Obavijesti

News

Komentari 479

Kosor: Ja nisam nikad kušala drogu za razliku od Milanovića

Kosor: Ja nisam nikad kušala drogu za razliku od Milanovića
24

Na pitanje o tome što to točno Kukuriku koalicija predlaže vezano za lake droge premijerka Kosor je rekla kako dekriminalizacije posjedovanja droge neće biti

VIDEO

Sjednicu Sabora gledajte OVDJE.

13.50 - Završilo je aktualno prijepodne koje je trajalo više od četiri sata. Bebić je najavio kako će nakon stanke za ručak u 15.30 sati raspraviti o izvješću Mandatno-imunitetnog povjerenstva o skidanju imuniteta Ivi Sanaderu zbog podizanja optužnice da je primio mito od 10 milijuna eura od mađarskog Mola.

13.40 - Kukuriku sve više kukuriče, zapravo grakče kao vrane. O poštenju SDP-a govori i šteta od više desetaka milijuna kuna što su i sami priznali, rekao je Boris Kunst (HDZ).

13.35 - Ministar poljoprivrede Čobanković na nekoliko je trenutaka zaspao dok mu je šefica obrazlagala. Ubrzo se prenuo iz slatkog sna.

13.30 - Kosor stalno postavlja pitanja. Za dva mjeseca imat će mogućnost da iz ovih klupa pita što je volja!, rekao je Marin Jurjević (SDP). Premijerku je pitao tko je započeo borbu protiv korupcije, ona ili Ivo Sanader te na čemu zasniva tezu da će borba protiv korupcije prestati dolaskom Kukuriku koalicije.

- Učinili smo napore da se deblokiraju pregovori. Rezultati pokazuju koliko smo učinili u vezi s borbom protiv korupcije. Tezu da vi niste spremni na borbu protiv korupcije temeljim na činjenicama. Vama je normalno da se dešavaju slučajevi koji vise u zraku - govorila je Kosor. Odgovor Marinu Jurjeviću bio je jedan od najdužih koji je ponudila. Dok je ona govorila, ministar Čobanković, koji je sjedio pored nje, grickao je kemijsku olovku koju je držao u ruci. U jednom trenutku je čak i zijevnuo. Na trenutke se činilo da zatvara oči, a i cijelo vrijeme je radio pospane grimase. Također, s vremena na vrijeme si je nešto mrmljao u bradu.

Jurjević je Kosor odgovorio kako se toliko razmahala rukama da joj je gestikulacija jača od artikulacije. 

- Otpast će vam ruka, iza SDP-ovih vrata nema kriminala - rekao je Jurjević. 

13.15 - U nekoliko navrata predstavnici Vlade odgovarali su na postavljena pitanja i duže od pet minuta. No, Bebić ih niti jednom nije prekinuo iako je na početku sjednice najavio da će, upali li se crvena lampica, prekidati govore i zastupnika i predstavnika Vlade.

13.05 - Mogu li umirovljenici raditi bez plaćanja doprinosa?, pitao je Silvano Hrelja (HSU). Ministar Popijač odgovorio mu je da prema zakonu, koji je 1. siječnja 2009. stupio na snagu, umirovljenici smiju raditi na poslovima koji nemaju obilježje klasičnog radnog vremena. Ustvrdio je kako je moguće da postoji zloupotreba te da bilo tko, tko misli da je neopravdano tretiran, može tražiti i odgovarajuća druga rješenja .

12.55 - Mislim da bi bilo bolje da smo dan proveli u berbi mandarina nego postavili bezbroj suludih pitanja, zaključio je Stipo Gabrić (HSS). Zahvalio je Vladi, a posebno Petru Čobankoviću i Božidaru Pankretiću na tome što je "njegova Neretva" od mandarina zaradila 150 milijuna kuna. 

12.50 - Premijerka Jadranka Kosor je na pitanje Tatjane Šimac – Bonačić (SDP) o tome što to točno Kukuriku koalicija predlaže vezano za lake droge odgovorila da dekriminalizacije posjedovanja droge neće biti "jer će svaki diler reći da je to za njegovu upotrebu". Rekla je i kako je predsjednik SDP-a kazao da je probao drogu i slavodobitno ustvrdila: "Ja nisam kušala drogu!".

12.43 - Zlo komunizma za sobom je ostavilo stotine tisuća nedužnih ljudi, rekao je Ivan Bagarić (HDZ). Zaključio je kako za ove zločine još nitko nije odgovarao. Podsjetio je kako je ministar Karamarko za iste najavio istrage te je pitao u kojoj je to fazi.

- Obavili smo mnoge razgovore i ovom trenutku dovršavamo dva važna pitanja - odgovorio je Karamarko te istaknuo kako za rješavanje zločina komunizma nedostaje političkog konsenzusa.

12.40 - Ljutnju premijerke izazvao je Ranko Ostojić (SDP) koji je tražio da kratko dogovori s da ili ne, je li bila na sjednicama HDZ-a na kojima se dogovarala prodaja Ine.

- Vi nikako da si utuvite u glavi da niste ništa osim zastupnik. Vi niste Mladen Bajić niti Dinko Cvitan da mi postavljate pitanja koja se tiču istrage. Ali da, ja sam bila na svim sjednicama HDZ-a i nikakva odluka nije donesena ali nisam vama dužna odgovarat na ta pitanja. Ovih dana sam dobila dokumente da se u vrijeme dok ste vi bili na čelu policije nenamjenski potrošilo 20 milijuna kuna – rekla je Kosor.

12.34. - Josip Đakić (HDZ) podsjetio je na prometne nesreće koje su, kako kaže, izazvali Tomo Horvatinčić i Radimir Čačić.

- Bogati poduzetnik iza sebe je imao teške nesreće. Čačić nije uhićen niti nakon treće nesreće. Može li Hrvatska zaštititi građane od ovakvih vozača? - pitao je Đakić Dražena Bošnjakovića. Ministar pravosuđa je odgovorio kako je u pripremi novi kazneni zakon, koji prijeti još većim kaznama zatvora nego li je to danas. 

12.30 - Sredite ovaj kaos s dječjim vrtićima. Pa dajte poduzmite nešto! Ako ne znate uredite vrtiće, a što drugo biste mogli? Kako onda namjeravate po svojim planovima voditi državu?, pitala je premijerka SDP-ovce nakon čega je u sabornici uslijedio pljesak.

- Bavite se time umjesto da odgovarate na pitanja - rekla je Mirela Holy (SDP) premijerki. Naime Kosor joj je odgovarala na pitanje vezano za popis stanovništva. Holy je rekla kako su popisi netočni i podložni izborima.

12.25 - Ministar Karamarko je potvrdio Đurđici Sumrak (HDZ) da su policija i DORH ovih dana pokrenuli 'izvidne radnje' u Zagrebačkom holdingu s obzirom na medijska pisanja o malverzacijama. Sumrak je rekla da mediji pišu o malverzacijama koje su 'teške' 50 milijuna kuna, a da je i državni proračun pritom oštećen za još 10 milijuna kuna. Dodala je i da je direktor Holdinga Ivo Čović rekao da je 'moguće da je 30 milijuna kuna nenamjerno ukradeno'.

12.15 - Jedina razlika između tužbi Vrhovnog suda u Beogradu i hrvatskog suda je što su srbijanske pisane ekavicom i ćirilicom, a hrvatske ijekavicom i latinicom, rekao je Dinko Burić zaključivši kako se srbijanske optužnice protiv hrvatskih branitelja ne razlikuju puno od hrvatskih. Za primjer je dao Branimira Glavaša.

- Ne možemo komentirati presude Vrhovnog suda. To je temeljno načelo demokratske Hrvatske - odgovorila je Kosor. Dodala je kako su hrvatski branitelji najzaslužniji za stvaranje samostalne Hrvatske te da tu činjenicu nitko ne može izbrisati iz hrvatske povijesti.

Burić joj je odgovorio u svojem stilu: 'Čuvajmo Hrvatsku je parafraza "Čuvajmo Šeksa!", koji je herojima hrvatskog rata pakirao i montirao presude!'

12.06 - Bebić je rekao da su zastupnici u 62,5 posto slučaja pitanje uputili premijerki a da su po 7,5 posto pitanja dobili ministri.

- Možda bi bilo bolje da podijelite specijalna pitanja ministrima pa ćete dobiti detaljniji odgovor - rekao je.

12.02 - Jučer ste izjavili da će Kukuriku koalicija svojim dolaskom na vlast otpustiti 80 posto javnih službenika. To naravno nije točno. Ali to me podsjetilo na registar državnih, javnih službenika koji ste najavili za travanj ove godine. Ministar Mlakar rekao je da će podnijeti ostavku ne bude li to ispoštovano. Što je s tim?, pitala je premijerku Biserka Vranić (SDP). Kosor je odgovorila kako bi precizniji odgovor dobila da je to pitanje postavila ministru Mlakaru, ali ipak je odgovorila.

- Naravno da je točno to što su članovi vaše stranke najavili u medijima, da će se otpustiti 80 posto ljude, a predsjednik vaše stranke Zoran Milanović to nikad nije demantirao. Za one koji samo mirišu na HDZ rekli su da će letjeti. Podsjetite se vaše vlasti u Hrvatskoj. Otpustili ste više od 3.000 policajaca, raskinuli kolektivne ugovore i onda smo mi morali isplatiti novac za tužbe kao i kad su nas tužili branitelji koje niste ispoštovali. Preživjeli smo to vrijeme. Mi vjerujemo vašim članovima koji najavljuju čistke i ponašanje koje smo prije već vidjeli. Što se tiče pitanja, taj posao je završen. Ministar Mlakar će poslati detaljno obrazložen odgovor - odgovorila je premijerka. Vranić je još jednom ponovila kako se koalicija neće baviti nikakvim otpuštanjima, jer "u ovoj državi ima puno pametnijeg posla".

11.55 - Nakon što je Nevenka Majdenić (HDZ) konstatirala da nema potrebe da HDSSB napada svaki put kad Kosor postavi kamene temeljce u Slavoniji i Baranji jer to znači da će se graditi i zaposliti novi radnici, Zoran Vinković (HDSSB) je odgovorio da će ubuduće staviti naočale da vidi te temeljce. Rekao je i da je Kosor povrijedila poslovnik jer je uvrijedila njihovu stranku rekavši da će se zbog mržnje udružiti sa SDP-om.

- HDSSB se neće udružiti s SDP-om, pogotovo ne iz mržnje. Udružit ćemo se s narodom radi boljeg života u Slavoniji i Baranji - rekao je i potom dobacio nekoliko puta zastupnicima u suparničkim klupama.

- Mislim da ste malo više vi bolesni...ti tata...nisam ti ja Milanović - dobacivao je Vinković.

11.45 -  Kosor je konstatirala da su HDSSB i SDP udruženi u mržnji i da je to dio njihova predizbornog programa.

11.40 - Na  pitanje oporbe kolika je bila nezaposlenost na početku mandata premijerke Kosor a kolika je sad, predsjednica Vlade nije do kraja odgovorila nego je rekla da je u kolovozu bilo 40 posto više zaposlenih nego u istom mjesecu prošle godine. Dodala je da je u kolovozu bilo 2250 manje nezaposlenih nego mjesec ranije ali je podsjetila da je SDP svoj mandat završio sa 320.000 nezaposlenih a nije bilo svjetske krize

Bebić je obavijestio da je do sad pitanja postavilo 20 zastupnika i da je ostalo još toliko. Inače, predsjednik SDP-a Zoran Milanović nije izdržao ni do pola 'aktualca' nego se iz sabornice povukao nakon dva sata bez da je postavio ijedno pitanje.

11.30 - Premijerko Kosor, na što ste točno mislili kad ste rekli da postoji opasnost od crvene Hrvatske, pitao je Arsen Bauk. 

- Mislila sam na prijetnje koje nam upućujete i gdje se vaša stranka ponaša kao istražitelj i egzekutor. Na to što prijetite državnom odvjetniku. Vi namjeravate ukinuti HDZ i, ako se ostvare prijetnje britvom, sve nas protjerati na Goli otok. To je crvena Hrvatska. To smo vidjeli u komunizmu. Ta vaša crvena Hrvatska se neće ostvariti. Bauk joj je uzvratio govoreći da na crvenu opasnost prestanu pozivati oni koji su bili u komunističkoj partiji.

- Konkretno vi ste bili sudionica treće komunističke partije Hrvatskog radija - rekao je Bauk. Dodao je kako je jedina crvena opasnost crveno na tekućim računima hrvatskih građana.

- Prilikom polaganja kamena temeljaca sa Sanaderom ste bili i vi. Što je od tih projekata okončano i stavljeno u funkciju? - pitala je Nadica Jelaš (SDP).

- Ne mogu vam sve to nabrajati jer ću ući u crveno pa će me predsjednik Sabora opomenuti. Što ću onda?-  odgovorila je Kosor. Dodala je kako rade autocestu do Dubrovnika, kako će uskoro biti gotov natječaj za zračnu luku Zagreb te je nabrojala još nekoliko projekata.

11.17 - Svjedoci smo financiranja stranka preko inozemnih računa. Takve glasine zadnjih dana pojavile su se vezano za SDP, rekao je Ante Kulušić (HDZ). Ministar Davorin Mlakar rekao je kako nikad nije bilo moguće da politička stranka ima račune u inozemstvu.

11.12 - Frano Matušić (HDZ) govorio je o umirovljeničkom domu i školi koje je Čačić počeo graditi prije rata. Projekti nikad nisu završeni.

- Očito je da je riječ o ratnom profiterstvu. Slučaj je otišao u zastaru - rekao je Matušić.

Bošnjaković je objasnio kako su zakonom otklonili mogućnosti da zastara spriječi procesuiranje ovakvih slučajeva.

11.08 - Kosor se ozarila kad je Damir Kajin (IDS) najavio da će glasati za Vladin prijedlog da se onemogući da itko osim države stekne većinsko vlasništvo nad Inom.

- Vrijedilo je čekati i biti uporan pa da dočekam i to da neki zakon koji Vlada predloži prihvatite i vi. To je veliko priznanje -prokomentirala je Kosor, a Kajin je dobacio 'teška srca'.

Kajin je inače upitao Kosoricu zašto privatiziraju Croatia osiguranje na isti način kao nekad Inu.

- Bojim se da se CO namješta i na papiriću ću vam napisati kome, odnosno kojoj tajkunskoj monopolističkog tvrtki – ponudio se Kajin.

Kosorica je odgovorila da Vlada nije prodala CO nego je svoje dionice prenijela u Umirovljenički fond. Odbacila je tvrdnje da rasprodaje nacionalno bogatstvo i dodala da je Slavko Linić (SDP) u svom intervjuu otkrio pravi program SDP-a jer je najavio privatizaciju HEP-a.

11.00 - Premijerka Kosor je odgovarala je na pitanje Danijelu Mondekaru (SDP). U ruke je uzela knjigu HDZ-ova programa, digla je u zrak i preporučila mu da je svakako pročita. Prije toga pitao ju je zašto je Sabor redovito odbijao prihvatiti njihove prijedloge, primjerice veće naknade za nezaposlene, besplatno studiranje, smanjenje parafiskalnih nameta.

- Ovo je prva Vlada koja je smanjila parafiskalne namete. Spominjete studiranje. Vi ne znate da svi koji studiraju redovito imaju besplatno školovanje. Što se tiče vaših prijedloga naravno da ih nismo mogli prihvatiti jer su tražili dodatnih 30 milijardi kuna iz državnog proračuna - zaključila je Kosor

10.55 - Premijerka Kosor se očito dobro pripremila za aktualni sat jer je na svako pitanje iz oporbe poklopila protuoptužbom i pobrojavala je grijehe SDP-a iz prošlosti. Njoj s desna sjedi ministar poljoprivrede Petar Čobanković koji ustrajno kima glavom u znak odobravanja, a Kosorica se u svom izlaganju nije dala smesti čak ni kada je Čobanković nespretno porušio papire sa zajedničke klupe.

10.50 - HDZ-ovi su zastupnici napali Radimira Čačića (HNS). Tako je Josip Salapić ustvrdio kako je Čačić na sudu u Mađarskoj rekao da ima primanja manja od 1000 eura te da je očito znao da ne mora prijaviti dobit svojih tvrtki. 

- Rekao je da ima tri nekretnine i manji auto, a iz medijima saznajemo da ima imovinu vrijednu 60 milijuna eura, a uspio je razbiti i jahtu koju nije prijavio – pobrojao je Salapić.

Ministar policije Tomislav Karamarko je odgovorio da se protiv Čačića ne može pokrenuti postupak zbog očito lažnog iskaza pred sudom ali da je to moralno pitanje Čačića.

10.45 - Europski političari, Barroso i Merkel dvije godine postavljaju konstataciju da nepravilnosti više ne stanuju u HDZ-u, da je Kosor stvorila klimu za borbu protiv kriminala i korupcije, da birači mogu biti sigurni. Kako je vama bilo svim ovim uglednim političarima odgovarati na pitanje da za većinu ovih zakona nije glasala koalicija u Hrvatskoj?, pitala je Sunčana Glavak (HDZ).

- Moram reći da nikad nisam spominjala da oporbene stranke ne žele glasovati za zakona koji su europski, a pogotovo za one koji su vezani za otvaranje i zatvaranje poglavlja. SDP i HNS ne žele glasati o zakonu o sukobu interesa - odgovorila je Kosor.

10.40 - Po pitanjima je jasno da se predizborna kampanja preselila i u Sabor pa je Davor Huška (HDZ) zamahao knjigom Krešimira Kovača 'Uspon Radimira Čačića' i upitao ministra unutarnjih poslova je pokrenuta istraga protiv Čačića na temelju navoda iz te knjige da se okoristio u vrijeme privatizacije.

- Naravno da policija i DORH uzimaju u obzir sve javne i dostupne informacije na sumnju da je počinjeno kazneno djelo. Tako ni u ovom slučaju neće biti izuzetaka. Policija je obavijestila DORH i možemo reći da su istražne radnje započete – rekao je Karamarko.

Huška je zaključio da birači moraju pročitati tu knjigu kako bi znali za koga na izborima glasaju kako ta knjiga 'ne bi postala vodič za uspješne poduzetnike'.

10.35 - Nada Čavlovec Smiljanec (SDP) premijerki je postavila pitanje vezano za mirovine.

- Počeli ste plašiti ljude kako ćemo po dolasku na vlast smanjiti mirovine. Naravno da to nije istina. Zašto je za vaše vlast mirovina pala na visinu prosječne plaće - rekla je Čavlovec Smiljanec. Predsjednica Vlade zaključila je kako zastupnica s obzirom da se bliže izbori koristi sabornicu za promidžbu. 

- SDP je rekao da duga umirovljenicima nema i da ga neće vraćati. Mi smo poštovali odluku suda i vraćali dug umirovljenicima. U listopadu imamo novu ratu od 820 milijuna kuna, kao i iduće godine i 2013. još 118 milijuna kuna. Vi biste morali objasniti ratnim invalidima 1. skupine kojima je vaša vlada 2001. smanjila prava za 60 posto - rekla je Kosor.

Zastupnica je dodala kako 150 kuna, koje je HDZ dao umirovljenicima nije milostinja već njihovo pravo.

10.30 -  Bebić je očito odlučio aktivno voditi ovaj 'aktualac' jer je u samo pola sata udijelio prodike zastupnicima. Ovoga puta zbog Jovanovića i njegove izjave o veleizdaji.

- Puštanje kvalifikacije veleizdaje, ako smo demokratska zemlja, zaslužuje dokazni postupak i pravomoćnu presudu. Po stoti put kažem, nemojmo uzimati ulogu istražitelja, državnog odvjetnika i suca. Nemojmo se s time baviti – rekao je Bebić.

10.28 - Jesu li predsjedništvo HDZ-a i Vlada donijeli odluku o prepuštanju Ine Molu i je li to veleizdaja?, pitao je Željko Jovanović.

- Ja se s vama u ni u čemu ne slažem, jer je vaša retorika i toleriranje kriminala u vašim redovima za mene nepodnošljivo. Odgovarajući na vaše pitanja spomenut ću podatak da je državna revizija našla da se 149 milijuna kuna proračuna trošilo nenamjenski što znači protuzakonito, ali gospodin Jovanović na to nema odgovor, jer je to apsolutno prihvatljivo kad to radi SDP. Osim toga, još čekamo izvješće o riječkim tržnicama. Gotovo dvije milijarde kune je Ina vratila u proračun zahvaljujući naporima moje vlade, rekla je Kosor.

- Vaš član nije donio odluku sam. Za nju ste glasali i vi i cijelo predsjedništvo HDZ-a i vlada - odgovorio joj je Jovanović.

10.15 - Dubravka Šuica (HDZ) iskoristila je u svom pitanju ministru uprave Davorinu Mlakaru vrijeme da pobroji što je sve HDZ-ova Vlada napravila za dubrovački kraj te se obrecnula na SDP-ov predizborni program.

- U programu 21 ne vidim da se spominje Dubrovačka županija i otoci, kažu da Pelješki most nije potreban kao ni autocesta do Dubrovnika – pecnula je Šuica.

10.06 - Ingrid Antičević Marinović (SDP) pitala je Kosor: Kad sam vas pitala mislite li smijeniti Barišića, branili ste ga, a znali ste sve o njemu, jer vas je o tome obavijestio vaš prethodnik Ivo Sanader. Sada vas pitam, mislite li smijeniti sve Barišiće?

Kosor joj je odgovorila:

- Obratili ste mi se gospođo Kosor, a ne s predsjednice Vlade i tako ću vam odgovoriti. Vaš član Linić i drugi članovi partije potvrdili su da će svi koji nisu za vas biti ne otpušteni nego izbačeni sa svih pozicija. Vaš kolega najavio je to s britvom u ruci. To se još nije dogodilo u povijesti demokracije. No vrijeme u kojem se najavljuje rat neistomišljenicima je prošlo. Mi se ne bojimo linča jer je Hrvatska demokratska zemlja koja je zatvorila poglavlje 23.  i nećemo posustati dok svi lopovi iz Kukuriku koalicije ne dođu pred lice pravde - rekla je Kosor i dobila veliki pljesak. Ingrid Antičević Marinović joj je samo odgovorila kako u povijesti nije bilo lažljivije lasti. 

10.03 - Milorad Pupovac (SDSS) otvorio se aktualno prijepodne pitanjem predsjednici Vlade Jadranki Kosor. Upozorio je da se ove godine slavi 70 godina antifašizma i da je nekad podignut spomen dom u Glini u sjećanje na žrtve ustaškog režima te da je on prije 16 godina preimenovan u Hrvatski dom

- Nikome 16 godina ne smeta što je časno ime hrvatskog naroda koje se koristi za pokrivanje i pokrivanja ustaškog režima. Pozivam vas da prekinemo kaljanje hrvatskog imena – rekao je Pupovac.

Kosor ga je pozvala na sastanak zajedno s predstavnicima lokalne zajednice da se taj problem riješi.

9.55 - Nakon što su utvrdili dnevni red počelo je postavljanje pitanja članovima Vlade. Prije toga je Bebić pozvao zastupnike, ali i predstavnike Vlade, da prilikom postavljanja pitanja budu pristojni te ih je upozorio da prate crveno svjetlo. Rekao im je da će ih prekidati ako se ne budu osvrtali na lampicu. 

9.40 - Bebić je najavio da će sjednica trajati do 21. listopada i da će se možda produljiti do kraja mjeseca kako bi odradili dnevni red.

9. 35 - Sjednicu je otvorio predsjednik Sabora Luka Bebić koji je pozdravio sve prisutne, a pogotovo premijerku Jadranku Kosor.

-  Uvjeren sam da smo napunili rezerve i baterije i da smo možemo s većim entuzijazmom krenuti u 24. sjednicu – kazao je.

Nakon toga je zastupnike pozvao da odaju počast domovini te je otpjevana himna. Nakon toga su odali minutu šutnje preminulim zastupnicima te svima koji su pali za Hrvatsku.

U srijedu u 9.30 sati je počela posljednja sjednica Hrvatskog sabora u aktualnom šestom sazivu. 

Prva točka dnevnog reda trebala bi biti rasprava o odluci Mandatno-imunitetnog povjerenstva da se Ivi Sanaderu skine imunitet zbog pokretanja istrage vezane za Hypo banku. Raspravljat će se i o prijedlogu MIP-a da se Uskoku odobri zahtjev da se bivšem premijeru skine imunitet i u slučaju Ina-MOL. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 479
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije