Obavijesti

Kolumne

Komentari 101

Nema tu puno mudrosti: Zoki mora smijeniti Orsata Miljenića

Nema tu puno mudrosti: Zoki mora smijeniti Orsata Miljenića
1

Arsen Bauk brani Orsata Miljenića:"Nadam se da nije učinio potez previše". Nažalost, potez previše bio je broj mobitela i poruka da mu se čovjek javi za posao.

VIDEO

Stvari su zapravo prilično jednostavne.

Ako se požališ premijeru da zbog političke nepodobnosti ne možeš godinama dobiti posao, on ti grubo odbrusi da se počneš baviti politikom.

Ako, pak, preko stranačkih poznanstava i veza uspiješ doći do nekog od vladajućih ministra, on će te spremno saslušati, obavijestiti te da će uskoro ići natječaj za zapošljavanje, zainteresirati se za stručnu spremu tvoje kćeri koja je već godinama bez posla, izdiktirati broj svog mobitela i reći ti da mu se svakako javiš, makar SMS-om.

Kao što je to ministar pravosuđa Orsat Miljenić ovih dana učinio u razgovoru sa zabrinutim ocem nezaposlene kćeri, savjetujući ga da "gleda oglase i ako nešto bude da mu signalizira". Makar SMS-om.

O tome već danima šute i premijer i ministar.

Potez previše

A sinoć je o tome progovorio tek ministar uprave Arsen Bauk. "Možda je tamo izrečena koja riječ previše", mudrovao je Bauk na Novoj TV, "ali se nadam da nije uslijedio nakon toga koji potez previše".

Badave se nadao. Potez previše Miljenić je već učinio onoga trenutka kad je svog prijatelja upozorio da će uskoro ići natječaj za zapošljavanje 140 pravosudnih policajaca i još mu dao mobitel da mu se ovaj javi u vezi posla.

Nije mu odbrusio da se "počne baviti politikom". Savjetovao mu je da iskoristi politička poznanstva.

Mora da se Mirela Holy osjeća stvarno glupo kad to gleda. Kad se sjeti da je ona bila prva, a dosad i jedina ministrica koju je premijer smijenio (odnosno, prisilio da podnese ostavku) zbog jednog e-maila u kojem je koristila stranačke veze da zaštiti jednu zaposlenicu državnog poduzeća.

Time je Milanoviću omogućila da se pohvali kako je Vlada "podigla letvicu", ali i ono još važnije, dala mu je priliku da Holy pretvori u izuzetak koji potvrđuje pravilo.

Hoćete posao? Glasajte za SDP!

Objasnio je to i Arsen Bauk. "Radilo se o razgovoru koji vjerojatno doživljava svatko tko je na nekoj dužnosti, ne samo ministarskoj, nego bilo kojoj gdje može nešto odlučivati", pokušao je zvučati razumno, a onda branio kolegu Miljenića tvrdnjom kako on ionako neće moći zaposliti kćer svoga prijatelja.

"Ministar, i da je hipotetski obećao, postoji mogućnost da se zaposlenje ne realizira u ovoj kalendarskoj godini", kaže Bauk.

Međutim, ako SDP kojim čudom ostane na vlasti, kćer Miljenićeva prijatelja može bez problema računati na posao. Zato bi joj najbolje bilo da glasa za SDP, zajedno s tatom, rodbinom i prijateljima, pa će tako imati više šanse zaposliti se na natječaju za pravosudne policajce.

A ovo je tek jedan slučaj zabilježen na video snimci. Koliko ih je tek prošlo ispod radara?

Vidimo da je Miljeniću to bilo nešto posve normalno, nije se ništa skrivao, ni skanjivao. Vidimo i da je Bauku to nešto skroz uobičajeno. I znamo da je to raširena pojava na svim razinama i u svim stranačkim strukturama.

A onda nam se baš jučer ukaže premijer i objasni što je zapravo mislio kad je nezaposlenoj učiteljici savjetovao da se "počne baviti politikom".

Premijerovo ruganje

"Nisam mislio da bude korumpirana ili da se bavi strančarenjem, nego da se kad nema načina da redovnim kanalima promijeni stanje koje je nepravedno i pogrešno, društveno angažira", kazao je Milanović prilikom posjeta bolnici Sestara milosrdnica.

U svjetlu Miljenićeva skandala, zvučalo je to kao otvoreno ruganje.

Pa ni sam Milanović, koji je godinama društveno angažiran u politici, nije uspio promijeniti praksu vlastitih ministara da zapošljavaju po stranačkim i prijateljskim vezama. Kako to onda može tražiti od učiteljice Kate Huber?

Ono, pak, što premijer može učiniti kako bi, kako reče, "promijenio stanje koje je nepravedno i pogrešno", jest da odmah smijeni ministra Miljenića. Ako je zabranjeno intervenirati putem e-maila, onda je zabranjeno i dijeliti okolo brojeve mobitela na koji bi se ljudi javljali ministru koji bi intervenirao za njihovu rodbinu.

Zoran Milanović to nije učinio. Vjerojatno ni neće, ne samo zato što mu je Orsat Miljenić dobar frend.

Umjesto toga, lakše mu je dijeliti savjete običnim ljudima kako da se snalaze u svijetu u kojem dominiraju stranačke veze i partijska podobnost, a u kojem su oni obični luzeri i autsajderi.

Pred kamerama

Tko je Kati Huber kriv što se žalila premijeru, i to pred kamerama, umjesto da se uvalila nekom njegovu ministru i užicala od njega broj mobitela? Pa čak i pred kamerama.

Što je još gore, Milanović će već sutra urlati o tome da je njegova Vlada poštenija, pravednija, bolja, čišća, manje korumpirana i da igra po bundesligaškim pravilima, a najgore će ipak biti slušati Tomislava Karamarka kako likuje nad skandalom i poručuje da bi "ostavka bila zgodna".

Ali šef HDZ-a je u pravu. SDP si je sam kriv što se pretvara da je bolji od HDZ-a. Nitko ga nije tjerao da diže onu prokletu letvicu. 

Ili je i za to kriva Mirela Holy?

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode