Obavijesti

News

Komentari 496

Ostojić izbjeglicama: "Salaam alaykum! My name is Ranko..."

Ostojić izbjeglicama: "Salaam alaykum! My name is Ranko..."
9

Ministar Ranko Ostojić i u ponedjeljak ujutro dočekao je osobno svaki autobus s izbjeglicama iz Tovarnika te im se obratio umirujućim riječima i objasnio im sve

VIDEO

U novom prihvatnom centru u Opatovcu , prema riječima Katarine Zorić , glasnogovornice Crvenog križa, nalazi se tek nešto više od tisuću izbjeglica. Za razliku od ranijih dana, kada je u Tovarniku situacija bila kaotična i na trenutke u rasulu, u Opatovcu je bitno smanjena razina napetosti, tvrde u Crvenom križu.

- Sad su im dostupne informacije o svemu što ih zanima. Uvjeti su daleko bolji. Imaju sklonište od kiše i znaju da će ovdje biti privremeno. Organizirali smo im prevoditelje s engleskog, arapskog i farsija - kaže Katarina Zorić .

Ministar Ranko Ostojić i u ponedjeljak ujutro dočekao je osobno svaki autobus s izbjeglicama iz Tovarnika te im se obratio umirujućim riječima. U autobusu je pozdravio sa 'Salaam alaykum' i na engleskom se predstavio. Objasnio je izbjeglicama da će u prihvatištu biti najviše 36 sati, te da će dobiti hranu, vodu i ostale potrepštine. Rekao je i da izbjeglicama ne uzimaju otiske prstiju jer ih to plaši.

POGLEDAJTE VIDEO:

VIDEO

Prema posljednjim informacijama, na graničnom prijelazu između Šida i Tovarnika ulazak u Hrvatsku čeka nekoliko stotina izbjeglica . Po njih dolaze autobusi, prevoze ih u novi prihvatni centar u Opatovcu gdje ih se registrira i, kad dođu na red, odvozi dalje prema graničnim prijelazima s Mađarskom i Slovenijom.

- Ako bilo tko bude tražio azil u Hrvatskoj, on će ga ovdje i dobiti - poručio je Ostojić.

'Predlažem HDZ-u da prihvate bar dva autobusa izbjeglica'

Ostojić je komentirao sastanak "Domoljubne koalicije" koja se u 11 sati sastala u Vukovaru i tamo potpisala predizborni savez.

- S obzirom na jučer javno izraženu empatiju prema izbjeglicama, predlažem im i bilo bi jako lijepo da na tom gospodarstvu prihvate i preuzmu brigu nad barem dva autobusa izbjeglica, pogotovo što čujem da će tamo biti i zabava - rekao je Ostojić.

- Njihova "empatija" kazuje koliki su kršćani i koliko su zapravo spremni pomoći - dodao je.

'Ponovno bi poslao vlak u Mađarsku'

- Bilo je najava iz Mađarske da će zbog dovoženja izbjeglica vlakom tamo biti podizanja kaznenih prijava. Ministar Hajdaš Dončić i ja u cjelini preuzimamo odgovornost za to što se dogodilo i ponovno bi isto postupili , kao što bi isto napravili strojovođa te policajci koji su bili u pratnji vlaka - rekao je ministar Ranko Ostojić u prihvatnom centru Opatovac te dodao da još traju pregovori o propuštanju vlaka natrag u Hrvatsku .

- Možda traže eksploziv pa im zato treba četiri dana. Ako im treba pomoć za takav pregled neka pozovu hrvatsku policiju, rado ćemo im pomoći. I još nešto, ako misle da Hrvatska ima samo jedan vlak te će njegovim zadržavanjem nešto postići onda se varaju - rekao je.

'Pomaganje izbjeglicama važnije je od pobjede na izborima'

- Pozvao sam ih, dok mi ovdje skrbimo o 30.000 izbjeglica, da prihvate barem dva autobusa te ih nahrane, ali šute. Ako mene pitate, ovo je priča o humanosti i nehumanosti. Pomaganje izbjeglicama je puno važnije nego pobjeda na izborima. Ako ćemo mi na ovaj način, kao što dosad radimo, riješiti izbjegličku krizu i ako je cijena koju ćemo platiti poraz na izborima, onda mi nije krivo. Ponovno bi isto napravio - rekao je Ostojić.

U velikom šatorskom naselju u Opatovcu nalazi se 2500 izbjeglica. S graničnih prijelaza pristiže još dvije tisuće, a od jutros je iz Opatovca na granične prijelaze poslano 500 izbjeglica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 496
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je