Obavijesti

Kolumne

Komentari 58

Opet hrvatska nafta, opet Ina, opet Vlada i opet - veleizdaja

Opet hrvatska nafta, opet Ina, opet Vlada i opet - veleizdaja
1

Prije godinu dana Ivo Sanader nazvan je veleizdajnikom zbog presude u aferi Ina-MOL. Jučer je Mirela Holy spomenula "veleizdaju" u eksploataciji nafte u Jadranu

VIDEO

"Cijelu priču mogu okarakterizirati samo jednom riječju, a to je veleizdaja", kazao je bivši predsjednik Ivo Josipović, komentirajući pravomoćnu presudu Ivi Sanaderu u slučaju Ina-MOL.

Sanadera je za veleizdaju tada javno optužio i predsjednik HSP-a Danijel Srb, a o veleizdaji se povodom koruptivnog ustupanja strateške hrvatske naftne kompanije Mađarima govorilo i u Hrvatskom saboru.

Zoran Milanović tada nije spominjao veleizdaju, ali je iskoristio priliku da optuži HDZ da je stajao iza netransparentne i štetne prodaje Ine mađarskoj kompaniji, uvjeravajući hrvatsku javnost da se radi o "dobrom ugovoru koji štiti Hrvatsku".

Bilo je to prije ravno godinu dana.

A jučer je, pak, Mirela Holy ponovno na svjetlo dana izvukla termin "veleizdaja". Opet se radilo o nafti, o Ini i strateškom interesu, ali ovoga puta na tapetu nije bio Ivo Sanader i HDZ.

Ovoga puta radilo se o Ivanu Vrdoljaku i SDP-ovoj Vladi.

Ustupili državnu tajnu

Čelnica ORaH-a na jučerašnjoj je press konferenciji u Hrvatskom saboru podsjetila na činjenicu da je Vlada 2013. godine privatnoj kompaniji Spectrum "besplatno ustupila strateške energetske podatke koje je Ina sa svojim partnerima skupljala 30 godina i u to uložila oko milijardu dolara".

"U mnogim državama", naglasila je Holy, "ovakav čin ustupanja energetskih podataka privatnoj kompaniji da raspolaže njima po komercijalnoj osnovi smatrao bi se veleizdajom".

Dakle, opet Ina, opet nafta, opet Vlada i opet - veleizdaja.

Mirela Holy u pravilu se ne razbacuje tako teškim terminima, pa upravo zato njezine riječi treba shvatiti ozbiljno.

Milanovićeva šutnja

Čelnica OraH-a prekjučer je na Aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru premijera Milanovića upitala o tom aranžmanu: je li u javnom interesu besplatno ustupiti energetske podatke, je li u javnom interesu sklopiti financijski nepovoljan ugovor prema kojem se Hrvatskoj smanjuje korist ukoliko su veća nalazišta ugljikovodika?

Milanović joj tada nije održao bukvicu. Nije se pravio važan ni pametan. Nije se naljutio, niti je pokazao zabrinutost. Nije održao lekciju o moralu i javnom interesu, kako on to obično voli u Saboru. Pogotovo pred hadezeovcima.

Ne, premijer je odgovorio samo: "Dobit ćete pisani odgovor".

Javnost bi očekivala da se premijer više angažira oko tako važnog pitanja. Da možda pogleda što ministar Vrdoljak radi s ugljikovodicima. Da se raspita o tome žrtvuje li se strateški nacionalni interes, ustupaju li se državne tajne strancima, prodaje li se jeftino nacionalno bogatstvo. 

Da se njemu ne bi slučajno dogodilo ono što je lani zamjerio HDZ-ovcima: da stane iza odluke koju Holy već uspoređuje s "veleizdajom".

Za Sanadera se čekala pravomoćna presuda da bi se prodaja Ine MOL-u proglasila veleizdajom. Holy je to pitanje postavila prije nego što je došlo tako daleko.

Ali zašto Milanović o tome ne želi govoriti?

I zašto ne odgovori čelnici ORaH-a na pitanje otkud tolika "žurnost u guranju tog projekta na silu"?

Gdje je sada nacionalni interes?

Pa ako već ministar Hajdaš Dončić poziva Državni zavod za statistiku da povede brigu o "nacionalnom interesu", prije nego što podatke o državnom deficitu pošalje Bruxellesu, onda bi barem njegov šef, zajedno s ministrom gospodarstva, mogao objasniti kako njegova Vlada štiti nacionalni interes u projektu istraživanja nafte i plina u Jadranu. 

Prije nego što svi završe kao "veleizdajnici".

Unatoč činjenici da je u slučaju Ina-MOL iza svega stajala korupcija, odnosno 10 milijuna eura mita koje je primio Ivo Sanader, Milanovića je u tom slučaju puno više smetala politička odluka. 

"Ova presuda u političkom smislu pokazuje da je iza toga stajala cijela jedna politička garnitura", upozoravao je tada šef SDP-a, podsjećajući da je tada istražno povjerenstvo Sabora glasovima HDZ-a utvrdilo da je to bio dobar ugovor.

Danas, pak, njegova politička garnitura stoji iza odluka koju Mirela Holy naziva veleizdajničkom. 

Bolje bi bilo, ne samo za Vladu i nadležnog ministra, nego i za hrvatske nacionalne interese, da premijer sastavi uvjerljiv pisani odgovor na te optužbe. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode