Obavijesti

News

Komentari 100

'Nadležnost za ratne zločine odrediti mjestom prebivališta'

'Nadležnost za ratne zločine odrediti mjestom prebivališta'
10

Josipović, Tadić, Komšić, Izetbegović i Radmanović sastali su se u petak. Zbog nevremena i obilnog snijega na Jahorini su ostali Ivo Josipović i Boris Tadić

VIDEO

Ivo Josipović, Boris Tadić, Željko Komšić, Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović sastali su se u petak na Jahorini kod Sarajeva. Među najvažnijim dogovorima trilateralnog sastanka je onaj hrvatskog predsjednika Josipovića i srbijanskog predsjednika Tadića. Za sada su, samo načelno, dogovorili da bi se nadležnost za procesuiranje osumnjičenika za ratne zločine određivala prema mjestu prebivališta. BiH se zbog nepostojanja unutarnjeg konsenzusa neće pridružiti dogovoru. 

Među brojnim temama, sudionici sastanka stigli su kratko raspraviti i mogućnost zajedničke rukometne lige. Razgovaralo se i o suradnji u borbi protiv organiziranog kriminala, zajedničkim prijavama za projekte EU i rješavanju problema prelaska granice nakon što Hrvatska uđe u EU. 

Predsjednik Boris Tadić je kao najveći pomak Srbije u odnosu na sastanak na Brijunima istaknuo uhićenje Gorana Hadžića. Novinari su ga pitali hoće li se ispričati Radmanoviću zbog izjave srpskog parlamentarca Čede Jovanovića da je RS ''genocidna tvorevina'', na što je odgovorio da neće jer on nije predsjednik Narodne skupštine. 

Osvrnuo se i na izjavu kosovskog premijera Hashima Thacija koji je nedavno rekao kako se spreman sastati s Tadićem. Srpski predsjednik jer rekao kako nije spreman na sastanak s Thacijem samo zato ''da bi se sastali i da bi mediji o tome mogli izvijestiti, već je nužno da razgovor bude učinkovit i donese neku korist''. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Komšić: Prirodno je da se sudi tamo gdje je zločin počinjen

Predsjedavajući u predsjedništvu BiH Željko Komšić je u petak nakon sastanka na Jahorini rekao kako smatra da je sasvim prirodno da se suđenje za ratne zločine odvija na mjestima gdje počinjen zločin te tako objasnio zašto se BiH neće priključiti dogovoru Srbije i Hrvatske. Dodao je kako je ovakva suradnja moguća ukoliko Tužiteljstvo BiH dobije ovlasti da nakon procjene tužitelja da je tako lakše ili brže suđenje optuženima koji su na teritoriju druge države, može ustupiti taj predmet tamošnjem tužiteljstvu. 

- Sve ovo treba proći kroz organe države, uz ocjenu da je politički prihvatljivo i provodljivo, te da će ići u korist izgradnje povjerenje između pravosudnih institucija u regiji - rekao je Komšić. 

Nevrijeme zarobilo predsjednike

Predsjednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić nakon sastanka na Jahorini u objektu naziva 'Koliba' doslovce su ostali zatočeni na planini. Upitno je i da li će predsjednik Josipović stići u Tuzlu gdje u subotu u 13 sati ima zakazano javno predavanje "Hrvatska vanjska politika - kako biti dobar susjed". Snijeg koji neprestano pada već dva dana nadjačao je ekipe zimske službe koje sve teže održavaju puteve prohodnim tako da je saobraćaj na velikom broju magistralnih pravaca u BiH potpuno obustavljen. Naš reporter s Jahorine je uspio sići nešto oko 18 sati kada je put bio jedva prohodan, a protokol predsjednika očito je odlučio da im je sigurnije sačekati da se situacija popravi.

Snijeg iza 23 sata pada nesmanjenom žestinom, a nevrijeme je na momente pojačano i jakom grmljavinom. Federalno Ministarstvo prometa i komunikacija izdalo je rješenje kojim se proglašavaju zimski uvjeti za vožnju na svim magistralnim putevima, a iz Auto-kluba javljaju kako ugaženog snijega na kolovozu ima do 5 centimetara, a dodatne probleme stvara i niska temperatura zbog koje je kolovoz zaleđen, kao i mjestimično jak vjetar koji stvara snježne nanose. Ekipe putne operative održavaju prohodnost puteva, ali je njihov rad otežan zbog intenzivnog snijega. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag