Obavijesti

News

Komentari 221

Legalizacija objekata: Za šupu 500, a za vilu i 500.000 kuna

Legalizacija objekata: Za šupu 500, a za vilu i 500.000 kuna
1

U Hrvatskoj je više od 130.000 bespravno sagrađenih objekata. Rok za predaju zahtjeva je 30. lipnja 2013. Kamate, kao i naknade za obradu kredita, variraju...

VIDEO

Legalizacija bespravno sagrađene nekretnine može stajati od 500 kuna, za pomoćne prostore uz kuću koja ima građevinsku dozvolu, do nekoliko stotina tisuća kuna, za objekte sagrađene u zaštićenom obalnom pojasu.

U Hrvatskoj je oko 130.000 bespravno sagrađenih objekata. Rok za predaju zahtjeva je 30. lipnja 2013. Kako je riječ o iznosima koje rijetki mogu platiti odjednom, neke banke ponudile su kredite za legalizaciju.

Kamate, kao i naknade za obradu kredita, variraju. Od banaka koje smo istražili, najpovoljniju kamatu nudi PBZ (6,15 posto za klijente banke). Većina banaka kredite za legalizaciju nudi samo u kunama, ali ima ih i u eurima i ti krediti imaju još povoljniju kamatu. Banke koje nemaju poseban kredit za legalizaciju klijentima nude nenamjenski kredit, ali tu je kamata najveća, čak do 10,7%. Postupak legalizacije počinje podnošenjem zahtjeva, koji se predaje u upravni odjel nadležan za gradnju na području na kojem se građevina nalazi. Uredno predane predmete po zakonu moraju riješiti u roku mjesec dana. Dokumentacija koju je potrebno priložiti ovisi o tome o kakvoj građevini je riječ, a izrađuju je od države ovlašteni stručnjaci za obavljanje geodetske djelatnosti. Za jednokratne uplate naknade za zadržavanje nezakonito sagrađene građevine može se dobiti 25% popusta, a taj iznos ovisi o veličini objekta i ne može biti manji od 500 kn. Vodni i komunalni doprinos također se plaćaju ovisno o kvadraturi i lokaciji, a moguće ga je platiti u do 60 rata.

- Komunalni doprinos najčešće je i najveći trošak. U prvim zonama Zagreba, Splita, Dubrovnika i Hvara kreće se oko 138 kuna po kubičnome metru - kažu u arhitektonskom uredu Dizajn et Cetera, koji se bavi legalizacijom.

U Zagrebu građani slabijeg imovinskog stanja mogu besplatno pripremiti potrebnu dokumentaciju. Grad im je osigurao geodete i arhitekte. Više detalja o legalizaciji i približnim troškovima možete pronaći na www.legalizacijagradnje.com.

GEODET, ARHITEKT PA ZAHTJEV

1. Usluge geodeta mogu stajati od oko 2000 do 6000 kuna, ovisno o tome kakav je objekt.

2. Arhitektonske snimke izvedenog stanja mogu stajati od oko 2000 do 20.000 kn.

3. Uz zahtjev plaća se pristojba od 70 kuna, koju invalidi Domovinskog rata ne plaćaju. Zahtjev se predaje u upravni odjel nadležan za gradnju na području na kojem se građevina nalazi.

Najskuplje je u obalnom pojasu

Građevine sagrađene do 15. veljače 1968. ne treba legalizirati ako na njima nije bilo promjena koje iziskuju zakonsko odobrenje. Najskuplja legalizacija bit će u zaštićenom obalnom pojasu.

Može i bez papira: Onima s rješenjem za rušenje zadnji rok 31. 12. 

Trenutačno je na snazi oko 31 tisuća rješenja o uklanjanju bespravno sagrađenih objekata. Zadnji rok do kada vlasnici kojima je rješenje o rušenju već izdano mogu podnijeti zahtjev za legalizaciju istječe u ponedjeljak, 31. prosinca, pa čak i ako nemaju sve potrebne papire.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 221
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C