Obavijesti

News

Komentari 512

Mesić: Tuđman je precijenjen, mogao je svatko biti na čelu

Mesić: Tuđman je precijenjen, mogao je svatko biti na čelu
1

Bivši predsjednik je katoličku crkvu u Hrvata označio institucijom koja je samo na riječima za Europu, a čini sve kako bi otežala ili onemogućila pristup Europi

VIDEO

Državna samostalnost Hrvatske došla je 'praktično' sama od sebe, to je bila povijesna neminovnost jer druga mogućnost nije ni postojala - rekao je bivši predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu za DPA. Vrednujući ulogu Franje Tuđmana kao "Oca nacije", kojemu su u mnogim gradovima postavljeni spomenici u nadnaravnoj veličini, Mesić je ustvrdio kako je njegova uloga posve precijenjena.

 - Svaki vozač tramvaja mogao je biti na čelu države - rekao je Mesić. 

 - Napravio je puno, i to velikih grešaka -  dodaje Mesić. Privatizacija poduzeća za vrijeme rata bila je pogrešna i  kriminalna. Ona je uništila našu kompletnu industriju, zbog čega Hrvatska i danas pati - pojasnio je.

 Svaki vozač tramvaja mogao je biti na čelu države, kaže Mesić

  - Prema Tuđmanovu nalogu 200 bogatih obitelji trebalo je potaknuti razvoj Hrvatske, no ta svojevremeno zdrava državna poduzeća dodijeljena su za sitne pare špekulantima. Novi vlasnici nisu imali pojma i uništili su ih - kazao je. 

Hrvatska, prema mišljenju bivšeg šefa države, treba pomoć stranog kapitala radi novog razvoja tehnologije i proizvodnje.

Za kraj Jugoslavije, Mesić proziva Slobodana Miloševića. "On je htio etnički čistu državu i odbio moj prijedlog oročene konfederacije", kaže Mesić, zadnji predsjednik SFRJ.

 - Zato je jako važno da cijela južna Europa postane član Europske unije. Sa otvorenim granicama unutar unije manjine bi izgubile svaki razlog za svađu ili rat sa susjedima - dodao je bivši predsjednik. 

'Crkva otežava put u Europu'

Mesić je katoličku crkvu u Hrvata označio institucijom koja je samo na riječima za Europu, a čini sve kako bi otežala ili onemogućila pristup Europi. Smatra skandaloznim da su hrvatski biskupi držali mise i postili za osuđene hrvatske generale.  

- To je skandal - rekao je Mesić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 512
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.