Obavijesti

Kolumne

Komentari 40

Neka Milan čuva ugled, trebat će mu u lovu na lokalne šerife

Neka Milan čuva ugled, trebat će mu u lovu na lokalne šerife
1

Umjesto da Milanovićeva izjava o korupciji i klijentelizmu u Gradu Zagrebu dovede do istraga, ona je samo omogućila Bandiću da tuži premijera zbog narušavanja ugleda.

VIDEO

"To je klijentelizam, to je korupcija. U okviru svojih ovlasti ću o tome govoriti jer o tome nešto znam".

Umjesto da ova izjava s prošlogodišnjih lokalnih izbora pokrene obračun s korupcijom i kriminalom u Gradu Zagrebu, ona je njezina autora Zorana Milanovića dovela pred sud.

Zvuči kao zafrkancija. Ali baš i nije.

Milan Bandić podnio je privatnu tužbu za naknadu štete protiv premijera Milanovića zbog toga što je ovaj u prvom i drugom krugu lokalnih izbora u Zagrebu rigao teške optužbe na račun aktualnog gradonačelnika. "Ponavljam, to su klijentelizam i korupcija, i to vrlo nezgodnog tipa", govorio je tada Milanović, što je na tankoćutnom Bandiću, sudeći po tužbi, ostavilo velikog traga.

Uzdasi i podsmjesi

Premijerove riječi izazvale su "intenzivne duševne boli", "posljedice su se odrazile ne samo na tužiteljevo duševno stanje, nego i na poslovni i privatni ugled", a u tužbi se navodi da je bio i "izložen brojnim neugodnostima, ismijavanjima, sumnjičavim pitanjima, podsmjesima, pogrdnim komentarima, dobacivanjima".

Ukratko, Milan Bandić pod svaku cijenu želi zaštititi svoj ugled.

Pravo mu budi, koliko god to nanijelo duševnu bol čitavoj javnosti, ili barem onom dijelu koji je godinama upozoravao na Bandićeve marifetluke, dok je njegov tadašnji stranački šef to proglašavao "političkim stilom".

Bandić je u ovome trenutku čist kao suza i ima apsolutno pravo zatražiti zadovoljštinu na sudu. A kao što je dobro poznato, nije još propao onaj tko se zakačio s Milanovićem. Premijer mu je već donio pobjedu na izborima, a sada bi mu mogao donijeti i 300 tisuća kuna odštete. I ne zaboravimo, Bandić je već dobivao slične tužbe protiv svojih bivših suradnika.

Naravno, ova tužba dio je Bandićeve kampanje, kao i sredstvo političke trgovine s Vladom uoči predstojećih izbornih ciklusa. 

Ugled i topla voda

Ali ona prije svega oslikava paradoksalnu situaciju u kojoj su se našli Milanović kao onaj tko upozorava na korupciju i Bandić koji se već punih 13 godina brani od optužbi koje su postale opće mjesto.

On se poziva na ugled, a Milanović otkriva toplu vodu.

Ono što je posebno zanimljivo u cijeloj priči jest činjenica da Milanović očito nije bio svjestan težine vlastitih riječi. Ako je imao određenih spoznaja o korupciji ili bilo kakvim nezakonitostima u Zagrebu, on je već kao građanin imao obavezu to prijaviti. Ako ih nije imao, morao je biti svjestan da njegove optužbe s premijerske pozicije imaju puno veći značaj. 

Ako nema dokaza, onda nema pravo optuživati. Ako ima dokaza, mora ih prijaviti.

Još uvijek nemamo spoznaja je li to Milanović učinio, ali činjenica jest da Bandić već godinama nesmetano ordinira Zagrebom, unatoč potvrđenim informacijama o barem stotinjak kaznenih prijava i dvadesetak istraga koje su se vodile ili se još vode protiv njega.

Hiperaktivno glavinjanje

Ovako ispada da je Milanović pročitao nešto o tome u novinama, pa iskoristio to u predizbornoj kampanji. Ukrasivši sve to svojim slikovitim dodatkom o "hiperaktivnom glavinjanju i poremećaju pažnje". 

Dakle, ovaj slučaj je poraz na više razina. 

Poraz Milanovićeve vjerodostojnosti, pa i političke ozbiljnosti na koju se često poziva. Poraz onih koji su godinama upozoravali na Bandićevu vladavinu. Poraz hrvatskog pravosuđa koje već godinama ne čini ništa na raščišćavanju gomila kaznenih prijava protiv Bandića i njegovih suradnika. A to je ujedno poraz zdravog razuma i dobrog ukusa.

S jedne strane, na sudu ne završavaju oni koje se optužuje za korupciju, već oni koji na nju upozoravaju, a s druge strane, vidimo da se čak i relevantni političari nabacuju neozbiljnim, pa i neukusnim frazetinama.

Jer, upravo na to se svela korupcija u Zagrebu - na frazetinu.

Frazetinu koja više ne smeta ni biračima koji drže Bandića na vlasti. Smeta jedino Bandićevu ugledu. 

A taj ugled će mu sigurno zatrebati, sve do najmanje mrvice, ako novi glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan ispuni današnje obećanje sa svečane prisege, pa iz ladica svog prethodnika Mladena Bajića istrese sve prijave protiv lokalnih šerifa. Tko zna, možda se dogodi čudo pa iz njih konačno izbaulja i neka Bandićeva. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode