Obavijesti

News

Komentari 37

Krešimir Sever: Košarica će poskupjeti skoro stotinu kuna

Krešimir Sever: Košarica će poskupjeti skoro stotinu kuna
1

Predsjednik Nezavisnih sindikata kaže i da će ako se u obzir uzme činjenica o nizu stvari koje su neophodne u životu, poput benzina, ukupno poskupljenje biti i veće

VIDEO

Predsjednik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever, komentirajući Vladin prijedlog za izradu proračuna, rekao je da će se ovim mjerama izgubiti i na prosječnoj plaći.

- Košarica će poskupjeti skoro stotinu kuna, a ako se u obzir uzme činjenica da u njoj nije cijeli niz stvari koje su neophodne u životu, poput benzina, jasno je da će ukupno poskupljenje biti još i veće, rekao je.  

Makroekonomisti: Vlada ima dvostruke škare

Odmah nakon sjednice Milanovićeva kabineta ugledni hrvatski makroekonomisti ocijenili su prve mjere nove Vlade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

-  Vlada, u stvari, ima dvostruke škare. S jedne strane, povećanjem PDV-a povećavaju se prihodi, a smanjenjem doprinosa rasterećuje se gospodarstvo. Oni očekuju rast BDP-a od 0,8 posto. No cijela ta koncepcija ovisi o rastu. Ako ga ne bude, prihodi će im biti puno manji - pojašnjava dr. sc. Branimir Lokin.

- Vlada je ušla u veliki rizik. Uspjeh ovisi o realističnosti njihove procjene, i to ćemo znati nakon prvog kvartala. Budu li brzo morali u rebalans, bit će to fijasko - dodaje Lokin.

Željko Lovrinčević suglasan je da u Vladinim mjerama postoji element rizika.

- Prihodovna strana proračuna nominalno je dobro procijenjena. No realni rast će biti negativan, uz veću inflaciju. Na godišnjoj razini prihodi će biti oko stotinu milijardi kuna. Najveći problem je nepoznanica na prihodovnoj strani - nije jasno kako će se deficit financirati, zaduživanjem, prodajom imovine itd. 
To je zato što se u Vladi o tome očito još nisu dogovorili. No velik dio mjera štednje ocijenio bih tek kao ‘željena smanjenja’. Ako malo bolje pogledate te mjere, vidjet ćete da tu ima mjera poput smanjenja naknada za prekovremene sate i sličnih, pri čemu dobar dio kresanja uopće ne možete postići bez mijenjanja kolektivnih ugovora ili Zakona o radu - kaže Lovrinčević. Stručnjaci bliski prošloj Vladi kažu da je paket socijalno neosjetljiv, da će povećati porezne muljaže i na kraju propasti.

- Oni neće uštedjeti šest nego najviše 1,5 milijardi - kaže naš sugovornik i dodaje da Vlada nema pojma odakle će, recimo, pokriti troškove zdravstva manjim doprinosima. “Harač” je prema ovom bio mila majka jer je štitio 800.000 umirovljenika. Veći PDV će pogoditi sve...


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?
NOVA SAZNANJA?

Dankin otac bio na poligrafu, s majčinog mobitela brisane su poruke na dan kad je nestala?

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...