Obavijesti

News

Komentari 176

Ministar Grčić i župan Vujić parkirali na invalidsko mjesto

Ministar Grčić i župan Vujić parkirali na invalidsko mjesto
3

Rijeka: Branko Grčić i Vidoje Vujić su službene limuzine bez "grama srama" parkirali na mjesta za invalide. Poslije su naredili vozačima da se preparkiraju

VIDEO

Branko Grčić i Vidoje Vujić obišli su danas novootvoreni Centar primarne zaštite u Matuljima. Potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije te obnašatelj dužnosti župana Primorsko-goranske županije kasnili su na zakazan protokol četrdesetak minuta. Došavši na parkiralište u žurbi su ih službeni vozači 'iskrcali' na parkiralištu na mjestima za invalide. Na tim mjestima automobili su se zadržali svega nekoliko minuta, da bi ih vozači zatim propisno parkirali. 

Grčića i Vujića dočekao je načelnik Matulja Mario Čičković kao i djelatnici Centra, koji su ih čekali ispred ulaza u zgradu. U Centar je utrošeno 7,4 milijuna kuna, a financiralo ga je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova te Primorsko-goranska županija, a projekt je realiziran iz programa EIB III odnosno zajmovima Europske investicijske banke.

Vlada planira iz fondova izgraditi prugu Rijeka-Zagreb

Ministar je iznio podatke da je do sada Hrvatska iz svih pretpristupnih fondova ukupne vrijednosti 970 milijuna eura izvukla 67,5 posto.

- To je respektabilan iznos s obzirom na to da nismo uplatili ni kune, ni eura u proračun EU, to je neto iznos koji nam je nepovratno poklonjen - rekao je Grčić. Sada u ministarstvu rade užurbano na pripremama projekata, ministar iznosi da je u stalnom kontaktu s predstavnicima Europske komisije od koje su dobili naputke da na tri područja moraju posebno intenzivno raditi.

- Prvo je osiguravanje dovoljno velikog broja ljudi u sustavu koji se mogu baviti procedurama za povlačenje iz fondova, drugo veliko područje je upravo priprema projekata i treće je osiguranje proračunskih sredstava za sufinanciranje vlastite proizvodnje - istaknuo je ministar. 

Na pitanje do kada nam je rok za pripremu projekata ministar je odgovorio da je pravilo kako dvostruko veća vrijednost projekata mora biti pripremljena u odnosu na novce koji u datom trenutku stoje na raspolaganju, to bi po Grčiću bio dobar start, a zatim bi se trebalo nastaviti s kontinuiranim razvojem projekta za financiranjem u idućim razdobljima.  

Ministar je istaknuo da je njegova Vlada podignula iskorištenost iz IPA pristupnih fondova s 37 posto, koliko su zatekli na početku godine na 60 posto u ovom trenutku.

- To je jedan sjajan rezultat, a voljeli bismo da start u strukturne fondove bude jednako tako uspješan - objasnio je Grčić. Osim Pelješkog mosta, Vlada planira iz fondova izgraditi i prometnu infrastrukturu poput pruge Rijeka-Zagreb, odlagališta otpada te vodoopskrbne sustave većih gradova, čiji su projekti i najpripremljeniji, zbog čega je ministar pohvalio Hrvatske vode. Uz velike projekte priprema se i niz manjih, regionalnih u poslovnoj i turističkoj infrastrukturi, a taj će se spektar i značajno proširiti čim dobijemo pristup strukturnim fondovima. 

Grčić o proračunu za 2013.

- Nadam se da će proračun za 2013. godinu biti objavljen idući tjedan na sjednici Vlade. Donošenje proračuna je doista zahtjevan posao, samo temeljem rasta kamata, uplaćivanja jedne milijarde i 700 milijuna članarine u EU proračun i brodogradnje rashodna strana raste preko pet milijardi kuna, koje negdje treba naći - rekao je Grčić koji nije htio govoriti o mogućim rezanjima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 176
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.