Obavijesti

News

Komentari 71

'Problem izbjeglica mora biti riješen na njegovom izvoru...'

'Problem izbjeglica mora biti riješen na njegovom izvoru...'
6

Svoje mjesto u izbjegličkom vlaku pronašao je njemački ovčar Silver, koji je imao putovnicu i uredne dokumente, a prema mađarskoj granici zaputio se sa vlasnikom

VIDEO

Koridor kroz Mađarsku u potpunosti uredno funkcionira unatoč najavama o zatvaranju granice između Hrvatske i Mađarske, rekao je u ponedjeljak u prihvatnom centru u Opatovcu potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Pritom je još jednom izrazio uvjerenje da će takvo stanje i ostati, jer "sve ovisi o Njemačkoj i mogućnostima te zemlje da dalje prima izbjeglice".

Prema ministrovim riječima, u ponedjeljak ujutro u Opatovcu je bilo tek oko 300 izbjeglica, a u isto vrijeme se toliki broj očekivao kod Bapske na ulazak u Hrvatsku.

- U Hrvatsku je u 20 dana ušlo 114.237 izbjeglica. U cijelom tom razdoblju nismo imali nikakvih incidenata, bolesti niti bilo kakvih drugih problema. Hrvatska osim u Opatovcu nema niti jednu drugu situaciju koja bi se mogla povezati s izbjegličkom krizom - rekao je Ostojić.

Prema njegovim riječima sve izbjeglice se provjerava na ulasku u zemlju, kao i u prihvatnom centru u Opatovcu, te da nema straha da će netko unijeti nešto sa sobom u kamp.

- Je li netko potencijalni terorist, moguća je situacija, ali je to pod kontrolom - ustvrdio je Ostojić.

U redovnom razgovoru s novinarima ministar je izrazio zadovoljstvo najavljenim razgovorima čelnika Europske Unije, Junckera i Tuska, s turskim premijerom Erdoganom, jer "napokon dolazimo do onoga o čemu govorimo od prvog dana – problem mora biti riješen na izvoru!"

- Očito dolazimo do rješenja koje je davno trebalo biti napravljeno, a to su 'hot spotovi', odnosno prihvatni centri u Turskoj. Gradnja prihvatnih centara u Turskoj uz čvrstu kontrolu tursko-grčke granice, predstavljalo bi cjelokupno rješenje izbjegličke krize - rekao je Ostojić.

S izbjeglicama iz Tovarnika za Botovo putuje i ovčar Silver

Jutarnjim vlakom iz Tovarnika za Botovo danas je krenulo tisuću osoba i jedan pas. Svoje mjesto u izbjegličkom vlaku pronašao je njemački ovčar Silver, koji je imao putovnicu i uredne dokumente, a prema mađarskoj granici zaputio se sa svojim vlasnikom, državljaninom Sirije, osiguran brnjicom i psećom vodilicom, javio je MUP.

Od ponoći do 9 sati u Republiku Hrvatsku je ušlo 2466 izbjeglica i trenutno se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi 275 osoba. I dalje se očekuje priljev izbjeglica s područja Republike Srbije, a od početka izbjegličke krize na područje RH ušlo je 114.237 izbjeglica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.