Obavijesti

Kolumne

Komentari 145

Komedija sa sučeljavanjima i stara tragedija s programima

Komedija sa sučeljavanjima i stara tragedija s programima
1

Kome trebaju izborna sučeljavanja premijera, kad obje strane zvuče slično jedna drugoj? Čemu programi, kad se oni u najvažnijim stavkama ionako ne provode?

VIDEO

Prvo, komedija sa sučeljavanjima.

Zoran Milanović izaziva Tomislava Karamarka na premijersku debatu, iako on osobno nije bio ni na jednoj, a po njegovim svađalačkim, kapricioznim i često malicioznim obračunima u Hrvatskom saboru lako se može zaključiti kako bi na toj debati izgledao. 

Karamarko je, s druge strane, vjerojatno jedini vođa oporbe koji bježi od sučeljavanja, što je opet za njega i njegovu stranku vjerojatno i najbolje, uzevši u obzir činjenicu da se izblamira čim ugleda mikrofon.

Karamarko zna zbog čega šuti, dok Milanović još uvijek ne zna kad bi trebao šutjeti.

Evo samo što nije

A onda, tu je i tragedija s programima.

SDP je mjesecima izazivao HDZ da prezentira svoj gospodarski program. Zatim su se njegovi ministri orkestrirano, kao da su štrebali iz iste skripte, rugali onome što su čuli prošloga tjedna na predstavljanju tog programa. Ali kad ih je HDZ upitao gdje je njihov predizborni program, skrušeno su odvratili: "Evo, samo što nije gotov".

Ne obazirući se na činjenicu da su od onog prošlog programa, famoznog Plana 21 za kojeg je premijer Milanović obećavao da će ga "provesti do kraja", odustali već nakon tri mjeseca na vlasti.

Čemu onda ta parada s programima, kad oni ionako ništa ne predstavljaju?

Čemu ta parada sa sučeljavanjima kad vođe SDP-a i HDZ-a svakodnevnim pljuvanjima na daljinu pokazuju koliko su kompetentni i za što su spremni?

Brda i doline suza

Više gotovo da nije pitanje tko će biti uvjerljiviji, nego kome ćemo se jače nasmijati.

Karamarku koji ne zna nabrojati pet točaka svog programa, HDZ-u koji nudi tisuću eura za svako novorođeno dijete, SDP-u koji proračunskim novcem kupuje glasove...

Slušamo HDZ koji najavljuje smanjenje PDV-a i poreza, baš kao što smo slušali i Kukuriku koaliciju da to obećava prije četiri godine. Karamarko prvo prijeti dolinom suza, pa nudi brda i doline, otprilike u istom ritmu u kojem je prolazio i mandat ove Vlade - od povećanja PDV-a i poskupljenja struje, do podjele vaučera za struju i otpisa dugova onima koje su dodatno osiromašili.

Čemu onda uopće debate, kad obje strane zvuče tako slično jedna drugoj? Čemu programi, kad se oni u najvažnijim stavkama ionako ne provode?

Ostao bez tima

Kad se došao na čelo SDP-a 2007. godine, Milanović je u svoju prvu kampanju za parlamentarne izbore ušao sa sloganom "SDP Tim", dijeleći predizborne plakate s premijerskim kandidatom Ljubom Jurčićem. 

Onda se rugao Radimiru Čačiću što vodi kandidaturu za premijera. 

A sada se odjednom promovira kao lider koji je stranku i svoj tim ostavio daleko iza sebe, istodobno izazivajući Karamarka na premijersku debatu i kritizirajući ga da se skriva iza svoje stranke.

S druge strane, Karamarko, onaj koji je prije nekoliko mjeseci sebe predstavljao kao kancelara, a ne samo premijera, onaj koji izigrava velikog vođu HDZ-a i desnice te preuzima na sebe odgovornost za predstavljanje gospodarskog programa koalicije, sada se boji izaći pred javnost i braniti svoj program.

Da ga ne napravi još gorim nego što jest.

A opet, čemu ti programi kad se Milanović i Karamarko složno, čak i istim argumentima, suprotstavljaju jednom tako važnom pitanju kao što je teritorijalni preustroj, ukidanje županija i smanjenje broja gradova i općina?

"Ne možemo dopustiti ukidanje županija, podjela Hrvatske na pet ili šest regija može biti opasna i to ne želimo", kazao je Karamarko prije nekoliko mjeseci.

"Ne vidim ništa dobro u tome da se zemlja podijeli na pet regija jer je to bila okosnica hrvatskih podjela i manipuliranja Hrvatskom u ne tako dalekoj prošlosti", ponovio je za njim Milanović.

Tko jači taj kvači

O čemu bi onda oni razgovarali na sučeljavanju?

O tome tko više voli Tuđmana? Tko je bolji s Antom Gotovinom? Tko s manjom figom u džepu maše zastavama i domoljubljem? Ili možda o tome čiji program je ozbiljan, a čiji tek "figurativan"?

Tko zna engleski, tko hrvatski, tko zna čitati, a tko brojati, tko je jači, a tko viši, tko je Prnjavor, a tko Pepermint? 

Ako je Milanoviću i Karamarku doista stalo do toga da privuku birače, najbolje bi im bilo da se klone bilo kakvih sučeljavanja. Prije nego što ih otjeraju svojim programima. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 145
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode