Obavijesti

News

Komentari 615

Milanović zabranio snimatelje, ne želi fotografije s Kolindom?

Milanović zabranio snimatelje, ne želi fotografije  s Kolindom?
11

Iako se neslužbeno doznaje da je premijer zabranio snimatelje i fotografe, sam je rekao da nije gazda u Saboru i da ne može zabraniti nešto o čemu ne odlučuje

VIDEO

Iako je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost bila i prilika za p rvi službeni susret predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Zorana Milanović, novinarskim ekipama i službenim fotografima bilo je zabranjeno snimanje. Iz Sabora kažu da su oni samo 'iznajmili' dvoranu za sastanak, a da je sve ostalo bilo u domeni dogovora između premijera i predsjednice. Neslužbeno doznajemo, da je premijer taj koji nije želio da ga se fotografira s Kolindom i snima početak sjednice.

Nakon sastanka, Kolinda i Milanović dali su izjave za medije.

- Usvojili smo smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2015. godinu i Vlada je dobila zaduženje za izradu nove strategije nacionalne sigurnosti, isto tako raspravili smo o određenim drugim pitanjima nacionalne sigurnosti -rekla je Kolinda dodajući da ne zna zašto novinarske ekipe nisu mogle snimiti početak sjednice te da je ona sama predložila da dođu.

- Što se tiče pitanja o kojima smo raspravljali ne mogu vam reći budući da je sjednica tajna. Atmosfera je bila dobra, atmosfera suradnje. Zadovoljna sam onime što sam čula. Razgovor s premijerom je protekao dobro, razgovarali smo isključivo o pitanjima nacionalne sigurnosti. Što se mene tiče ovo je pomak prema boljoj suradnji, moja ruka je ispružena i stojim dalje na raspolaganju - rekla je predsjednica.

Na pitanje što je sa sazivanjem sjednice Vlade koju je predložila, Kolinda je rekla da sve ovisi o premijeru te da još čeka odgovor.

Pokretanje videa...

Marcela Bratović/24sata 01:47

Milanović: Atmosfera je bila baš dobra

- Atmosfera je bila baš dobra . Usvojili smo smjernice. Vlada, čiji je to posao, pristupit će izradi strategije nacionalne sigurnosti. Vlada vodi vanjsku i unutarnju politiku i ima najveću odgovornost - rekao je Milanović.

Rekao je da njegov poziv za sjednicu Vlade stoji.

- Za ozbiljan razgovor sam otvoren , s predsjednicom prije svih, ali i s ostalima. Volio bih da je tako i u Saboru, da imamo konstruktivnu oporbu koja će predlagati prijedloge, ideje. Toga na žalost nema, ali Bože moj.

Pokretanje videa...

Marcela Bratović/24sata 01:03

'Kako mogu biti protiv kad ne odlučujem o tome'

Na pitanje zašto nije bilo dozvoljeno snimanje, Milanović je odgovorio kako ne zna.

- Nisam gazda ni u Vladi, a kamo li u Saboru, ali to je nebitno. Bitan je sadržaj - rekao je premijer i dodao kako mediji i tako na kraju dobiju izjave.

- A smjernice su djelomično javne, djelomično tajne i ipak je karakter tog sastanka malo diskretniji. Iskreno govoreći, ne znam, nije ni bitno, foto prilika imate i sad - dodao je.

Na pitanje je li bio protiv novinarskih ekipa, odgovorio je da ne može biti protiv nečega o čemu ne odlučuje.

- Molim vas lijepo. Ono što je dobro je da je ovo sve skupa bilo dobro - zaključio je.

Što se suradnje Banskih dvora i Pantovčaka tiče , rekao je da je ovo područje gdje se moraju zajednički dogovoriti neke stvari.

- Bilo je detalja kako da za sljedeće Izvješće bude bolje i detaljnije, ali već ove smjernice su u smislu koordinacije bolje od prošlogodišnjih. Suradnja da, Vlada na kraju snosi najveću odgovornost, a predsjednica može pomoći - smatra Milanović.

Objasnio je kako se sa smjernicama kasnilo jer se čekao završetak predsjedničkih izbora.

Zadovoljan radom tajnih službi

Zadovoljan je, kaže, radom tajnih službi. No, o ostalim temama nije htio govoriti.

- To vam ne smijem reći. To su teme koje su malo šireg spektra, a tiču se nacionalne sigurnosti i obrane. Pod točkom razno razgovarate o stvarima koje su bitne. Ta komunikacija nikada ne smije prestati. S bivšim predsjednikom sam razgovarao svaki tjedan - rekao je Milanović o suradnji s Josipovićem te dodao da takva koordinacija treba biti i s novom predsjednicom.

- Da, primjerice, kada predsjednica ode u BiH i pohvali njemačko-francusku inicijativu za BiH, da je to zapravo hrvatska inicijativa. To je Vladina inicijativa, moja inicijativa, inicijativa potpredsjednice Pusić - rekao je na kraju.

Milanović stigao iz Vlade, Kolinda službenim autom

Pod jakim mjerama osiguranja u podne je za počeo prvi sastanak premijera Zorana Milanovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, odnosno sjednica Nacionalnog vijeća za sigurnost.

Prvi je stigao premijer. Pješice je iz zgrade Vlade došao u nekoliko desetaka metara udaljen Sabor.

- Bog daj - pozdravio je novinare.

Patrik Macek/Pixsell

Ni minutu kasnije stigao je predsjednički automobil.

- Dobro sam, a vi? - odzdravila je predsjednica novinarima te ušla u zgradu Sabora.

Patrik Macek/Pixsell

Kretanje novinarskih ekipa unutra je bilo ograničeno. Neslužbeno smo doznali da je jake mjere osiguranja zahtijevala predsjednica. No, njezin glasnogovornik Luka Đurić novinarima je prije početka sjednice rekao kako je strana predsjednice spremna omogućiti snimanje početka sjednice.

- Provjeravamo s drugom stranom- rekao je Đurić, dok su ekipe još čekale dolazak premijera i predsjednice.

No, nekoliko minuta nakon njihova ulaska u zgradu postalo je jasno da snimanje početka sjednice neće biti dozvoljeno.

Na sjednicu su stigli i ministri Vesna Pusić i Ante Kontromanović, načelnik Glavnog stožera GS OS RH Drago Lovrić...

Patrik Macek/Pixsell

Sabor u kojem se sastaje VNS u totalnoj je blokadi. I dok zastupnici većinom imaju razumijevanja za to, dio njih smatra da je neprimjereno da se sjednica održava u Saboru, koji ima svoje zasjedanje.

Neutralni teren

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Zoran Milanović s astanak su dogovorili prije tjedan dana, a sjednicu VNS-a su izabrali kao 'neutralan teren'. Naime, predsjednica i premijer nikako se nisu mogli dogovoriti za sastanak jer je Milanović odbio doći na Pantovčak te su se nastavili dopisivati pismima u kojima je Grabar Kitarović šefa Vlade pozvala i da preda ostavku.

Datum i mjesto sjednice vijeća predložio je Milanović, a prihvatio je prijedlog predsjednice da raspravljaju o smjernicama rada sigurnosno-obavještajnih agencija za ovu godinu, ali i o Strategiji nacionalne sigurnosti za idućih deset godina jer smo sada ipak članica Europske unije i NATO-a. Vjerojatno će se raspravljati i o odlasku pilota akrobatske grupe Krila oluje u inozemstvo.

'Valjda su shvatili da bez njihove suradnje Hrvatska ne može funkcionirati'

Vijeće se do sada uglavnom sastajalo zbog propusta tajnih službi.

- Vjerojatno mnogo toga što će tamo biti izgovoreno neće doći do javnosti . Treba vjerovati i nadati se da su shvatili ozbiljnost situacije i da bez njihove suradnje Hrvatska ne može funkcionirati - rekao je za Dnevnik.hr stručnjak za geopolitiku Vlatko Cvrtila.

Cvrtila: Sabor nije primjereno mjesto za takvu sjednicu

Također, Cvrtila smatra da je Sabor loš odabir mjesta sastanka , s obzirom da se raspravlja o ozbiljnim i tajnim dokumentima.

- Prostor gdje se te sjednice održavaju treba biti primjeren, odnosno, treba biti zaštićen od svakog mogućeg upada i prisluškivanja ili nečeg sličnog - rekao je Cvrtila.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 615
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.