Obavijesti

News

Komentari 188

Prgomet na konzultacijama: "Velika koalicija nije realna"

Prgomet na konzultacijama: "Velika koalicija nije realna"
11

Uzdam se u razum Milanovića, širinu Karamarka i iskustvo Petrova da se dogovore i da ne zabavljamo javnost sagom koja traje dva tjedna, rekao je Bandić

VIDEO

11.46 - Zalažemo se da se što prije konstituiraju institucije Sabor i Vlada jer treba što prije donijeti proračun. Naš stav je i prije izbora bio jasan, podržat ćemo koaliciju Hrvatska raste. Most je dobio veliko povjerenje, vrijeme je da preuzmu odgovornost - rekao je Boris Miletić iz IDS-a.

11.44 Drago Prgomet izjavio je kako je stav Hridi da se Sabor konstituira što prije kako bi se izbjegla ustavna kriza. 

- U srijedu će biti sjednica skupštine Hridi i tamo ćemo po načelu jedan čovjek jedan glas odlučiti koga ćemo podržati. Velika koalicija nije realna opcija - rekao je Prgomet.

11.40 - Vidim da je svima u interesu da se ova saga što prije razriješi. Uzdam se u razum Milanovića, širinu Karamarka i iskustvo Petrova da se dogovore i da ne zabavljamo javnost sagom koja traje dva tjedna - rekao je Milan Bandić. Naglasio je i da svaki bedak može doći u poziciju da dobije vlast, ali ne i da je zadrži. Bandić ipak nije odgovorio koga će konkretno podržati:

- Čekam da počne kadroviranje. Papir trpi svašta. To je važnije od programa. Nisam u poziciji da predlažem mandatara, a da jesam predložio bih sebe. 

Na pitanje jesu li ga zvali Karamarko i Milanović rekao je ne te dodao da nije ni on zvao njih:

- Ja zovem samo svoju Vesnu i staru majku.

11.02 Čelnik HDSSB-a Dragan Vulin rekao je da nikome nisu dali potporu, ali spremni su na razgovor bude li potrebno. 

- Ipak, čini mi se da su novi izbori sve izglednija opcija. Ne priželjkujemo ih, ali smo spremni. Možda bi ponovni izbori bili jeftiniji za našu domovinu jer bi rezultat bio drukčiji i imali bismo stabilnu parlamentarnu većinu.

10.52 Radimir Čačić je nakon konzultacija rekao da je predsjednici ponovio isto što i zadnji put. Dodao je kako sadašnja situacija ukazuje na nove izbore te da je potpuno jasno da je ključna odgovornost na ljudima koji su ispočetka pomislili da se u politiku može ući bez spremnosti na odgovornost.

- Ne može se reći ja neću ni s kim, a glasujte za mene, samo ako imate apsolutnu većinu ta je poruka utemeljena. Sve drugo vodi u situaciju da imamo ovo sto sad imamo. Primarno odgovornost je na Mostu , a sekundarno na dva velika bloka koja se ne žele dogovoriti i shvatiti da ima opcija sastavljanja Vlade i bez Mosta. Postoji rješenje bez Mosta njihovim dogovorom - rekao je Čačić.

10.30 Rekao sam predsjednici da je naše stajalište isto, Živi zid neće poduprijeti nijednu od dvije koalicije u sastavljanju Vlade. Ostajemo kod onoga što smo govorili - kazao je Ivan Vilibor Sinčić koji je na konzultacije kod predsjednice opet došao  s Josipom Novoselom.

10.15 Na konzultacije kod predsjednice stigao je i Stipe Petrina. Bio je kod nje tek nekoliko minuta.

- Predsjednica je pitala koga ćemo podržati. Rekao sam svakoga tko bude imao 75 ruku, ako moja bude presudna. A za mandatara, vidjet ćemo. Bliži smo podržati koaliciju Hrvatska raste jer je bliža formiranju većine - kazao je Petrina.

9.55 Milorad Pupovac iz SDSS-a izjavio je da ostaju uz Hrvatska raste, a na pitanje je li spreman podržati i drugu koaliciju, odgovorio je:

- Neki mediji imaju sklonost od riječi napraviti vijesti, ali to je naša stara pozicija o kojoj smo sve rekli prije i poslije izbora. 

Na pitanje je li se čuo s Raškovićem, Pupovac je rekao:

- Ne znamo što je s gospodinom Raškovićem, nemamo kontakata s njim. Posljednji kontakt bio je 19. studenog i od tada se više ne javlja što je kod nas izazvalo zabrinutost, posebno zbog indicija koje su se u međuvremenu pojavile oko nekih stranaka i koalicija koje pletu mrežu koja ih sve više udaljava od suradnje sa SDSS-om.

9.42 - Ostaje jedna nepoznanica, još nije 12 sati, ne znamo kako će završiti sastanak. U slučaju da dođe do velike koalicije, što je malo vjerojatno, trebali bismo upoznati treću opciju Most jer  takva vlada za nas bi bila nepoznanica budući da ne znamo kakav je stav Mosta prema manjinama. Bez nacionalnih manjina moguće je formirati vladu, ali ne stabilnu vladu. Upućujem apel Mostu bez kojih nema vlade da uspostave s nama kontakt i da saznamo njihov stav - rekao je zastupnik talijanske manjine Furio Radin.

9.27 Konzultacije teku brže nego prošli put, a za razliku od onda, danas nije dopušteno snimanje rukovanja s predsjednicom.

9.26 - Najgore je kad čovjek mijenja stavove - odgovorio je zastupnik mađarske manjine Šandor Juhas na novinarsko pitanje ostaje li uz SDP-ovu koaliciju Hrvatska raste.

9.25 Vladimir Bilek, zastupnik češke i slovačke nacionalnu manjine, rekao je kako očekuje da onaj koji ima većinu dobije status mandatara nakon čega mogu krenuti razgovori.

No, Bilek je prošli put izjavio sljedeće:

- Preliminarno sam dao potpis lijevoj koaliciji na čelu sa Zoranom Milanovićem. Na pitanje novinara hoće li nekom drugom dati potpis ako lijeva koalicija ne uspije skupiti dovoljan broj zastupnika, Bilek je rekao:

- O tome odlučuje baza.

9.23 Veljko Kajtazi, predstavnik romske nacionalne manjine kaže da ostaje pri stavu o podršci koaliciji Hrvatska raste.

9.20 Prva je na Pantovčak stigla zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj. Nakon razgovora s predsjednicom, na pitanje novinara koga će podržati, odgovorila da se još nije opredijelila te naglasila kako se "manjine trebaju pridružiti većini.

Počeo je drugi krug konzultacija kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović . Zastupnici nacionalnih manjina prvi su na redu. Na konzultacije ipak neće doći Mirko Rašković iz SDSS-a koji se ispričao jer ima sjednicu Županijskog vijeća.

Nakon manjinaca stiže Stipe Petrina zatim Živi zid, Radimir Čačić, HDSSB, Drago Prgomet, IDS. 

Od 14 sati na konzultacije dolaze predstavnici HDZ-a, SDP-a te Mosta nezavisnih lista.

Podsjećamo, u prvom krugu konzultacija prošlog četvrtka nije dobiven mandatar jer ni jedna politička opcija nije imala potporu od najmanje 76 zastupnika, koliko je potrebno za većinu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 188
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.