Obavijesti

News

Komentari 95

"Danas je bilo zadnje ćaskanje s Vladom prije početka štrajka"

"Danas je bilo zadnje ćaskanje s Vladom prije početka štrajka"
4

Rajko Ostojić je za ponedjeljak sazvao sastanak sa sindikatima kako bi se izbjegao štrajk u srijedu. Na sastanak je došla samo Ankica Prašnjak sa suradnicima

VIDEO

Nakon što je u nedjelju propao i drugi postupak mirenja u kolektivnom radnom sporu između Vlade i strukovnih sindikata liječnika i medicinskih sestara, ministar zdravlja Rajko Ostojić pozvao je na novi razgovor u ponedjeljak u 14 sati. To je ujedno bila i posljednja šansa da se izbjegne štrajk najavljen za srijedu. Na sastanak je došla samo Ankica Prašnjak, predsjednica Hrvatskoga strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara sa suradnicima.

Dogovora nije bilo, a nakon što su izašli sa sastanka rekli su da su razgovarali o plaćanju prekovremenih sati, edukaciji i zapošljavanju medicinskih sestara i tehničara. Što se tiče prekovremenih sati, ministar je rekao da ne može odgovarati za grijehe prošlosti te da će se to pitanje urediti novim kolektivnim ugovorom što bi značilo da će se prekovremeni morati plaćati. 

- Govorimo li o zapošljavanju kucaju na otvorena vrata - rekao ministar. Što se edukacije tiče, rekao je i kako je i prije pokazao koliko cijeni medicinske sestre i tehničare.

- Nakon  štrajka moramo sjesti i nastaviti socijalni dijalog - rekao je Ostojić. 

Prašnjak je rekla kako štrajk ide regularno te da je na sastanak došla kako se kasnije ne bi reklo da nisu učinili neki korak no i da ćaskanja više nema.

- Danas je bilo zadnje ćaskanje s Vladom barem što se tiče prije početka štrajka - rekla je Prašnjak i dodala da će se socijalni dijalog  nastaviti za vrijeme štrajka ili nakon.

Medicinari se nadaju odazivu od 70 posto

Medicinari se nadaju odazivu od 70 posto, odnosno 42.000 ljudi, a štrajk počinje u srijedu u sedam sati.

Ostojić je nakon pokušaja mirenja poručio da sindikati traže prema principu 'uzmi ili ostavi' te da u Vladi na to ne mogu pristati. Kao razlog neuspjelog mirenja naveo je zahtjeve dvaju sindikata koji su tijekom postupka mirenja htjeli potpisati sporazum s učincima kolektivnog ugovora što, ističe, formalno-pravno nije dopustivo, piše HRT.

Tko tu koga ucjenjuje?

Predsjednik liječničkog sindikata Ivica Babić reagirao je na izjave ministra Rajka Ostojića u nedjelju. Ministar je rekao kako se 'puštaju razni medijski spinovi i šire neistine'. Babić se pita jesu li oni bili na istom sastanku.

- Nakon jučerašnjih pregovora ministar Ostojić je iznio niz neistina. Mi tražimo da se on očituje na naš prijedlog koji smo mu dostavili još 8. kolovoza. Mi smo u bilo koje doba dana i noći spremni doći na sastanak i pokušati riješiti problem prije štrajka - rekao je za Index. Dodao je kako Ostojić nije želio potpisati sporazum u kojem bi samo pisalo što su dogovorili. 

- Ostojić sad po medijima govori kako ne pristaje na ucjene, pa ne znam tko tu koga ucjenjuje. On i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Spomenke Avberšek u srpnju su potpisali kolektivni ugovor kojeg su napisali u 2,5 sata. Ostojić nam je tad rekao 'uzmite ili ostavite. Vi mi niste bitni, ja ću to potpisati sa Spomenkom'. Zar to nije ucjena? Uostalom poručio nam je i da mi ne znamo organizirati štrajk, e pa sad ćemo vidjeti kako će se on snaći - rekao je Babić. 

Pratite medije kako bi dobili upute o radu bolnica

Ostojić je pozvao građane da sljedeća dva dana u medijima prate priopćenja ministarstva kojima će dobiti jasne upute o radu bolnica za vrijeme štrajka. Preko medija građani će dobiti brojeve telefona i e-mail adrese na kojima se mogu obratiti te poručio da je organizacijski u bolnicama sve spremno za rad u vrijeme štrajka.

Babić i Avberšek nisu se pojavili na sastanku

Babić i Avberšek nisu došli na sastanak, a Prašnjak je, iako je došla, kaže, razočarana ministrovim izjavama. Ministar je rekao kako se nastavlja socijalni dijalog.

- Na sastanku bismo trebali približiti stavove nakon čega bi mogli uslijediti pregovori - kaže ministar. Komentirao je i Babićeve izjave da on govori neistine.

- Jamčim za apsolutno svaku riječ - kaže Ostojić te dodaje da Vladi ni na kraj pameti nije zabrana štrajka i da nipošto ne pristaju na dogovore ispod stola.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 95
VIDEO

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...
Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje
MORH PRIOPĆIO

Rafalei u srijedu lete po cijeloj Hrvatskoj: Evo kada i gdje

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, priopćio je MORH