Obavijesti

News

Komentari 136

Kreće novi val stečajeva: Bez plaće rekordna 41.000 radnika

Kreće novi val stečajeva: Bez plaće rekordna 41.000 radnika
7

Hrvatska, mala zemlja za puno prosvjeda: Zadnji podaci pokazuju da bi na proljeće moglo doći do prave eskalacije nezadovoljstva ispred Vlade te ispred ministarstava

VIDEO

Zaredali su se novi štrajkovi i prosvjedi nezadovoljnih radnika u Hrvatskoj. A zadnji podaci pokazuju da bi ovo proljeće mogla biti prava eskalacija nezadovoljstva ispred Vlade i ministarstava.

- Nije to slučajno. Na naplatu dolazi niz loših politika prijašnjih i ove Vlade jer nisu riješili uvjete da gospodarstvo prodiše. Porezna presija, nepoštovanje rokova plaćanja, nebriga države za svoja poduzeća. Sve to je rezultiralo da je sve više tvrtki opet u poteškoćama - kaže Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata. Posljednji podaci Porezne uprave pokazuju novi rast tvrtki i obrta koji ne isplaćuju plaću. Njihov broj je sad već veći od 10.000, a broj radnika koji rade a nisu za to plaćeni narastao je na više od 41.000. Otkad od srpnja Porezna uprava svaki mjesec objavljuje “listu srama” s onim tvrtkama koje ne daju plaću, broj konstantno raste. Istovremeno je tek 89 tvrtki i obrta sa 748 zaposlenih skinuto s te crne liste.

Zadnjih godinu i pol bio je i svojevrsni predah od masovnih stečajeva i štrajkova koji neodvojivo idu uz njih. Razlog je veliki broj tvrtki koji se prijavio u predstečajne nagodbe. Neki su prošli predstečajnu nagodbu s oprostom dugova, ali opet se ne uspijevaju oporaviti. Velika većina nije uspjela niti proći predstečajnu nagodbu i njima je jedina opcija stečaj.

U Agenciji za osiguranje radničkih potraživanja već su nam rekli da su imali znatno manje isplata plaća radnicima zbog stečaja. Ali očekuju da je to samo bio predah, zatišje pred buru. Pravi val stečajeva tek dolazi nakon što su tisuće tvrtki kroz predstečajne nagodbe kupile nekoliko mjeseci vremena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- To je, nažalost, realnost. Svakako da ove godine ide novi val stečajeva nakon predstečajnih nagodbi. Ali unatoč tome, u vremenima kad su nasušno potrebni bolji odnos prema gospodarstvu i reforme, nama se serviraju prepucavanja između predsjednice i premijera, između lijevih i desnih. Sve je to cirkus koji se servira javnosti i koji moramo gledati. Kad će shvatiti da 400.000 radnika u proizvodnji ne može na svojim leđima nositi 4,5 milijuna stanovnika i servisirati cijelu glomaznu upravu - rekao je Matijašević.

Radničko nezadovoljstvo je potaknulo i to što je Vladina odredba o kaznenom gonjenju poslodavaca koji ne isplaćuju plaću ostala tek mrtvo slovo na papiru. Rijetkima se uspjelo dokazati da su imali novca, a nisu htjeli dati radnicima plaću. Bez takvog dokaza kaznene prijave koje je podizao DORH su odbačene.

Štrajkove i prosvjede su zadnjih dana organizirali ipak radnici uglavnom državnih tvrtki. Razlozi su različiti. Primjerice, radnici Pružnih građevina, tvrtke u vlasništvu Hrvatskih željeznica, više ne mogu dobiti posao obnove pruge vrijedan 1,5 milijardi kuna. Imaju 1400 zaposlenih, ostvaruju dobit, ali EU, koja financira projekt, kaže da ne može HŽ kao investitor dati posao svojoj tvrtki. Mora se provesti natječaj na kojem ne smiju sudjelovati. Bez poslova od HŽ-a tvrtka jednostavno nema budućnost. Osim spomenutih štrajkova, uskoro bi na ulicu mogli i radnici kutinske Petrokemije, ako se ne riješe gubici. Problem Imunološkog zavoda još nije riješen.

Radnici privatnih tvrtki prosvjeduju rjeđe. Uglavnom spajaju kraj s krajem čekajući plaću iako se neki vlasnici tvrtki kupaju u novcu.

Četiri mjeseca bez plaće

Radnici Uljanik TESU-a četiri mjeseca nisu primili plaće. Vlasnik je država, stigli su ih stari dugovi, a privatizacija nije provedena. Spremni su za štrajk ako ne dobiju barem jednu plaću.     

Prosvjedovali pa ih prodali

Šibenski TLM sa 700 radnika nije isplatio plaću tri mjeseca. Najavili su velik prosvjed u Zagrebu, a onda su preko noći prodani Rusu Igoru Šamisu. Nitko ne zna ni što će biti s radnicima.     

Štrajk dok ne dobiju plaću

Riječki MID u državnom je vlasništvu i nisu dobili četiri plaće. Nisu restrukturirani i kupac nije nađen. Država daje dvije plaće, ali radnici štrajkaju dok im danas novac ne sjedne na račun.     

Sisak grca u problemima

Radnici komunalnih tvrtki najavljuju štrajk zbog propalih pregovora s Gradom o plaćama. Radnici rafinerije čekaju potvrdu da će ona nastaviti raditi ili će ponovno prosvjedovati.     

Adria ipak odlazi u stečaj

Zadarska Adria mora u stečaj iako navodno postoji partner koji bi ih kupio. Velika tvornica ribe je na koljenima, nema plaća pet mjeseci. Više od 120 radnica prosvjeduje i nada se boljem vlasniku.     

Opet štrajk u staklenicima

Kaštelanski staklenici nisu isplatili dvije i pol plaće. Radnici idu u štrajk, prodaju željezo da bi preživjeli. Tvrtka je u problemima i nema kupaca.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 136
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a