Obavijesti

News

Komentari 0

Ne da ih Petrovu: Strankom će Mostu uzeti 1,4 milijuna kuna

Ne da ih Petrovu: Strankom će Mostu uzeti 1,4 milijuna kuna
5

Po zakonu novac ide strankama koje su u Saboru na dan konstituiranja. Kako novac ne bi otišao Mostu Bože Petrova, Drago Prgomet brzo osniva stranku

VIDEO

Mandat košta 1,4 milijuna kuna, puta 19 zastupnika Mosta, to je oko 3,5 milijuna eura tijekom četiri godine, što nije malo za stranku iz doline Neretve, govori nam izvor blizak Boži Petrovu i Dragi Prgometu.

Otkriva nam, također, kako Prgomet planira osnovati svoju stranku, a sve kako novac iz državnog proračuna, koji stranke godišnje dobivaju po zastupniku, ne bi otišao Mostu, odnosno Petrovu.

- Prgomet po zakonu može novac za svoj mandat uzeti sebi, ali prije konstituirajuće sjednice Sabora mora osnovati stranku. Kako sam čuo, sve se više govori da novac koji je zaradio ne planira ostaviti Petrovu - govori nam izvor.

Sličan stav drži i Stipe Petrina, koji već ima svoju stranku.

- A što tu ima čudno? Kao da pitate hoće li HDZ prepustiti novac iz proračuna HSS-u - rekao nam je primoštenski načelnik. Doduše, dodao je kako predsjedništvo i glavni odbor njegove stranke još nisu odlučili što će s novcem iz proračuna kad ga dobiju.

- Možda ga čak i vratimo u proračun - rekao je Petrina te dao naslutiti kako nije isključena niti opcija u kojoj taj novac ostaje Mostu.

Slučaj Mosta svakako je jedinstven s obzirom na to da nije riječ o političkoj stranci. I Miroslav Šimić s njihovom je listom ušao u Sabor, a zapravo je član Građanske opcije Grada Osijeka temeljem koje će moći zahtijevati novac. Riječ je o oko 350.000 kuna po zastupniku, a za zastupnice se iz proračuna izdvaja i deset posto više godišnje. Točan iznos ovisi o ostvarenim rashodima iz prethodno objavljenog godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna. Strankama se raspoređuje 0,05 posto tog novca, sukladno broju mandata. Tijekom četiri godine mandata stranke za svakog zastupnika dobiju 1,4 milijuna kuna. Most bi, u situaciji da mu svih 19 zastupnika prepusti novac, zaradio 27 milijuna kuna. Po svemu sudeći, na račun će im sjesti manje novca. I izvor iz Ministarstva uprave potvrđuje nam da, primjerice, Prgomet lako može uzeti svoj dio kolača.

- Bitno je samo da bude član neke druge stranke na dan konstituirajuće sjednice Sabora. Nije nužno da osniva svoju stranku. Može se učlaniti u neku već postojeću i onda taj novac iz državnog proračuna ide toj stranci - kaže nam, ali i dodaje kako tako nije s troškovima izborne promidžbe.

- Novac za troškove kampanje u ovom slučaju ide Mostu - dodaje nam sugovornik.

Raspodjelu novca političkim strankama propisuje Zakon o financiranju političke aktivnosti i izborne promidžbe.

Naša redakcija mjesecima je upozoravala na nelogičnost ovog zakona. S obzirom da se za političke stranke izdvaja postotak od ostvarenih rashoda, ispada da što država više troši, to će stranke više novca dobiti.

Primjerice, hipotetski govoreći, situacija u kojoj se država zadužuje kako bi kupovala luksuzne automobile ili zgrade, povećava rashode države, a time i novac namijenjen političkim strankama.

Nakon naših upozoravanja Vlada Zorana Milanovića odlučila je promijeniti zakon na način da se političkim strankama novac dodjeljuje ovisno o prihodima koje je država ostvarila. Napisali su zakon, ali on nikad nije zaživio. Tako da će u 2016. godini političke stranke dobiti i više novca nego što im je raspodijeljeno prošle godine. Za 2015. godinu svi su zajedno dobili 55 milijuna kuna iz proračuna, čak pet milijuna više nego 2014., dok će za 2016. i 2017. godinu, prema prijedlogu proračuna, dijeliti nevjerojatnih 66 milijuna kuna za svaku od te dvije godine.

Da je prošao zakon, po godini ne bi mogli dobiti više od 50 milijuna kuna. No ništa od toga. Osim toga, novac ostaje i nezavisnim zastupnicima...

Vlada je planirala bez dodatnih stotina tisuća kuna ostaviti nezavisne zastupnike. No i to je propalo.

Tako da će svaki zastupnik, koji je ušao u Sabor, uz mjesečnu plaću koja iznosi minimalno 15.000 kuna na kraju godine dobiti još 350.000 kuna, a i više ako je riječ o ženi. Nema stranke, pa novac ide njemu.

Kad se prošle godine govorilo o prijedlogu prema kojem bi se to ukinulo, brzo su se pobunili nezavisni zastupnici.

- Taj model, koji bi bio diskriminatorni prema nezavisnim zastupnicima, zahvatio bi i zastupnike nacionalnih manjina u velikoj mjeri. To nećemo pasivno trpjeti i nadam se da do toga neće doći - usprotivio se Furio Radin, koji je u prošlom sazivu bio izabran za zastupnika talijanske nacionalne manjine. S druge strane, također nezavisni Jakša Baloević poručio je kako bi on ukinuo sva davanja političkim strankama i nezavisnim zastupnicima.

- Neka se financiraju iz članarina i donacija - rekao je Baloević, koji je uredno primao novac iz proračuna, te ga nikad nije ni pomislio u njega vratiti.

Na ovu su temu štošta imali reći i zastupnici koji su tijekom četiri godine u Saboru napustili svoje stranke te tako ostali bez stotina tisuća kuna.

Primjerice, nakon što je Jadranka Kosor izbačena iz HDZ-a, novac je i dalje dobivala njezina bivša stranka.

- Ako se zbog odlaska ili isključenja broj zastupnika u nekom klubu smanji novac i dalje ostaje tom klubu što je nelogično.Riječ je o puno novca i zašto se ta sredstva ne bi vraćala u proračun i primjerice preusmjerila za sklonište za žene žrtve nasilja - zapitala se Kosor. No zakon je takav da novac ide stranki čiji je zastupnik bio član na dan konstituiranja Sabora. Sugovornik iz Ministarstva uprave objašnjava nam kako je zakon takav jer se time pokušava destimulirati bijeg zastupnika iz stranaka.

- Zato je propisano da novac pripada isključivo političkim strankama i nezavisnim listama - rekao nam je upućeni.

U nadolazećem sazivu Sabora neće biti nezavisnih zastupnika poput Jakše Baloevića, već samo manjinci, te će oni i dalje primati taj novac.

Tako će biti i s onima koji do dana konstituiranja Sabora napuste svoje stranke te osnuju svoje stranke, te tako novac iz proračuna preusmjere na račune tih stranka. Oni koji stranke napuste ili iz njih budu izbačeni nakon toga dana, ostavit će im stotine tisuća kuna. Tako je u prošlom sazivu Branko Vukšić ostavio novac Laburistima, Natalija Martinčević i Petar Baranović HNS-u, Josip Salapić i Jadranka Kosor HDZ-u...

Samo ne u HDZ: Sve bi dala u proračun

Nakon što je izbačena iz HDZ-a, novac iz proračuna nije mogla ponijeti sa sobom, pa je predložila da se taj iznos vrati u proračun ili preusmjeri za sklonište za žene žrtve nasilja.     

Iako nema stranku, stići će mu milijuni

Od 19 ljudi s liste Mosta, samo su dva člana Mosta. Ipak, novac bi mogli dobiti za sve, izuzev onih koji na dan konstituiranja Sabora budu bili u nekoj drugoj stranci.     

Izašao iz Laburista pa ostao bez novaca

Stranke dobivaju novac za zastupnike koji nisu u njihovim redovima, zgražao se Branko Vukšić nakon što je izašao iz Laburista. No to je tako kako bi se destimulirao bijeg iz stranaka.     

Sve bi ukinuo, ali je zadržao sav novac

Da se mene pita, ukinuo bih sva davanja političkim strankama i nezavisnim zastupnicima iz proračuna. Neka se financiraju iz članarina i donacija, rekao je lani Jakša Baloević, koji je četiri godine uredno primao novac za nezavisne zastupnike.     



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.