Obavijesti

News

Komentari 577

Kolinda: ''Dali ste zdravlje za Hrvatsku i svi ste moji heroji''

Kolinda: ''Dali ste zdravlje za Hrvatsku i svi ste moji heroji''
19

U nedjelju je branitelje posjetio predsjednik Sabora Josip Leko, a u ponedjeljak uz kašnjenje među njih je stigla predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović

VIDEO

Stopostotni ratni vojni invalidi su iscrpljeni započeli 8. dan prosvjeda ispred Ministarstva branitelja. Zdravstveno stanje im je loše, no nije bilo potrebe za intervencijama Hitne pomoći. 

Kolinda Grabar Kitarović obišla branitelje

Nešto prije 13 sati, s 15-ak minuta zakašnjenja, pred Ministarstvo branitelja došla je Kolinda Grabar Kitarović uz pratnju. Dočekali su je pljeskom. U rukama je donijela kutiju sa svijećama koje je otišla zapaliti u spomen na preminulu heroinu Nevenku Topalušić. 

Nakon što je zapalila svijeće došla je do šatora u kojemu su branitelj i pozdravila se s njima. Pokazali su joj fotografije amputiranih dijelova tijela te ju pitali hoće li poduprijeti njihovu inicijativu da pitanje branitelja digne na ustavnu razinu. Iako su zahtijevali da odgovori s 'da' ili 'ne', Kolinda Grabar Kitarović izbjegla je direktan odgovor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Radila sam u mnogim državama koje su članice NATO saveza i takvo poštovanje kakvo oni iskazuju svojim braniteljima želim vidjeti i ovdje. Tu sam jer svi vi koji ste dali svoje zdravlje za ovu državu ste moji heroji. Domovinski rat i branitelji su temelj ove države, s time se apsolutno slažem - rekla i zamolila prosvjednike da paze na sebe. 

Prosvjednici otišli podržati radnike Imunološkog zavoda

Nakon posjeta Kolinde Grabar Kitarović branitelji su otišli pred Imunološki zavod dati podršku radnicima. 

- Proizvodnja lijekova nije proizvodnja keksa ili slično pa da je možemo uvoziti. Zato idemo dati podršku Imunološkom zavodu jer je to od nacionalnog interesa. Mi imamo svoju proizvodnju i institucije koje mogu proizvoditi lijekove - izjavio je branitelj i prosvjednik Dražimir Jukić. 

Došli branitelji i iz Splita

Podršku su im u ponedjeljak došli izraziti branitelji iz Splita koji su paljenjem svijeća odali počast preminuloj Nevenki Topalušić. Neprestano pristižu branitelji kako bi izrazili podršku svojim suborcima. Najavljen je dolazak dva autobusa iz Đakova te tri iz Splita. Još tri autobusa s braniteljima stići će navečer.

U nedjelju pozlilo četvorici branitelja i supruzi invalida

Traže ostavku resornog ministra Predraga Matića te njegove zamjenice i pomoćnika. Od iscrpljenosti i teških uvjeta u kojima provode dane i noći, u nedjelju je četvorici branitelja pozlilo. Trojicu je odvela Hitna pomoć. I supruzi 100-postotnog ratnog invalida pomoć su u ponedjeljak morali pružiti liječnici. Branitelji kažu da se Ani Vlaho zamračilo pred očima te se onesvijestila. kako doznajemo od iscrpljenosti joj je pao tlak. Ona volontira i pomaže braniteljima od početka prosvjeda. Nakon infuzije joj je bilo bolje.

Posjetio ih je predsjednik Sabora Josip Leko

U nedjelju ih je posjetio predsjednik Sabora Josip Leko koji je s njima razgovarao i poručio im da svoje probleme riješe na demokratski način. No oni su ustrajni i traže da premijer Milanović prvo smjeni ministrovu zamjenicu Vesnu Nađ i pomoćnika Bojana Glavaševića te će onda branitelji doći u Sabor. Sve do tada, kažu, ostaju prosvjedovati u šatoru ispred Ministarstva. 

Leko je s braniteljima razgovarao 15-ak minuta, a na kraju su medije zamolili da napuste šator te je Leko još nekoliko minuta proveo s braniteljima. 

Traže javnu raspravu i Zakon o Domovinskom ratu

Uz smjenu ministra Matića i njegovih pomoćnika, branitelji traže javnu raspravu o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima, isto tako i donošenje zakona o Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima na ustavnoj razini. 

Organizatori prosvjeda za sada nemaju nikakvih informacija o zdravstvenom stanju prosvjednika koje je odvezla Hitna pomoć.

Poslali pismo Milanoviću

Predsjednik Zajednice udruga hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja Tihomir Treščec uputio je otvoreno pismo predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću. U njemu pojašnjava razloge prosvjeda branitelja te tvrde kako ministar Matić nije reagirao ''normalno i ljudski'' te od svojeg pomoćnika tražio da se javno ispriča zbog svoje izjave. 

Cijelo pismo pročitajte OVDJE

Na prosvjed tijekom vikenda došli i slavonski branitelji

Ogranak Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata iz Vinkovaca, Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, udruga veterana 5. i 3. gardijske brigade, udruge specijalne policije "Krpelj" i navijačke skupine "Ultras" iz Vinkovaca, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara i mladež iz Nuštra tijekom vikenda su dolaskom na prosvjed pred Ministarstvo branitelja izrazili podršku 100-postotnim ratnim vojnim invalidima koji prosvjeduju već 8. dan. 

Okupljenim prosvjednicima uručili su pismenu potporu koju su javno uručili 23. listopada. 

- Ponovno smo dali potporu prosvjednicima protiv nasilne i opće jugoslavizacije društva, protiv rada Ministarstva branitelja koje samo po imenu ima dodir s hrvatskim braniteljima i koje sustavno izjednačuje žrtvu i agresora iz Domovinskog rata. Potpora protiv vlasti koje godinama dopuštaju pravno i političko nasilje Srbije nad Hrvatskom, najbolje vidljivo iz slučaja Veljka Marića, koji otet, već četvrtu godinu provodi po srpskim kazamatima. Dana je potpora u borbi protiv nasilnog, protupravnog i protuustavnog udara vlastodržaca na žrtvu Vukovara i Hrvatske, protiv licemjerne, podmukle i nasilne politike obezvrjeđivanja i zaustavljanja referendumskih inicijativa i dijaloga s narodom i protiv namjernog višegodišnjeg dopuštanja općeg propadanja Hrvatske i guranja građana u dužničko ropstvo - poručili su organizatori dolaska slavonskih udruga u Zagreb. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 577
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor