Obavijesti

News

Komentari 322

Mirela Holy je izašla iz SDP-a! Zmajlović: To je tvrdoglavost

Mirela Holy je izašla iz SDP-a!  Zmajlović: To je tvrdoglavost
1

Mirela Holy, sada već bivša članica SDP-a, kao glavni razlog svoje odluke navodi nepoštivanje predizbornih obećanja iz područja zaštite prirode iz Plana 21

VIDEO

Mirela Holy istupila je iz SDP-a! Obistinilo se ono što je prethodno najavljivala. 

Izašla je iz stranke jer Sabor u petak nije prihvatio njene amandmane na Zakon o prirodi, odnosno osnivanje nacionalne parkovne agencije.  Holy je već obavijestila stranku o svojoj odluci.

Mirela Holy kao razlog svog današnjeg istupanja iz stranke o kojem prvi doznaje 24sata navela je nepoštivanje predizbornih obećanja iz područja zaštite prirode iz Plana 21. 

Pojasnila je da je Plan 21 ugovor između Vlade i građana Hrvatske i da se taj ugovor obavezno mora poštivati. 

Odustajanje od političkog obećanja u okviru zatvorenih političkih elita kršenje volje građana, smatra Holy

Holy je za 24sata dodala i to da je odustajanje od političkog obećanja u okviru zatvorenih političkih elita kršenje volje građana Republike Hrvatske. 

- Poštenje i vjerodostojnost najvažniji su kapital neke političke opcije ali i osoba koja se bavi politikom. To se bogatstvo nikako ne smije prokockati, a vjerodostojnost u politici se dokazuje realizacijom onih projekata, programa i politika na temelju kojih je dobiven mandat za upravljanje državom - smatra Mirela Holy. 

Moji se stavovi razlikuju od glavnih struja u stranci. U svom stavu sam usamljena, te ću se, kao nezavisna zastupnica, zalagati za realizaciju svih politika iz Plana 21, kaže Holy

Sada već bivša SDP-ova članica ističe da bi njena politička vjerodostojnost pred građanima bila bespovratno narušena kada ne bi iskazala neslaganje s takvom politikom Vlade svojim istupanjem iz članstva. 

Također, navodi  da se njezini stavovi, vezani dosljednom poštivanju Plana 21, razlikuju od glavnih struja u stranci, da je u tom stavu usamljena, te će se, kao nezavisna zastupnica, zalagati za realizaciju svih politika iz Plana 21.

'Zmajlović nije htio prihvatiti moj kompromis'

O ručku s ministrom Holy je kazala: 'Razgovor je bio zbilja ok, ali nisam mogla prihvatiti argumente ministra, a on nije htio prihvatiti moj kompromis. Tražila sam da se ugradi obveza realizacije Nacionalne parkovne agencije do kraja mandata, odnosno do 2015. godine, ali evo ga, to nije bilo prihvaćeno', pojasnila je Holy.

Holy je odbijene amandmane povukla iz procedure

Sabor je većinom glasova donio Zakon o zaštiti prirode, a nije prihvaćen amandman Mirele Holy koja je tražila osnivanje nacionalne parkovne agencije. Tri njezina amandmana su prihvaćena, dva su djelomično prihvaćena, dok je Holy ostale, koju su odbijeni, povukla iz procedure. 

Ministar Mihael Zmajlović ponovio je stav Vlade da osnivanje navedene parkovne agencije nije socijalno, ekonomski ni politički opravdano.

- Ne prihvaćam argumentaciju, ali ću povući amandman jer ne želim u neugodnu situaciju dovesti kolege iz kluba - kazala je Holy. 

Zabunio se: Leko je Holy dva puta nazvao ministricom

Predsjednik Sabora Josip Leko zabunom ju je dva puta predstavio kao ministricu, ali se brzo ispravio i nazvao je zastupnicom. 

Zmajlović: Prevladala je tvrdoglavost, a ne zdrav razum

- Iskreno mi je žao što je Milera Holy istupila iz SDP-a, jer čini mi se da je prevladala tvrdoglavost, a ne zdrav razum - rekao je u Saboru ministar Mihael Zmajlović koji je još u četvrtak na ručku pokušao uvjeriti svoju sada već bivšu kolegicu da osnivanje nacionalne parkovne agencije nije opravdano. Kaže da je na ručku imao dojam da je bio vrlo uvjerljiv jer nije čuo niti jedan protuargument.

Iskreno mi je žao što je Milera Holy istupila iz SDP-a, jer čini mi se da je prevladala tvrdoglavost, a ne zdrav razum

- Ne postoji ni jedan zdravorazumski razlog za izlazak iz stranke, jer u ciljevima se slažemo, ali ona je tako odlučila - izjavio je. Zmajlović je rekao i da ih je Holy o odlasku iz stranke obavijestila mailovima. Pojasnio je i zašto Vlada nije prihvatila osnivanje nacionalne parkovne agencije koja je bila glavni razlog odlaska njegove prethodnice i zastupnice Holy iz SDP-a.

- Argumenti su vrlo jasni. Ne radi se o iznevjeravanju građana i Plana 21. Argumenti da se ide u osnivanje nove agencije ne stoje. Naprosto pored šume postojećih agencija za koje se ne zna koja im je točno funkcija, osnovati još jednu bilo bi suludo pogotovo kada domaća i međunarodna struka kaže da to apsolutno nema smisla i da to predstavlja političke, sociološke i ekonomske troškove i rizike za provedbu - pojasnio je ministar.

Najavio je da će se sada koncentrirati na ono što su obećali Planom 21, a to je da će unaprijediti sustav upravljanja zaštićenim područjima, nacionalnim parkovima i parkovima prirode. To je ono što smo obećali građanima i pri tome ostajemo, rekao je.

Dragovan: Žao mi je

Predsjednik Kluba SDP-a Igor Dragovan o odlasku Mirele Holy samo je kratko rekao 'Ona je obavijestila stranku da je istupila iz članstva, meni je osobno zbog toga žao i to je sve što mogu reći o tome'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 322
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.