Obavijesti

News

Komentari 442

Pusić: Teroristi su se javili dva puta, prvi put su tražili novac

Pusić: Teroristi su se javili dva puta, prvi put su tražili novac
10

Još uvijek nismo sigurni da je osoba na fotografiji Tomislav Salopek. Nemamo definitivnu potvrdu, ni od naše strane, ni od egipatske strane, rekla je ministrica

VIDEO

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić se u četvrtak u 14 sati obratila javnosti iz Rijeke . Osvrnula se na situaciju vezanu uz Tomislava Salopeka.

- Tomislav Salopek je građevinski tehničar koji radi za građevinsku tvrtku u Egiptu. Otet je 22. srpnja , a osam dana kasnije za njega je tražen novac . Nije bilo kontakata od njegovih otmičara sve do 5 . kolovoza kada je snimljen u pozi karakterističnoj za Islamsku državu - rekla je ministrica Pusić. Nije htjela otkriti o kojoj je svoti riječ. Kazala je kako je drugo javljanje otmičara, koji više nisu tražili novac, bio loš znak.

Pusić je kazala kako je zaključeno da je zahtjev iz videa da se oslobode muslimanske žene nespecifičan i kako zapravo nema specifičnog zahtjeva.

- U ovom trenutku još uvijek nismo sigurni da je osoba na fotografiji Tomislav Salopek . Nemamo definitivnu potvrdu, ni od naše strane, ni od egipatske strane - rekla je ministrica Pusić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

''Obitelj Salopek je iznimno hrabra''

Istaknula je kako se roku nekoliko sati nakon objave snimke razgovaralo s egipatskim ministrom.

- Bili smo sa suprugom i sestrom Tomislava Salopeka u Kairu. Posebno suosjećamo s obitelji koja je pod ovim nezamislivo teškim okolnostima ozbiljna i hrabra i bori se za svaku mogućnost spašavanja i pronalaženja Tomislava Salopeka i da je u tome primjer svima nama - rekla je ministrica i i staknula da obitelj zaslužuje javni izraz podrške cijele zemlje.

POGLEDAJTE VIDEO: "Obitelj Salopek primjer je svima nama"

Pokretanje videa...

24sata Video 01:20

Zahvalila je egipatskim vlastima na pomoći koja, ističe, i dalje traje istim maksimalnim intenzitetom, kao i do sada.

- Intenzivno rade i naše službe, pomogla je i Francuska i predsjednik Hollande. Na ovom slučaju surađujemo i s drugim većim zemljama EU kao i mnogim drugim zemaljama u svijetu - kazala je.

POGLEDAJTE VIDEO: Egipat i Francuska posebno su se angažirali

Pokretanje videa...

24sata Video 00:53

''Teroristička opasnost nikog ne zaobilazi''

Naglasila je kako je riječ o globalnoj opasnosti koja nikog ne zaobilazi.

- 'Ako se ne borite protiv IS-a, nećete biti žrtve terorizma', to ne stoji i to nije istina. Svi su potencijalne mete. Hrvatska zbog svoje veličine ne može predvoditi tu borbu, ali se nećemo skrivati ispod stola. Tome se treba i tome se hoćemo suprotstaviti. Ovo je trenutak u kojem se cijela zemlja treba suprotstaviti terorizmu i davanju podrške obitelji Salopek, naročito hrabroj supruzi i sestri Tomislava Salopeka koje su se uputile gdje god je trebalo - istaknula je Pusić.

Kazala je kako ne smatra da je ova otmica izvršena jer je Hrvatska u društvu zapadnih zemalja koje se bore protiv Islamske države.

- U toj koaliciji ima više od 70 zemalja, a najviše ljudi koji su stradali od Islamske države u svim njezinim formama je u onima koje nisu u toj koaliciji, npr. Nigerija. Najviše stradalih su muslimani - rekla je Pusić.

POGLEDAJTE VIDEO: "Svi su na meti terorista"

Pokretanje videa...

24sata Video 01:09

''Hrvati su tamo najsigurniji ako ih čuva vojska''

Dodala je da je i dalje u kontaktu s Egiptom i drugim kolegama ministrima. Na pitanje novinara ima li saznanja da je egipatska vlast u bilo kojem trenutku bila spremna za pregovore, ministrica je odgovorila kako ne može u njihovo ime odgovoriti, ali prema njezinom saznanju ne.

Kazala je i kako se u Egiptu susrela s predstavnicima Hrvata koji tamo žive i rade.

- Bili su jako zabrinuti. Sigurnosni uvjeti u različitim dijelovima Egipta su vrlo različiti. Do sada je sve to prolazilo bez incidenata po naše ljude. Razgovarali smo i o mogućnosti podizanja razine osiguranja da ih čuva vojska. Takva zaštita je najsigurnija - rekla je Pusić.

''Tomislava ćemo tražiti dok god ima izgleda da je živ''

Na pitanje novinara na koji način se može utvrditi je li na fotografiji Tomislav Salopek, Pusić je rekla da na tome rade specifični stručnjaci sa specifičnim tehnologijama. Kazala je i kako apsolutno nije sigurno da li ćemo ikada moći identificirati osobu s fotografije.

Na pitanje do kada Vlada, Ministarstvo i ostali namjeravaju tražiti Tomislava Salopeka Pusić je rekla:

Tražit ćemo dokle god ima izgleda da je živ. Radit ćemo na identificiranju fotografije, ali ćemo raditi i na drugim kanalima jer imamo i druge informacije.

POGLEDAJTE VIDEO: Službe će i dalje ustrajati u potrazi

Pokretanje videa...

24sata Video 00:21

Pripadnici skupine na Sinaju koji se deklariraju kao saveznici ISIL-a su objavili prije tjedan dana snimku u kojoj prijete da će ga pogubiti ako egipatske vlasti ne puste iz zatvora njihove pripadnice. U srijedu su objavili da su smaknuli Salopeka.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 442
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a