Obavijesti

News

Komentari 60

'HŽ ima najlošiju realizaciju, no ja ih razumijem jer im nije lako'

'HŽ ima najlošiju realizaciju, no ja ih razumijem jer im nije lako'
6

Čačić tvrdi da je Vlada u odnosu na prošlu godinu program realizacije investicija javnih tvrtki povećala za 50 posto i sada čini jak pritisak kako bi se taj cilj i ostvario

VIDEO

Radimir Čačić je u ponedjeljak u Ministarstvu gospodarstva rekao da realizacija investicija za prvih devet mjeseci 2012. iznosi 710, 2 milijuna eura, što je 93 posto plana, a to je, istaknuo je, 43 posto od maksimalno željenog plana ili 68 posto inicijalnog plana koji je usvojen na nadzornim odborima javnih poduzeća. INA će, naglasio je, objaviti službene podatke 30. listopada.

- Nakon smanjene realizacije i sporog pokretanja investicija u prvih šest mjeseci od rujna je primjetan trend povećanja investicijskih aktivnosti - rekao je Čačić koji nije zadovoljan realizacijom Hrvatskim željeznica, ali ni s nekim drugim poduzećima poput Hrvatskih autocesta. No, rekao je da nije zadovoljan ni sa sobom.

- Željeznice imaju najlošiju realizaciju, a razlog je najvećim dijelom zbog organizacijskog i financijskog restrukturiranja. No, ja razumijem to, toj upravi nije lako - istaknuo je prvi potpredsjednik Vlade. U 2012. sklopljeno je 1.035.000.000 eura ugovora, a u tijeku javne nabave je još 385 milijuna eura.

- Ako želimo to prikazati kroz broj projekata koji se realiziraju, govorimo o 4.576 projekata u 8 javnih poduzeća, od čega je 4.204 pokrenuto. Procjena je da će vrijednost ulaganja u 2012. iznositi preko 1, 3 milijarde eura i dodatnih realizacija u INI. tada bi ukupne investicije bile manje za 20 posto od maksimalnog željenog plana- rekao je Čačić koji je više puta spomenuo da je pokretanje investicija bilo "plivanje između Scile i Haribde" - odnosno između izdvajanja javnog novca i kontrole budžeta koju nalažu Međunarodni monetarni fond i kreditne agencije.

- Ministarstvo financija mora držati pod kontrolom potrošnju i ja ih razumijem. Puno toga išlo je sporo, financiranja smo zatvarali usporeno, ali morao se zadržati rejting - objasnio je Čačić koji se osvrnuo i na budućnost Brodosplita. Vlada, naime, mora podmiriti 365 milijuna kuna ugovornih obveza da bi se mogao riješiti problem Brodosplita.

- Uvjeti su postavljeni, ugovori su spremni i tako već mjesecima. U međuvremenu se gomilaju gubici - mjesecima. Vlada ne donosi odluku, jer po donošenju odluke i potpisivanju ugovora, ako druga strana prihvati ugovoreno, što može i odbiti, Vlada mora platiti svoje obveze. Da bi ih platila, mora napraviti rebalans budžeta. Nije problem u novcu - uvijek je, ali ovdje nije problem jer se i prihodi i rashodi vode odgovorno, ali nedostaje forma, rebalans proračuna, rekao je Čačić.

Iz izbora bliskih Vladi saznajemo kako ministar Linić ima već pripremljen rebalans čime bi se napokon riješio problem Brodosplita. Rebalans bi se na Vladi trebao naći za petnaestak dana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 60
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa