Obavijesti

Kolumne

Komentari 0

Most bi mogao puknuti ako i HDZ i SDP prihvate što traže

Most bi mogao puknuti ako i HDZ i SDP prihvate što traže
1

Ono što je još vidljivo je da su i HDZ-ov i SDP-ov blok spremni prihvatiti (gotovo) sve predloženo. I sad se postavlja pitanje: Kome će se onda pridružiti Most?

VIDEO

Nakon izgubljenog tjedna u kojem su mostovci predlagali vladu nacionalnog jedinstva, konačno su počeli s onim što se od njih i očekivalo. Po sektorima su predstavili i SDP-u i HDZ-u svoje reforme te kad trebaju biti ostvarene. I opet su dočekani na nož iako je većina onoga što predlažu provedivo i trebalo je već davno biti dio državne politike. Iz dosad predloženog, ali i iz njihova programa, vidljivo je da mostovci nisu baš razvili socijalne mjere za “maloga čovjeka”. Orijentirali su se na pomoć poduzetništvu, smanjenje birokracije, smanjenje poreza, rezanje privilegija političara... Sindikati, ali i neki stručnjaci su ih već zato napali. No, ipak, sporni elementi su minimalni. Zasad.

Ono što je još vidljivo je da su i HDZ-ov i SDP-ov blok spremni prihvatiti (gotovo) sve predloženo.

I sad se postavlja pitanje: što ako i jedni i drugi prihvate zahtjeve? Ili iste stvari ne prihvate. Kome će se onda pridružiti Most?

Ta dilema zasad je duboko gurnuta ispod tepiha. Mostovci žele prvenstveno pokazati da imaju program i da su jedinstveni. No to ne daje odgovor na pitanje što će učiniti u trenutku odluke. Iako su dosad govorili da se odluke donose jednoglasno, sad je jasno da će i kod njih biti preglasavanja. Odluku će donijeti većina od 25 ljudi iz redova Nacionalnog vijeća i zastupnika.

Prema informacijama iz Mosta, već sad je izgledno da neće biti jedinstva, a više je sklonih HDZ-u. Ako Most ne odluči jednoglasno, može se dogoditi da ni HDZ ni SDP nemaju potrebnih 76 potpisa. Ta opcija znači nove izbore već u siječnju sljedeće godine. Čak i ako jedna strana skupi dovoljno potpisa, a Most bude nejedinstven, dobit ćemo nestabilnu Vladu. Tada se novi izbori pomiču za šest mjeseci ili godinu dana. Čak i u tom slučaju, ostaje nam nada da će nužne reforme započeti i da će eksperiment s Mostom dati barem neki plod.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode