Ipak se nije dogodilo ono što se najavljivalo.

Kolinda Grabar Kitarović ipak je odustala od odlaska na svečanu komemoraciju na Bleiburg gdje je trebala čak i održati govor, kao što su to najavljivali organizatori skupa, čime je pokazala da tom povijesnom stratištu ipak ne pridaje veću važnost nego konc logoru Jasenovac.

Dogodilo se, međutim, nešto drugo.

Svojim tajnim odlaskom na Bleiburg, polaganjem vijenaca u tišini, bez medijske pompe i uz popratno priopćenje s Pantovčaka, uspjela je Bleiburg u svom pristupu izjednačiti s Jasenovcem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ponovivši potpuno isti obrazac - neće ići na svečanu komemoraciju ni u Jasenovcu ni u Bleiburgu - i ponovivši gotovo u dlaku iste poruke o "moralnoj osudi režima koji je progonio u ubijao ljude", uz parolu "zločin je zločin i nijednom se ideologijom ne može opravdati", Kitarović je otišla korak dalje od svih svojih prethodnika na čelu države ili vlade i uspjela isti tretman dati žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu i ustaškim i vojnicima NDH na Bleiburgu.

Sva sreća da nije otišla dva koraka dalje pa Bleiburgu dala veću važnost nego Jasenovcu, ali i ovaj jedan je dovoljno znakovit.

Kitarović je u istu ravan dovela ideologiju koja je u logoru ubijala nevine žrtve u ime rasne čistoće i "ideologiju" koja je u osvetničkom pohodu ubijala pripadnike režima odgovornog za Jasenovac.

Međutim, jučer se na Bleiburgu dogodilo još nešto.

Povijesni revizionizam

Hrvatska predsjednica odlučila je položiti vijence za ustaške vojnike i civile upravo onoga dana kad je u Beogradu posthumno rehabilitiran četnički vođa Draža Mihailović. U svom priopćenju izrazila je "neugodno iznenađenje" presudom Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji ratnog zločinca Draže Mihailovića i "najoštrije osudila svaki pokušaj povijesnog revizionizma".

A onda, istog tog dana, posjetila Bleiburg na kojem su, pored ustaša, stradali i mnogi Dražini četnici, kao i nedićevci, ljotićevci i drugi saveznici nacista u Drugom svjetskom ratu, kojima su ustaške vlasti 1945. godine otvorile put za bijeg prema Austriji.

Tajming je bio nezgodan, ali poruke svejedno ostaju.

Poruke o osudi povijesnog revizionizma u trenutku kad hrvatska predsjednica daje isti tretman Jasenovcu i Bleiburgu. Poruke o osudi revizionizma kad se Kitarović (opravdano) zgraža nad rehabilitacijom Draže Mihailovića, ali šuti o registraciji udruge koja želi dokazati da Jasenovac nije bio logor smrti.

I kad uredno prihvaća podršku Hrvatske čiste stranke prava koja militantno negira Jasenovac i nasljeđe NDH.

Da se i ne govori o svježe iskopanom podatku da hrvatska država od 1993. godine isplaćuje mirovine za 13 tisuća ustaških i vojnika NDH, odnosno članovima njihovih obitelji, u iznosu od 350 milijuna kuna godišnje.

A kad smo već kod toga, nije zgorega spomenuti ni činjenicu da Kitarović prilikom posjeta Jasenovcu nije ni jednom riječju spomenula ustaše ni NDH.

Isti pristup

Dakle, koliko god bilo pohvalno što je hrvatska predsjednica (samostalno ili po nagovoru) odustala od najavljenog odlaska na komemoraciju u Bleiburg, toliko je zabrinjavajuće što je za oba povijesna stratišta primijenila isti pristup.

Dan kasnije u Tezno kod Maribora otišli su i premijer Zoran Milanović i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko - s kojima predsjednica države ponovno nije željela biti viđena na istom događaju - ali razlika je u tome što su oni, za razliku od nje, ipak sudjelovali na komemoraciji u Jasenovcu i tamo poslali jasne poruke da je hrvatska država nastala na antifašizmu i osudili ustaške zločine.

Kitarović je na oba mjesta otišla u tajnosti, na oba mjesta primijenila isti princip i istu retoriku.

Šaljući poruku da su oba ta stratišta potpuno jednaka u svojoj simbolici.

Što je još i dobro, mogla je predsjednica ove subote na Bleiburgu držati govor. No uvijek joj ostaje iduća godina. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 438
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang