Obavijesti

News

Komentari 291

Pusić: Hrvatska neće graditi zid ako krene izbjeglički val

Pusić: Hrvatska neće graditi zid ako krene izbjeglički val
13

Premijer Milanović i ministrica vanjskih i europskih poslova Pusić stigli su u Beč na sastanak čelnika zemalja zapadnog Balkana. Glavna tema je izbjeglička kriza

VIDEO

Rekordan broj izbjeglica prešao je prošli mjesec granice Europske unije , a o tom se problemu razgovara u četvrtak u Beču, piše BBC .

Srbija i Makedonija su pozvale čelnike EU-a da naprave akcijski plan kako bi se pronašlo rješenje. Austrija se požalila da Europska unija nije posvetila dovoljno pažnje izbjeglicama koje ulaze u EU preko zapadnog Balkana. Njemačka je pak pozvala sve zemlje EU-a da jednako "podnesu teret krize".

- Ako ne pronađemo rješenje i odgovore na krizu, ne smijemo se zavaravati da će ona biti riješena - rekao je Nikola Poposki, ministar vanjskih poslova Makedonije.

Walter Steinmeier, njemački ministar vanjskih poslova, rekao je kako vjeruje da bi sve zemlje trebale prihvatiti određeni broj izbjeglica.

- Ako zemlje ne budu pošteno prihvatile dio izbjeglica, postoji rizik da izbjeglice ne budu prihvaćene u onim zemljama koje će preuzeti većinu njih - rekao je Steinmeier.

- Ako nećemo imati efikasnu kontrolu granice, ugrožena je cijela ideja Schengena - rekao je Sebastian Kurz, ministar vanjskih poslova Austrije.

Pusić: Problem treba rješavati u izvoru. Hrvatska neće graditi zidove

Hrvatski je stav da Europska unija treba u onim slučajevima gdje ne može rješavati pitanje na izvoru , dakle tamo gdje nastaje, kao što je sada zbog rata u Siriji, treba rješavati tamo gdje se on nalazi u ovom trenutku", osigurati ljude, stručnjake, znanje, pomoći ljudima i pomoći novcem, rekla je ministrica Vesna Pusić u četvrtak govoreći o izbjegličkoj krizi u Europi.

Pusić je naglasila kako Hrvatska ne planira graditi zidove ako krene izbjeglički val, a na pitanje što misli o onima koji to rade, dodala je: "Ništa dobro".

Hrvatska bi izbjeglice dočekala spremna , ali Pusić napominje da je cilj većine ipak Njemačka i Švedska. Naglasila je i da se rješenje ne može tražiti po načelu da se ti ljudi propuštaju kroz različite zemlje kako bi problem prešao na druge.

"Balkan mora preuzeti odgovornost za izbjegličku krizu"

Njemački i austrijski ministri vanjskih poslova, Frank-Walter Steinmeier i Sebastian Kurz su uoči konferencije poslali zajedničku izjavu u kojoj su naglasili da će pitanje povećanog broja migranata koji žele u Europu preko "zapadnobalkanske" rute biti jedno od važnih pitanja današnje konferencije.

- Takav razvoj događaja donosi brojne izazove za kontrolu granica i sustave azila, kako u nekim državama zapadnog Balkana, tako i državama članicama - napisali su u zajedničkoj izjavi ministri.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:27

Također su dodali da države u regiji moraju prihvatiti odgovornost za prevladavanje tih izazova, pri čemu će imati pomoć EU-a.

Europska komisija je danas uoči summita objavila kako će dati dodatnih 1,5 milijuna eura u obliku humanitarne pomoći za pomoć izbjeglicama u Srbiji i Makedoniji . Sredstva će biti za pitku vodu, hranu, higijenske potrepštine, skloništa i prihvatne centre.

>>> Uskoro više...

Premijer Milanović sudjelovat će na radnoj sesiji predsjednika vlada , na kojoj će govor, između ostalih, održati i njemačka kancelarka, Angela Merkel . Merkel je i inicijatorica Berlinskog procesa , čiji je konferencija dio, javlja Media Servis .

Ministrica Pusić će osim sudjelovanja na radnoj sjednici o regionalnoj suradnji, s ostalim ministrima vanjskih poslova raspravljati i o izbjegličkoj krizi, dijalogu religija i borbi protiv ekstremizma.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 291
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca