Obavijesti

News

Komentari 144

Linić građanima: Ne trebate se opterećivati, cijene neće rasti

Linić građanima: Ne trebate se opterećivati, cijene neće rasti
1

S ministrom financija se ne slaže Ivan Šuker. Kaže da je smiješno očekivati da građani neće biti pogođeni. Vlada je predstavila nove mjere za smanjenje deficita

VIDEO

Vlada je u četvrtak prihvatila mjere za dodatno smanjenje proračunskog deficita od milijardu i 300 milijuna kuna. Za 20 lipa povećavaju se trošarine na naftne prerađevine te naknade teleoperaterima, a smanjuju se iznosi subvencija i ulaganja u cestogradnji.

- Na građane se odnosi povećanje od 20 lipa na goriva pa to ne bi trebali osjetiti. Što se tiče operatera, promjene će biti na njihov teret, na njihove prihode. Ekonomisti se bave problemima moguće deflacije, takve promjene se ne mogu ugrađivati u cijene, konkurencija je velika, ne bi imali osnove za to. Cijene neće rasti, ne trebate se opterećivati - poručio je ministar financija Slavko Linić u emisiji Hrvatskog radija Poligraf.

Naglasio je kako reforme znače stabilnost proračuna - provode se u zdravstvu, upravama, jedina reforma koja se ne provodi je reforma mirovinskog sustava u kojoj ima ogroman deficit.

'Smiješno za očekivati da građani neće biti pogođeni'

Ivan Šuker, koji je također gostovao u emisiji, smatra kako je smiješno očekivati da građani neće biti pogođeni.

- 20 lipa u cijeni goriva nije mali iznos. Klasična potrošnja nakon dosadašnjih reformi se nije smanjila, smanjile su se investicije, objasnio je. Ključni problem Hrvatske nije nominalni iznos deficita, nego struktura proračuna i ono što će on donijeti - rekao je.

Kada je riječ o teleoperaterima, Šuker je uvjeren kako oni imaju prostora za naplatu. 

- Stavit će neke nove usluge i sve će naplatiti. Radi se o dvije kompanije koje preko novih proizvoda dižu cijene. Tih tristo milijuna sigurno neće staviti sebi na teret, poručio je - smatra Šuker.

Nerealni optimizam na početku mandata

Ministar Linić je naglasio kako je nerealni optimizam na početku mandata Vlade bio prisutan. Vjerovali su, kaže, kako će investicije imati učinak na gospodarski rast, ali su svoje projekcije morali stalno smanjivati i prilagođavati realnim uvjetima. Naglasio je kako će se primjerice u poljoprivredi, ove godine smanjiti potpore iz državnog proračuna jer sve više rastu mogućnosti za pomoć iz europskih fondova.

Po Šukerovom mišljenju, strukturna reforma je izraz političke volje, a kod nas toga nema. 

 - Vlada sama donosi odluke i izbjegava rasprave u Saboru. Da je to posljedica reforme, ne bi to radili. Mogli su sazvati sjednicu Sabora kako bismo mogli to raspraviti. To su teške stvari koji dugoročno utječu na život građana - rekao je.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 144
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.