Obavijesti

Kolumne

Komentari 359

Nakon kninske zastave htjeli su prisvojiti i žrtvu Vukovara

Nakon kninske zastave htjeli su prisvojiti i žrtvu Vukovara
1

Govorili su da se ne smijemo više dijeliti, da je vrijeme za jedinstvo i zajedništvo, pa su opet formirali posebnu kolonu prema groblju ne bi li pobjegli od "pete kolone"

VIDEO

Naivni su bili oni koji su mislili da danas u Vukovaru neće biti podjele na dvije kolone. 

A licemjerni su bili oni koji su nas uvjeravali kako je na svečanoj komemoraciji doista postojala samo jedna kolona.

Ove godine u Vukovaru se ponovio scenarij veoma sličan lanjskom, s tom razlikom što ove godine Stožer za obranu hrvatskog Vukovara ipak nije uspio spriječiti državni vrh da u službenoj koloni stigne skroz do vukovarskog groblja. 

Ali je zato učinio sve da, u suradnji s HDZ-om, kreira svoju kolonu koja je krenula prema groblju prije uzvanika okupljenih na protokolarnom dijelu ispred vukovarske bolnice.

Odvojeno od hrvatske zastave i zastava vukovarskih brigada, odvojeno od predstavnika institucije hrvatske države za koju se Vukovar žrtvovao.

Oni koji su najviše govorili protiv podjela, učinili su sve da do podjela dođe.

Prestanimo se dijeliti

Čelnici Stožera poručivali su kako se neće družiti s političarima, pa su u svoju kolonu pustili Tomislava Karamarka i Kolindu Grabar Kitarović. Predsjednička kandidatkinja HDZ-a upozoravala je kako "na obilježavanju godišnjice Vukovara treba raditi na jedinstvu i zajedništvu", te da je "došlo vrijeme da se prestanemo dijeliti", pa je svejedno prema groblju krenula u odvojenoj koloni.

A kad su Tomislavu Karamarku postavili pitanje o tome da se u Vukovaru ponovno stvaraju dvije kolone, on je lakonski uzvratio: "Nije važno s kojih smo pozicija krenuli u kolonu. Bitno da se raspoznajemo i prepoznajemo".

"Ovo nije dan", rekao je Karamarko, "za politička prepucavanja onih koji ga žele koristiti za predizbornu kampanju". Pa ga je upravo on iskoristio kako bi svoju kandidatkinju odvojio u zasebnu kolonu.

Tijekom mimohoda mogla su se čuti i neka, u najmanju ruku, originalna obrazloženja kako je ponovno došlo do dvije kolone. Pa je tako zamjenik zapovjednika Četvrte bojne Treće brigade, na pitanje novinarke HTV-a gdje su njegovi suborci, objasnio kako su "dečki krivo shvatili i otišli na groblje u prvoj koloni, dok su zapovjednici sa zastavom bojne ostali pred bolnicom".

Nitko, međutim, nije ništa krivo shvatio.

Pokušaji opstrukcije

Svi su znali što se u Vukovaru pokušalo ponovno napraviti, čak i ljudi koji su pred kamerama HTV-a zbog toga izražavali žaljenje, iako nisu upirali prstom u stožeraše i HDZ. 

A čak je i predsjednik Ivo Josipović shvatio da je "bilo pokušaja opstrukcije" koji "ne služe na čast onima koji su ih izveli".

Ipak, treba razumjeti stožeraše i HDZ. Bila je to prilika koju nisu mogli propustiti. I Kolinda zajedno s njima.

Mjeseci su utrošeni na izmišljanje najboljeg načina za opstrukciju službene kolone, tjedni su potrošeni na zagrijavanje atmosfere na prosvjedu branitelja na Savskoj cesti, HDZ je u to ime maznuo čak i zastavu s kninske Tvrđave, pa je onda bilo posve normalno da prisvoji i Vukovar.

Kao još jednu svetinju na koju samo on polaže pravo.

Za Karamarka i ostale samo je njihova kolona bila ona prava kolona, dok su "oni drugi" zasluženo zapeli na začelju i mogu biti sretni što im je uopće omogućeno da dođu do groblja. Bitno je bilo samo stvoriti podjelu na "nas i njih". Naročito u Vukovaru.

Nova tragedija

I zapravo, što se više danas pričalo o ratnoj tragediji Vukovara, uz svjedočenja samih Vukovaraca, žrtava, branitelja, to je bilo očitije da je politikantska podjela na dvije kolone nova vukovarska tragedija.

U ovom trenutku možda i najbrutalnija.

Ne samo da se upravo Vukovar koristi za političke obračune i izbornu kampanju, nego se vukovarska komemoracija iskorištava za udar na državne simbole i službene predstavnike hrvatske države koje je Tomislav Josić uoči komemoracije čak nazvao "petom kolonom". Za njih Vukovar više nije mjesto stradanja, nego mjesto političkog obračuna.

Što se više zaklinju u svetinje, to ih više omalovažavaju. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 359
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode