Obavijesti

News

Komentari 60

Laburisti SDP-u: 'Rušit ćemo vam izbore na Ustavnom sudu'

Laburisti SDP-u: 'Rušit ćemo vam izbore na Ustavnom sudu'
1

Odbor za Ustav, u kojem većinu imaju SDP-ovci, odbio je prijedlog Zakona o izbornim jedinicama, u kojem su Laburisti predložili šest izbornih jedinica

VIDEO

Nakon što je Odbor za Ustav, s većinom SDP-ovih zastupnika, odbio njihove prijedloge vezane za izbor zastupnika u Sabor i izborne jedinice, Hrvatski laburisti sazvali su konferenciju na kojoj su najavili kako bi na Ustavnom sudu lako mogli srušiti iduće parlamentarne izbore.

Odbor je, naime, odbio prijedlog Zakona o izbornim jedinicama, u kojem su Laburisti predložili šest izbornih jedinica te tako pretpostavili da građani iz svih krajeva Hrvatske ravnomjerno odlučuju o izboru zastupnika u Sabor.

- Sada je razlika između najmanje i najveće izborne jedinice u 96.825 birača - rekao je Lesar, a potom dodao kako je Zakonom predviđeno da odstupanje smije biti do pet posto. Zatim je pročitao izvješće Ustavnog suda iz 2010. godine u kojem stoji da neravnomjerna raspodjela broja birača može biti osnova da se cjelokupni izbori proglase neustavnima

'Imamo ustavno i moralno pravo pokrenuti ocjenu ustavnosti'

- Ako Sabor odbije naše prijedloge s pravom ćemo moći osporavati rezultate izbora. Imamo ustavno i moralno pravo pokrenuti ocjenu ustavnosti - rekao je Lesar. Dodao je kako bi mogućnost za poništenje izbora bila manja ako bi se kojim slučajem uskladio odaziv birača u manjim i većim izbornim jedinicama.

- Šanse za to su jedan naprema milijardu - zaključio je Lesar. 

Na konferenciji su bili i ostali Laburisti, Mladen Novak, Zlatko Tušak i Nansi Tireli, koji su kritizirali SDP-ov prijedlog Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor. 

Žele tri preferencijalna glasa: 'Jedan je čista kozmetika'

Laburisti se zalažu za tri preferencijalna glasa, a SDP za jedan. Vladajući, također, predlažu da na vrh liste idu oni kandidati koji su osvojili deset posto glasova liste. Laburisti se tome protive, smatraju da je taj prag suvišan. 

- Jedan preferencijalan glas je čista kozmetika - rekao je Novak. 

Tušak je kritizirao to što će, prema SDP-ovu prijedlogu, u Saboru i dalje moći sjediti oni zastupnici koji su ujedno i gradonačelnici i načelnici te se u Saboru neće pojavljivati. 

S tri glasa do više žena u saborskim klupama

Tireli je, pak, zaključila kako je SDP svu pažnju usmjerio na žensku kvotu, koja je, smatra, suvišna. Tri glasa bi, kaže, omogućila željenu zastupljenost žena u saborskim klupama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.