Obavijesti

News

Komentari 149

Majka budućeg premijera: Sam me nazvao i javio veliku vijest

Majka budućeg premijera: Sam me nazvao i javio veliku  vijest
3

Đurđa Orešković kaže kako ne pomišlja na povratak u domovinu jer joj ovdje živi sin Eddy s obitelji. Sina Tihomira, mandatara Vlade, u Hrvatskoj je posjetila 2013.

VIDEO

Kada je obznanjeno da je Tihomir Orešković postao mandatar nove Vlade, njegovoj majci u Hamiltonu u Kanadi nije prestajao zvoniti telefon. O važnom događaju Đurđu Orešković, inače srčanu bolesnicu, izvijestio je sam Tihomir koji ju je nazvao i rekao joj veliku vijest.

U razgovoru za magazin Gloria Đurđa Orešković kazala je kako nema dvojbe zašto je njezin stariji sin ostavio unosan posao u farmaceutskom divu Teva i preuzeo odgovornost da bude mandatar hrvatske Vlade. Istaknula je kako je vijest pozitivno odjeknula u hrvatskoj zajednici u Kanadi te se svi nadaju da će savladati izazove koji ga mogu zateći na putu da napravi najbolje za Hrvatsku. 

Ipak, dodaje kako je politika sasvim drugačiji posao od svega s čime se Tihomir do sada bavio. Izgradio je respektabilnu karijeru u farmaceutskoj industriji. Diplomski i postdiplomski studij završio je na Sveučilištu McMaster, nakon čega se zaposlio u kompaniji Eli Lilly, zatim u Novopharmu kojeg je preuzela izraelska kompanija Teva. U njezinom je vlasništvu bila i Pliva u koju je 2009. došao na mjestu financijskog direktora. Otišao je 2014. s mjesta predsjednika Uprave. U političkim krugovima ime Tihomira Oreškovića nikad se nije spominjalo sve dok ga Domoljubna koalicija i Most nisu predložili za mandatara. 

Obitelj je bliska s Kitarovićima

S brojnom obitelji, kćerima Emom (19) i Elom (16) te sinovima Jakovom (8) i Filipom (6) i suprugom Sanjom, prvi put se u javnosti pojavio na Badnjak u zagrebačkoj Katedrali gdje se srdačno pozdravio s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović i njezinim suprugom Jakovom. Oreškovići su se s Kitarovićima upoznali i zbližili još krajem '90-ih u Kanadi gdje je predsjednica RH tada bila diplomatska savjetnica u hrvatskom veleposlanstvu u Ottawi. 

Tomislav Miletić/Pixsell

Obitelj budućeg premijera u prosincu se preselila u Zagreb gdje su u Teslinoj ulici kupili stan od 300 kvadrata. Inače su, zbog prirode Tihomirova posla, često selili te živjeli među ostalim i u Nizozemskoj i Portoriku.

Roditelji otišli u Kanadu za boljim životom

Njegovi roditelji pak već 40 godina žive u istoj kući u Hamiltonu, na pola puta između Toronta i američko-kanadske granice. U Kanadu su, kao i brojne hrvatske obitelji, preselili dvije godine nakon Tihomirova rođenja 1966. Nisu imali nikoga tko bi im pomogao pa su se preko Caritasa povezali s katoličkom misijom u Torontu. U vlaku od Montreala do Hamiltona upoznali su tri hrvatske obitelji sa sličnom pričom s kojima su, priča Đurđa Orešković, i danas prijatelji. 

Suprug Dane, koji je preminuo prije 9 godina, radio je na utovaru aluminijskih prozora, a Đurđa u tvornici čarapa. Naporan i vrijedan rad donio im je ugled u hrvatskoj zajednici u Kanadi, a '90-ih je Dane, porijeklom iz sela Čovići kod Ličkog Lešća, postao i predsjednik HDZ-ova odbora za Hamilton.

Tihomir je suprugu upoznao u Kanadi

Tihomir se sa suprugom Sanjom upoznao u Kanadi, gdje mu sa suprugom Slađanom i četvero djece živi i brat Eddie.

Tomislav Miletić/PIXSELL

Unučad je, kaže Đurđa Orešković, jedini razlog zbog kojeg za sada ne pomišlja na povratak u domovinu gdje je posljednji put bila prije dvije godine. Tada je posjetila Zagreb i Liku te Međimurje gdje je položila cvijeće na grob svoje prabake i pradjeda. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 149
VIDEO

VIDEO Jako nevrijeme s tučom pogodilo je Slavonski Brod: 'Ode mi svo cvijeće, a i jagode'
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Jako nevrijeme s tučom pogodilo je Slavonski Brod: 'Ode mi svo cvijeće, a i jagode'

SLAVONSKI BROD - Jaka grmljavina nakon toga je počeo padati led i kiša. Jedno pet minuta sigurno. Uništeno mi je cvijeće i jagode, kazala je čitateljica. Slavonski Brod pogodilo je snažno nevrijeme. DHMZ je najavio da će tijekom dana prevladavati sunčano vrijeme uz moguće lokalne pljuskove sredinom dana, pretežno na istoku zemlje. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočnjak, na Jadranu jugozapadni vjetar.

Pobjednik Eurosonga Nemo deklarira se kao nebinarna osoba. Evo što taj pojam znači
PREDSTAVNIK ŠVICARSKE

Pobjednik Eurosonga Nemo deklarira se kao nebinarna osoba. Evo što taj pojam znači

Nebinarna osoba je osoba čiji se rodni identitet i/ili ekspresija ne podudaraju s rodom koji joj je pripisan pri rođenju, navodi portal Dugineobitelji...
VIDEO U Velikoj Gorici snimili su prašinski vrtlog: 'Ma to je baby tornado za doček Baby Lasagne'
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO U Velikoj Gorici snimili su prašinski vrtlog: 'Ma to je baby tornado za doček Baby Lasagne'

VELIKA GORICA: Snimka je nastala ne pretjerano daleko od zračne luke na koju slijeće Baby Lasagna, pa su se neki odmah našalili "Evo ga, baby tornado za doček Baby Lasagne"... Kako navode specijalizirani portali, ova pojava traje kratko, najčešće do jedne minute...