Obavijesti

News

Komentari 186

Pelješki most najbolje rješenje: Gradnja bi mogla početi 2015.?

Pelješki most najbolje rješenje: Gradnja bi mogla početi 2015.?
6

Konzultanti tvrtke SAFEGE su iznijeli rezultate analize i zaključili kako je most najbolje rješenje za povezivanje juga Hrvatske. Čeka se rješenje Europske komisije

VIDEO

Pelješki most najbolje je rješenje za prometno povezivanje teritorija RH, zaključak je konzultantske kuće SAFEGE koja je izradila komparativnu analizu mogućih rješenja za prometnu vezu s jugom Hrvatske. 

Iz Ministarstva prometa, pomorstva i infrastrukture priopćili su kako su na međuresornom sastanku na kojemu je iznesen zaključak sudjelovali predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, predstavnici Ministarstva prometa BiH, predstavnici Hrvatskih cesta i predstavnici konzultantske kuće SAFEGE, angažirane od strane Europske komisije za izradu predstudije

Čeka se rješenje Europske komisije

Konzultanti će svoj zaključak predstaviti Europskoj komisiji, koja će u roku petnaestak dana najvjerojatnije donijeti i službeno rješenje o Pelješkom mostu kao najpovoljnijoj opciji za povezivanje hrvatskog juga.

- S obzirom da je opcija Pelješkog mosta izabrana kao najbolje rješenje prometnog povezivanja teritorija RH, buduće radnje koje ćemo poduzeti idu u tom smjeru. U suradnji Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Hrvatskih cesta, te Europske komisije izradit će se studija izvodljivosti, a postupak izrade navedene studije trebao bi trajati između šest i osam mjeseci. Kada Studija izvodljivosti bude završena, Hrvatske ceste bi u prvoj polovici 2015. godine bile spremne za početak radova. Projekt Pelješkog mosta vrijedan je više od 220 milijuna eura, no još nije specificiran način financiranja projekta, kao što još nije poznata ni informacija s koliko je sredstava Europska komisija spremna sufinancirati spomenuti projekt. Mi se nadamo da bi Europska komisija mogla sufinancirati projekt sa 75 posto sredstava iz fondova EU - istaknuo je ministar Siniša Hajdaš Dončić nakon održanog međuresornog sastanka stručnog Savjeta za projekt predstudije povezivanja teritorija RH.

Šuica: Pelješki će se most s punim pravom zvati Europski most

Eurozastupnica Dubravka Šuica u Europskom je parlamentu govorila o važnosti projekta Pelješkog mosta. Rekla je kako očekuje od Europske komisije da ovaj projekt ne tretira samo kao hrvatski nacionalni, već europski projekt.

- Ne čini li vam se paradoksalna situacija da morate dva puta pokazati putovnicu da bi došli iz jednog dijela EU u drugi dio, a istovremeno se zalažemo za mobilnost i jedinstveno tržište koje se temelji na slobodi kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala? - upitala je Šuica.

- Uvjerena da ćemo zajedničkim naporima, ovaj davno započeti Pelješki most izgraditi te da će s punim pravom nositi naziv Europski most - zaključila je Šuica.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 186
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.