Obavijesti

Kolumne

Komentari 124

Nema nove Vlade bez Mosta. Ali nema ni Mosta bez Vlade.

Nema nove Vlade bez Mosta. Ali nema ni Mosta bez Vlade.
1

Most je proglasio najveću pobjedu na ovim izborima. Međutim, Prgomet i Petrov nalaze se pod ogromnim pritiskom da se dočepaju vlasti. Drugu šansu neće imati.

VIDEO

Nikada do sada na parlamentarnim izborima nismo imali toliko pobjednika.

Koji bi se vrlo lako mogli pretvoriti u gubitnike.

Tomislav Karamarko popio je šampanjac, pojeo tortu i proglasio pobjedu koja mu ništa neće vrijediti ako ne pronađe način da skupi mandate za sastavljanje većine.

I Božo Petrov je proglasio pobjedu, ali to neće vrijediti ništa ako MOST ne uspije doći na vlast, odnosno kapitalizirati rezultat koji se vjerojatno više nikada neće ponoviti.A Mosta sigurno više neće biti.

A ni Zoran Milanović nije bio daleko od toga da proglasi pobjedu, jer je unatoč svim lošim prognozama ostao na političkom životu i još uvijek u prilici da pronađe partnere za formiranje Vlade.

Toliko pobjednika i toliko potencijalnih gubitnika.

Nakon mukotrpnog prebrojavanja glasova, prvo u izlaznim anketama, potom po izbornim jedinicama, sigurno je samo jedno - nema Vlade bez Mosta.

Ali još važnije, nema ni Mosta bez Vlade.

Koliko god Božo Petrov i Drago Prgomet pozirali kao pobjednici bez kojih se ne može formirati nova Vlada, koliko god slali signale da mogu ucjenjivati SDP ili HDZ, da mogu zapravo raditi što god hoće, oni ustvari ne mogu raditi previše.

Oni moraju doći na vlast. Na ovaj ili onaj način. S jednima ili s drugima.

Hoće li to realizirati po svjetonazorskim osnovama s HDZ-om, kao što je to izjavila nakon objave rezultata Dubravka Šuica, ili će to biti na programskim osnovama sa SDP-om, kako ih je pozvao premijer Milanović u svom govoru, to tek treba vidjeti.

Ipak, sinoćnje munjevito odricanje Bože Petrova od potpisanog i ovjerenog dokumenta u kojem se obvezuje da neće koalirati ni s jednim velikim blokom, sugerira da su principi ovog gradonačelnika Metkovića prikladno rastezljivi da može razmišljati o suradnji s oba bloka.

No, prije toga, u kalkulacijama o tome tko će s Mostom formirati većinu valja voditi računa o nekoliko stvari.

Tko je zapravo Most?

Prvo, Most nije stranka niti homogena organizacija koja podliježe nekakvoj stranačkoj stegi ili nastupa s istih stajališta. To je grupa lokalnih političara s različitim pozadinama, karakterima i interesima. S kim će onda pregovarati Milanović i Karamarko? S Petrovom, Prgometom ili s njih ostalih 17? I tko nam garantira da će svi oni slijediti jednog vođu, jedan glas, jednu misao vodilju?

Drugo, u svim ovim kalkulacijama još uvijek nije do kraja jasno tko zapravo vodi glavnu riječ u toj koaliciji – Petrov ili Prgomet?

To je bitno pitanje ukoliko se krene u maksimalističke zahtjeve prema velikim blokovima. Ako bez Mosta nema Vlade, onda bi na čelu Vlade trebao stajati predstavnik Mosta. Još od početka kampanja na to mjesto pretendira Petrov, ali u sinoćnjim kombinacijama zakotrljalo se i Prgometovo ime.

Možda njih dvojica znaju kako stvari stoje, ali trebalo bi to vrlo jasno iskomunicirati i javnosti i biračima.

Kakva koalicija?

Osim toga, iz samog Mosta stižu različiti signali. Prije izbora Prgomet kaže da Most uvjetuje koaliciju sa SDP-om i HDZ-om ultimativnim zahtjevom da oni daju premijera, sinoć pak Prgomet prijeti da je spreman svojom većinom izglasavati nepovjerenje Vladi kad god skrene sa zacrtanog reformskog puta.

Pa ne bi valjda rušili svog premijera?

Nadalje, valja se zapitati u kojoj će koaliciji Most, kadrovski i programski, više doći do izražaja?

HDZ ne trpi svoje partnere, ne želi dijeliti plijen i nije navikao imati posla s ozbiljnim strankama u koaliciji. I uostalom, s toliko mandata Karamarko ne bi bio spreman odreći će premijerske pozicije.

Milanović se, pak, u ove četiri godine vrlo pošteno odnosio prema partnerima u Vladi, dok je najviše ratovao sa svojim SDP-ovcima. U njegovoj koaliciji Petrov i Prgomet imali bi više manevarskog prostora i šansi da dođu do izražaja.

No, žele li oni program ili svjetonazor?

Glas za Most glas za promjene

U Mostu su dobrim dijelom otpadnici iz HDZ-a ili političari koji su upravo na rušenju HDZ-a izgradili svoje pozicije. Prirodno naginju konzervativnoj desnoj opciji i Karamarko ima pravo kad glasove za Most uzima kao glas za promjene.

Kao glas za rušenje ove i za postavljanje nove Vlade.

Bi li se birači Mosta, kakvi god bili osim evidentno protestno nastrojeni, zadovoljili kad bi Most svojom koalicijom ostavio SDP na vlasti? Odnosno, spašava li takav savez postavljanje Mostova mandatara na čelo Vlade?

Oko toga ima mnogo pitanja, kao što ima pitanja oko pouzdanosti Mostovih zastupnika. Hoće li načelnici sitnih općina držati dogovorenih principa (onih koje je Petrov čak ovjerio, pa od njih odustao) ili će se polakomiti za prvom konkretnijom ponudom koju dobiju, iz bilo kojeg tabora? Tko će kontrolirati 19 pojedinaca?

Konačno, podržavanjem reformskih zahtjeva Mosta, prvenstveno onih koji uključuju i smanjenje i ukidanje broja općina, gradova i županija, njegovi članovi kopaju sami sebi jamu. Nakon što Petrov i Prgomet nagovore SDP ili HDZ da ispune njihove zahtjeve, tih općina, a time i integralnih sastavnica Mosta više možda neće biti.

Kako god bilo, pobjeda Mosta, odnosno osvajanje neslućenih 19 mandata, otvara put slovenskom scenariju u Hrvatskoj, onom koji je doveo Miru Cerara, vođu nezavisne liste, do premijerske pozicije.

Slovenski scenarij

Most, međutim, kao ad hoc savez nezavisnih lokalnih šerifa koji je pravovremeno zajahao pobjednički val i artikulirao želju birača za trećom opcijom, ima obavezu da pod svaku cijenu sada dođe na vlast, jer se slična prilika možda više nikada neće ukazati.

A to nije samo puka blagodat kako to sada izgleda, nego i teret koji im zapravo bitno sužava manevarski prostor.

Petrov i Prgomet mogu igrati maksimalistički sve dok im Karamarko i Milanović ne zaprijete ponavljanjem izbora. Ili, nedaobog, Velikom koalicijom. U tom slučaju, Most će se urušiti u provaliju iz koje će SDP i HDZ već pronaći put.

Mogu se nadati samo da je šefovima HDZ-a i SDP-a više stalo do vlasti nego što je to stalo samom Mostu.

I zato valja uzeti u obzir i važnost formiranja što čvršće i stabilnije većine. One koju neće otpuhati prvi vjetar. Ako netko neće ovih dana mirno spavati, onda su to oni koji su se proglasili najvećim pobjednicima.

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 124
VIDEO

Iz plaćenih PR-ovaca u neovisne političke analitičare: Daj da ti objasnim kako javnost diše...
PIRKE O ANALITIČARIMA

Iz plaćenih PR-ovaca u neovisne političke analitičare: Daj da ti objasnim kako javnost diše...

Plus+ NOVI EXPRESS Granica između PR-a i stvarnosti postaje poroznija od one s BiH. Ali dobro, što da se radi: mora se narodu, štulićevski rečeno, objasniti kako javnost diše dok čeka tko će je prvi ugušiti

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić