Obavijesti

News

Komentari 181

Ostojića ne bi mogli spasiti da je došao nekoliko sati kasnije

Ostojića ne bi mogli spasiti da je došao nekoliko sati kasnije
1

Ranku Ostojiću je apsces vrata operirao prof. dr. sc. Drago Prgomet, predstojnik Klinike za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata KBC-a Zagreb, i njegov tim

VIDEO

Potpredsjednik Vlade Ranko Ostojić i dalje je na Zavodu za intenzivnu medicinu Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb. Njegovo stanje je i dalje zbog sepse iznimno ozbiljno. Ostojiću je apsces vrata operirao prof. dr. sc. Drago Prgomet, predstojnik Klinike za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata KBC-a Zagreb, i njegov tim, javlja Večernji list.

Neslužbeno se doznaje da su Ostojiću zbog septičkog šoka otkazali jetra i bubrezi, a zbog slabije funkcije pluća prikopčan je na respirator. Liječnici ga i dalje pokušavaju izvući iz septičkog šoka.

Kako piše Jutarnji list, da je Ostojić u bolnicu došao nekoliko sati kasnije, ne bi mu bilo spasa.

Teška bolest, koja se laički naziva otrovanjem krvi, znači da je infekcija ušla u krvotok te se širi po pojedinim organima.

Do stvaranja apscesa, odnosno gnojne nakupine dolazi zbog jake bakterijske infekcije, a zaraziti se može na niz načina – dovoljan je samo kakav ubod ili ogrebotina na koži, a težina bolesti ovisi o imunitetu pojedinca, vrsti i količini bakterija koje napadnu organizam.

Sepsi je prethodila gnojna upala vrata

Ono što je prethodilo septičkom stanju jest gnojna upala vrata, spomenuti apsces, koji liječnici opisuju kao tekućinu od raspadnutog tkiva i eventualno raspadnutih bakterija, a zbog upale može nastati u bilo kojoj šupljini tijela. Na vratu, napominju, najčešće nastaje zbog pokvarenog zuba, ali to je samo jedna od mogućnosti. 

- Puno je mogućnosti za zarazu. No bitno je točno mjesto na vratu gdje apsces nastane jer su dijelovi vrata definirani ovojnicama mišića, neki su plići, neki dublji, ali kad se infekcija rasplamsa, na vratu obično nastane apsces – objašnjava za Večernji jedan otorinolaringolog koji se s apscesima vrata često susreće u svojoj ordinaciji. 

Operacijom se ukloni gnoj i šupljina drenira, a uobičajeno je potom liječenje antibioticima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 181
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.