Obavijesti

News

Komentari 40

Porezni dug će se naplaćivati i imovinom poreznog dužnika

Poslodavci više neće moći isplaćivati plaću bez doprinosa, a uredba stupa na snagu 1. svibnja. Od Nove godine moći ćemo pratiti sve uplate, rekao je Linić

VIDEO

Slavko Linić u izmjenama i dopunama Općeg poreznog zakona rekao kako su u promjenama tri bitne promjene. Prva je mogućnost da se objavi popis poreznih dužnika, druga je institut proboja pravne odgovornosti, a treća prijeboj i ostale izmjene. 

Tvrtke i građani na dan 1.siječnja  2012. državi su bili dužni 51 milijardu kuna i više je od 761.000 dužnika, od toga su pola milijuna građani, a ostalo su trgovačka društva i firme. 

Porezna uprava će objaviti listu dužnika

- Do sada se ograničavala objava jer je to porezna tajna, a sada dajemo mogućnost da porezna uprava objavi sve podatke. Kriteriji po visini duga je da će se na popisu naći pravne osobe koje imaju više od 100.000 kuna duga, fizičke osobe koje obavljaju djelatnost s dugom većim od 50.000 kuna te građani s dugom većim od 10.000 kuna. 

- Popis neće sadržavati podatke o dugovima poreznih obveznika kojima je porezno tijelo odobrilo odgodu ili obročno plaćanje duga - rekao je Linić te dodao kako će se porezni dug naplaćivati i imovinom poreznog dužnika. 

Moguća nagodba ali i 'prebijanje' dugova

Istaknuo je kako je zadovoljan što se u ovim promjenama daje mogućnost nagodbe, kao i međusobno 'prebijanje' države i poreznog dužnika. Također, izrazio je zadovoljstvo zbog reguliranja instituta pravne osobnosti kojim će zaustaviti otvaranje novih d.o.o.-a od strane istih vlasnika samo kako bi prestali plaćati dugove prema državi, vjerovnicima i radnicima. 

Nema otvaranja novih tvrtki, ako su stare ostale dužne

Linić je kazao da je do sada bio slučaj da se preko povezanih društava izvlačila imovina, a ostajali su dugovi zbog kojih se u stečaju radnici nisu mogli naplatiti. 

- Uočili smo da se otvaraju nova društva, da bi se u starim prestalo plaćati obveze prema državi i radnicima. Toga više neće biti, kao ni izvlačenja imovine i sredstava. Radnici su se zapošljavali u društvima kćerima bez imovine, a vlasniku je u slučaju stečaja ostajao kapital - rekao je Linić i upozorio da izmjenama zakona to više neće biti moguće. 

Dodao je kako će se izmjenama zakona povećati efikasnost zapljene nekretnina poreznim dužnicima, pogotovo od lipnja kada će, najavio je, u potpunosti zaživjeti OIB. 

Premijer: Nemamo više vremena

Premijer Zoran Milanović rekao je kako se o ovim izmjenama raspravljalo više od mjesec dana.  - Biće komentara, ali više vremena nemamo - rekao je Milanović.

Od 1. svibnja zabranjuje se isplata plaće bez doprinosa

- U Hrvatskoj je trenutno 25.000 poslodavca koji ne plaćaju doprinose. Zbog učestale prakse, kako bi zaštili prava radnika, predlažemo Vladi nove uredbe. Poslodavci više neće moći isplaćivati plaću bez uplaćivanja doprinosa, a uredba stupa na snagu 1. svibnja. Do Nove godine imat ćemo i Centralni registar osiguranika preko kojeg će se moći pratiti uplate doprinosa - rekao je Slavko Linić. 

Dodao je kako će porezna uprava, putem Financijske agencije, dostavljati svim bankama podatke o poslodavcima koji ne uplaćuju doprinose. Na osnovi dostavljenih podataka banka je dužna sastaviti listu poslodavaca koji ne uplaćuju doprinose.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe