Obavijesti

News

Komentari 170

Pajero je bolji! Top Gear srušio je teze ministra Ranka Ostojića

Pajero je bolji! Top Gear srušio je teze ministra Ranka Ostojića
4

Skuplji Toyotini terenci MUP-a imaju lošije performanse od jeftinijih Mitsubishija. Topgearovci su pobili sve razloge MUP-a kojim pravdaju odabir skuplje ponude

VIDEO

Kad ministar policije Ranko Ostojić u odabiru terenaca ne vjeruje domaćim stručnjacima i medijima, možda povjeruje stručnjacima iz “Top Geara”

Emisija britanskog BBC-ja je najgledaniji i najrelevantniji auto magazin na svijetu, a imali smo je prilike pratiti i na Hrvatskoj televiziji. 'Topgearovci' su pobili sve MUP-ove razloge kojim pravdaju odabir skuplje ponude. Oni su testirali i Mitsubishi Pajero i Toyotu Landcruiser. 

MUP ne želi 117 Pajera od 132 terenca koje nabavljaju koje je mogao dobiti za 41,6 milijun kuna, nego su propisali da vozilo mora imati 'krutu šasiju' i zbog toga je odabran Land Cruiser za gotovo 73 milijuna kuna. Iako je Fakultet strojarstva i brodogradnje rekao da to ne utječe na performanse vozila, u svom obrazloženju MUP tvrdi drugačije. Naveli su kako su im vozila baš s takvim podvozjem potrebna jer im trebaju da mogu obavljati zadaće na 'teško pristupačnim i neuređenim terenima, svladavanju prirodnih prepreka, odnosno na mjestima gdje ne postoji prometna infrastruktura'. 

MUP: Cruiser je bolji od Pajera; TopGear: Pajero je radni konj

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Službenici, kažu, moraju pristupiti teško dostupnim lokacijama po svim meteorološkim uvjetima. Dodatno, moraju imati mogućnost vući prikolicu i imati mogućnost samoizvlačenja. A za to je, zaključuju, prikladniji Cruiser od Pajera. 

- Auto je radni konj. Ako više vremena provodite u blatu nego na asfaltu, prevozite bale sijena ili prolazite kroz močvare s mambama i jarkove iz kojih ćete se morati izvlačiti, onda je ovo auto za vas. Za nas ostale nije - suprotno tom stavu policije piše Sam Philip iz “Top Geara” o Pajeru koji je za britansko tržište nazvan Shogun. 

'Topgearovci' i Pajeru i Land Cruiseru zamjeraju upravo ono što je naša policija rekla da im treba. Oba auta opisuju da su izvrsni za sve najteže uvjete, živjeli u pustinji ili močvari, ali pošto u Britaniji ima asfalta, ne smatraju da je potrebno imati baš takav terenac. I zato su dobili nešto lošije ocjene od 'šminkerskije' konkurencije. 

'Oba auta su izvrsna off-road vozila'

Za oba kažu da se na cesti ne ponašaju baš najbolje, ali zato su izvrsna off-road vozila.

- Kada siđete s ceste, onda Cruiser dobiva novu osobnost i vidite da je za to napravljen - piše Piers Ward. 

Pajero je dobio prvu ocjenu za ukupni dojam 3 od 10 bodova, a na posljednjem testu 6. Land Cruiser je u oba slučaj dobio 5 od 10. 

MUP-u je bitna vuča, a Pajero može povući čak 3500 kg

Zanimljivo je da ova dva terenca uspoređuju upravo i po kapacitetu vuče, onom što je policija rekla da im dodatno treba. Philip piše da su se kod Pajera najviše bojali upravo toga, ali su se oduševili kada su s njim povukli 3.500 kilograma. Direktno kažu da je skuplji Cruiser povukao 'žalosnih' 2800 kilograma

- Oko 3,5 tona je težina tenka iz Prvog svjetskog rata - objašnjava Philip

U neslužbenim razgovorima u MUP-u su sumnjali u pristranost Fakulteta strojarstva i brodogradnje jer su studiju naručili zastupnici Mitsubishija, a nisu vjerovali ni svim ostalim stručnjacima koji su rekli da se radi o vozilima iste klase. 

Testovi TopGeara napravljeni još prije tri godine

Topgearovci Philip i Piers nemaju veze s ovom nabavom, a testove su napravili još prije tri godine. Ali ministra Ostojića ne zabrinjava ni razlika u cijeni od 237.000 tisuća kuna po vozilu, ni prijava USKOK-u za namještanje natječaja, ni nepotrebna potrošnja 31 milijun kuna dok se nema za plaće.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 170
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...