Obavijesti

News

Komentari 250

Prgomet je 'out': Što će sada Most, ide li se u nove izbore?

Prgomet je 'out': Što će sada Most, ide li se u nove izbore?
1

Petrov je iznio uvjet Mosta, a to je vlada nacionalnog jedinstva. HDZ je odbio, a ni SDP nije oduševljen pa se sastao s Prgometom, a on je sada već bivši 'Mostovac'

VIDEO

Što sada? Most je u srijedu napokon otkrio svoj uvjet suradnje. Oni žele vladu nacionalnog jedinstva u kojoj bi zajedno bili SDP, HDZ i Most. Božo Petrov kaže da bi time u Saboru imali potrebnu dvotrećinsku snagu koja im treba za provođenje reformi, odnosno za promjene Ustava.

 No, ta ideja, mnogi bi rekli očekivano, nije naišla na plodno tlo kod oba politička bloka.

Karamarku je ideja apsurdna

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko rekao kako je ideja pomalo apsurdna. 

- Kako ćemo mi sjesti za stol s ljudima koji su Hrvatsku doveli do ovakvog stanja? Mi smo protiv vlade jedinstva, ali opet ćemo se sresti i dogovarati - zaključio je Karamarko.

Ni SDP nije 'za': Razgovarali s Prgometom

S druge strane, iako se SDP nije javno izjasnio o ideji Mosta, neslužbeno se ipak doznalo da ni njima ta opcija nije bliska. Neki navode da je i sam Zoran Milanović kazao da bi varijanta značila prevaru svih onih birača koji su dali glas koaliciji Hrvatska raste. 

Mnogi sada navode kako su obje stranke krenule u razbijanje Mosta kako bi prikupili potrebnih 76 mandata za sastavljanje nove vlade.  Drago Prgomet se tako već u srijedu navečer sastao s Milanovićem. No, detalji razgovora nisu poznati. Prgomet je kazao kako on od razgovora ne bježi, te da će razgovarati i s HDZ-om. 

Most 'izbacio' Prgometa: 'Ostajemo jedinstveni'

Petrov je u srijedu navečer, nakon još jednog sastanka Mosta, na kojem nije bio Prgomet, kazao da su pokazali zajedništvo i da su sve insinuacije drugih tabora neistinite. Robert Podolnjak je, pak, dodao da u Mostu nema podjela, da je sve pod kontrolom, te da ostaju zajedno. 

Potvrda toga došla je u četvrtak kada je Most izdao priopćenje u kojem objavljuje da Prgomet više nije član njihovog Nacionalnog vijeća. Razlog 'izbacivanja' je sastanak Prgometa i Milanovića koji je Prgomet obavio na svoju ruku, bez znanja drugih članova Mosta. Prgometu, doduše, ostaje njegov mandat, te sada Most ima 18 zajedničkih ruku u Saboru, što je i dalje dovoljno da ni SDP, niti HDZ ne mogu bez njih kreirati novu vladu.

A što sada?

E sad, ako je Prgomet samo početak, znači da slijedi 'razbijanje' Mosta čiji će se članovi sa svojim mandatima prikloniti jednoj ili drugoj strani te je samo pitanje tko će ih pridobiti više. 

No, ako je uistinu Most homogen kako tvrde i ako je Prgomet izuzetak, postavlja se pitanje: Što bi Most trebao sada učiniti? 

Mogu i dalje inzistirati na vladi nacionalnog jedinstva, a mogu i popustiti te se, nakon pregovora, ipak prikloniti jednoj od dvije političke opcije. Naravno, postoji još jedna opcija, a to su novi izbori. Samo, pitanje je tko će na njima najviše profitirati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 250
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u