Obavijesti

News

Komentari 132

Njih dvoje ne žele da se zna koliko su nam teški političari

Njih dvoje ne žele  da se zna koliko su nam teški  političari
2

ODBROJANI SU IM DANI: Agenciju za zaštitu podataka vodi kriminalist koji se osramotio za nadzor policije i žena koja pazi kakva joj slika izlazi u medijima

VIDEO

Što dulje imovinskih kartica ne bude na internetu, to je manja šansa da njih dvoje ostanu na čelu Agencije za zaštitu podataka.

Ekskluzivno kaže to izvor iz Vlade za 24sata nakon izbijanja afere s povlačenjem više od 5000 imovinskih kartica političara i raznih državnih dužnosnika s interneta. Odluku da kartice otkrivaju previše privatnih podataka donijeli su Anto Rajkovača, koji je na čelu Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP), i njegova zamjenica Dubravka Dolenc. Iako je oboje imenovala upravo Kukuriku Vlada, čini se da su posljednjim potezom prelili čašu strpljenja.

- Neće se preko naših leđa prelamati njihova rigidna tumačenja. Ista agencija je ranije dala suprotno mišljenje, a i Ustavni sud je odlučio da onaj tko se odluči kandidirati na izborima ili biti dužnosnik ne može imati istu razinu privatnosti kao što je imao kao građanin - kaže nam ljutito naš izvor.

AZOP je Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa poslao odluku po kojoj moraju maknuti iz imovinskih kartica bračno stanje, broj djece i neto plaću na prethodnom radnome mjestu. I, što je najvažnije, banku kod koje su podignuli kredit i rok u kojem ga moraju vratiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Povjerenstvo je to ocijenilo udarom na transparentnost i kontrolu dužnosnika, ali je ipak povuklo sve kartice dok ne makne sporne podatke. Žalili su se i sudu. U Vladi ne žele da ih pred izbore prozivaju da skrivaju imovinu političara.

- I novo vodstvo Agencije može donijeti istu odluku, ali i njih možemo smijeniti. Oni ne shvaćaju koju štetu rade svojim tumačenjima - zaključuje izvor iz Vlade.

Nije bila zadovoljna slikom pa tražila da je zamijene

Prema tumačenju koje posjedujemo, ista agencija prije četiri godine nije imala ništa protiv objave podataka. U međuvremenu nije bilo promjene zakona, samo čelnih ljudi Agencije. Pravnica Dubravka Dolenc, koja je došla u Agenciju 2012., poznata je da ima rigidnije stavove. Naložila je i Izbornom povjerenstvu da makne osobne podatke onih koji se kandidiraju na izbornim listama. Javnost je za nju saznala i kad je portal Zagrebancija objavio njezinu fotografiju s konferencije za novinare. Nije bila zadovoljna kako je ispala pa je tražila ispravak - da se njezina fotografija zamijeni s onom koju je sama poslala!

Dobila kredit od HBOR-a

Ona je bila i pravnica u HBOR-u, a njezina imovinska kartica otkriva da je dobila kredit za stan od te državne banke koja treba poticati poduzetništvo. Podsjetimo, Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo je bivšeg pomoćnika ministra financija Branka Šegona s 40.000 kuna jer je njegova tvrtka dobila kredit od HBOR-a. Utvrdili su sukob interesa jer je mogao utjecati sa svoje funkcije na kreditiranje.

U HBOR-u nisu otkrili uvjete pod kojima je dobila kredit, ali kažu da od 1999. svi zaposlenici imaju pravo na stambene kredite. Javnost to nikad ne bi saznala da je na snazi zabrana koju sad gura. U AZOP-u prima plaću od 12.136 kuna mjesečno.

Živi u MUP-ovu stanu koji plaća 303 kn na mjesec

Njezin šef Rajkovača je kriminalist koji je vodio i Odjel za suzbijanje organiziranog kriminala. Živi u MUP-ovu stanu koji plaća 303 kune na mjesec. Povjerenstvu nije poslao podatak koliku plaću ima. Središnji obračun plaća otkriva da prima 22.960 kuna bruto. Imenovan je tek lani, i to kao kadar ministra unutarnjih poslova i potpredsjednika Vlade Ranka Ostojića. Rajkovača je radio i u državnoj tvrtci AKD zaštita.

Prijavio se da bude i član Vijeća za građanski nadzor policije. Ali članovima saborskog Odbora za unutarnju politiku nije mogao službeno odgovoriti na jednostavno pitanje: može li sjednica na kojoj će se ispitivati kandidati biti javna ili je treba zatvoriti?

- Tražili smo konkretan odgovor, a vi ga nam niste dali nego ste citirali zakon. Ne možemo imati istodobno i zatvorenu i otvorenu sjednicu. Kako biste vi bili član Vijeća? Kad vam dođe neki slučaj, vi biste odgovorili da su nečija prava istodobno prekršena i da nisu! - “oprao” ga je u veljači Nenad Stazić, SDP-ov član odbora.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 132
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS