Obavijesti

Kolumne

Komentari 211

"Nema povratka na staro". Osim za Ivu Sanadera i HDZ

"Nema povratka na staro". Osim za Ivu Sanadera i HDZ
1

Bez obzira što ukidanje presude daje HDZ-u vjetar u leđa na putu prema povratku na vlast, ona daje SDP-u priliku da profitira na ogorčenosti i frustraciji svojih birača.

VIDEO

Nema povratka na staro, poručuje SDP.

Pa ipak, nakon jučerašnje presude Vrhovnog suda stječe se dojam da se zapravo od tog starog nismo mnogo ni odmaknuli.

Ivo Sanader trebao je na svoja liderska leđa preuzeti krivnju za kompletnu korupciju koja je premrežila i izbušila Hrvatsku. 

HDZ je trebao biti sudskim putem službeno proglašen zločinačkom organizacijom odgovornom za političku i institucionalnu pljačku Hrvatske. 

Hrvatsko pravosuđe trebalo je dokazati da je sposobno suditi najvišim političkim instancama za kriminal i korupciju.

A Hrvatska je trebala pokazati dužnosnicima Europske unije da se postala moderna europska država.

Što je na kraju ostalo?

Zapeli u mraku

Sanader je četiri i pol godine čamio u zatvoru bez ijedne pravomoćne presude. HDZ se osnažen ukidanjem presude za Fimi mediju priprema za povratak na vlast. Pravosuđe je potvrdilo status institucije u koju građani imaju najmanje povjerenja.

A Hrvatska je pokazala da se ne može nikako iskobeljati iz mračne prošlosti.

Štoviše, političari su i dalje umočeni u korupciju, ovoga puta u korupciju nije više samo umočen HDZ, već i druge stranke, a pravosuđe i sudstvo i dalje ne uspijevaju kazniti najveće političke zvjerke.

Pa ako su već svi Sanaderovi jataci, ortaci, sljedbenici i suradnici na slobodi, zašto bi onda bivši premijer još uvijek sjedio u zatvoru?

Uglavnom, ništa bolje od ovoga nije se moglo ni očekivati.

Ovo je HDZ-ovo pravosuđe

Sanadera je progonilo isto ono pravosuđe koje ga je godinama vjerno služilo, sudili su ga pa oslobađali isti oni sudovi u kojima je kadrovirao, njemu su radili isto ono što je on preko pravosuđa radio svojim protivnicima, njegovim odlaskom u zatvor nije uništena njegova hobotnica, on je čamio u ćeliji dok su njegovi partneri i ortaci i dalje vladali.

Njegova bivša tajnica i ministrica sada je šefica države. Njegov bivši ministar kojeg je doveo u Vladu potencijalni je premijer. "HDZ-ov dečko" Ivan Turudić predsjednik je suda koji ga je dvaput neuspješno osudio. Mladen Bajić kandidat je za Ustavnog suca. Njegova nasljednica sanja veliki povratak u politiku, i to preko Zorana Milanovića.

A on i nakon toliko vremena iza rešetaka još uvijek bez problema skupi jamčevinu od 12 milijuna kuna.

Tko onda kaže da "nema povratka na staro"?

Niti je Sanaderov odlazak u zatvor bitno popravio situaciju u društvu, niti će njegov eventualni izlazak i novo suđenje  bitno pogoršati stvari koje su ionako na rubu raspada. 

Tko profitira?

Stoga nam ne preostaje drugo nego zapitati se kakav će učinak ova odluka Vrhovnog suda imati na predstojeću kampanju za parlamentarne izbore.

U prvom redu, i opet veoma znakovito, nedavna odluka Ustavnog suda prema kojoj se odbija zakonska odredba o zabrani kandidiranja osobama osuđenima za korupciju i zloupotrebu položaja omogućit će Sanaderu čak i da se kandidira na predstojećim izborima. 

Tek kao podsjećanje da ipak ima povratka na staro. 

Ali pored toga, nema sumnje da će se HDZ okoristiti ukidanjem presude za zločinačku organizaciju. Bit će im to dodatni vjetar u leđa i podstrek da pred biračima preuzmu ulogu žrtve i pravednika. Ako ništa drugo, izbit će SDP-u argument u kampanji.

Međutim, čak bi i SDP mogao izvući neku korist iz ovakvog raspleta situacije. Mogao bi profitirati na frustraciji i ogorčenju javnosti zbog poništenja presude, bez obzira što se sve to odvijalo u njegovu mandatu. 

HDZ je oslobođen, baš kao i Sanader, a to je uz prijetnju dolaska Karamarka na vlast, posve dovoljna količina straha i bijesa kojima bi SDP motivirao svoje birače.

U tom slučaju slogan "Nema povratka na staro" ne bi zvučao kao puko obećanje, već imperativni poziv na akciju. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 211
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith