Obavijesti

News

Komentari 70

Kosor, Bandićevci i HDZ žele Ferdeljija za gradonačelnika

Kosor, Bandićevci i HDZ žele Ferdeljija za gradonačelnika
2

Ako Milan Bandić ostane i više mjeseci u pritvoru, Grad će voditi Sandra Švaljek uz pomoć Bandićeva suradnika Slavka Kojića. Proračun se vjerojatno neće rušiti

VIDEO

Kako stvari trenutačno stoje, proračun Zagreba neće pasti u prosincu, što bi značilo nove izbore i blokadu funkcioniranja grada.

Kako saznajemo od izvora iz Skupštine, Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a i Bandićev koalicijski partner, neće mu u ovom trenutku okrenuti leđa.

Ako Milan Bandić ostane i više mjeseci u pritvoru, Grad će voditi Sandra Švaljek uz pomoć bliskog Bandićeva suradnika Slavka Kojića.

- Ne isplati se sad rušiti proračun te ići na izbore i za gradonačelnika i za Skupštinu - kaže naš izvor iz Bandićeva tabora.

Bandićevi zastupnici i partneri neće lako ispustiti vlast iz ruku

Iza ovoga se krije čista računica. Za očekivati je da bez Bandića njegova lista ne bi imala puno uspjeha na izborima. Bandićevi suradnici i Kosor boje se da bi samo mogao napredovati SDP i ORaH Mirele Holy. SDP-ovac Davor Bernardić već je zazvao prijevremene izbore čim je Bandić završio u pritvoru. Ali Bandićevi zastupnici i partneri neće ispustiti vlast tako lako iz ruku. Nisu ni spremni za nove izbore. Bandićevi koalicijski partneri uvjereni su da Švaljek može poštenije voditi Grad i neće je rušiti. 


Ali kako smo doznali, to ne znači da ne rade na “planu B” za budućnost bez Bandića. Računica u Skupštini je jednostavna: ako ostane u višemjesečnom pritvoru i Uskok stalno bude proširivao istrage, jednom će i moćni gradonačelnik morati puknuti i podnijeti ostavku. U tom trenutku bi novi izbori bili samo za gradonačelnika, ne i za Skupštinu. Slično je bilo i nakon ostavke Marine Lovrić Merzel u Sisačko-moslavačkoj županiji. 

Dok se to ne dogodi, političke uzde u Skupštini držat će upravo Darinko Kosor. Kuloari kažu da će probati iskoristiti svoj utjecaj i nacionalnu koaliciju s HDZ-om da ih privoli za potporu u Zagrebu. 
Ako bi u tome uspio, vladajuća koalicija imala bi čak 37 od 51 zastupnika. Činili bi je Bandićevih 17 zastupnika, 10 HDZ-a i partnera, sedam HSLS-a i HSS-a te tri HSU-a koji su već u koaliciji s Bandićem. SDP i HNS su u tom slučaju potpuno izolirani i nemaju nikakvog prostora za djelovanje. S tako komotnom većinom i stabilnom vlasti Švaljek i partneri bi se imali vremena spremiti za izbore. Pretpostavka je da se Bandić nakon ostavke i višemjesečnog pritvora ne bi ponovno kandidirao jer bi onda opet bio pritvoren da ne ponavlja kazneno djelo za koje ga terete. 

Najizglednija opcija je na izborima u ime široke skupštinske koalicije za gradonačelnika kandidirati Vladimira Ferdeljija. 
On je bio protukandidat Bandiću, a sad s njim surađuje. Zamjenice bi bile i dalje Sandra Švaljek, ali vjerojatno i Mirna Šitum koja sad vodi nadzorni odbor Holdinga iako je liječnica.

- Imali bismo stručnu i poštenu vlast - kaže nam naš sugovornik.

Kojić i Švaljek mijenjaju već pripremljeni proračun

Iako je proračun već bio pripremljen, navodno će poslije uhićenja Milana Bandića biti prilično izmijenjen. Iz Gradske uprave saznajemo da vjeruju kako neće biti nikakvih problema pri izglasavanju. Samo nam je kratko poručeno da se mora prilagoditi određenim apetitima svih koalicijskih partnera. Zasad Bandićeva lista ima sigurnih 27 ruku, a to je dovoljno za izglasavanje proračuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"