Obavijesti

News

Komentari 259

Profiterstvo u zastari: Sad je i službeno, tko je jamio, jamio je

Profiterstvo u zastari: Sad je i službeno, tko je jamio, jamio je
3

Vjerujem da se sad više uopće ne mogu goniti kaznena djela ratnog profiterstva i kriminala u pretvorbi i privatizaciji ili će to biti izuzetno rijetko, rekla je Sloković

VIDEO

Lijepo sam im rekao. Davno je trebalo podvući crtu i kazniti profitere. Da su to uradili prije 14 godina, onda ne bi ni Sanader ni netko drugi jamio.

Umirovljeni general i bivši kontroverzni saborski zastupnik Ljubo Ćesić Rojs tako je komentirao činjenicu da je Ustavni sud ipak dao za pravo njegovoj najpoznatijoj izjavi: “Tko je jamio, jamio je!”.

Iako je prije pet godina u Ustav ubačeno da kriminal u privatizaciji i ratno profiterstvo ne zastarijevaju, Rojs je, kaže, uvjeren kako od toga na kraju neće biti ništa.

- Sve je to mazanje očiju. Otimaju i kradu i dalje. Sve bih to britvom odrezao. Bio bih drugi Tuđman. Dobro, Tuđman je samo jedan, ali uveo bih reda - kaže nam Rojs.

Sanjin Strukić

Politika ga je razočarala i više se neće ni za što kandidirati nakon neuspješnih pokušaja.

- Narod je odlučio birati ovce, a ja neću protiv svojeg naroda - zaključuje na kraju Rojs.

U odluci Ustavnog suda o poništenju presude Ivi Sanaderu za slučaj Hypo taj sud je postavio novi standard. Ako je za kazneno djelo ratnog profiterstva, kriminala u pretvorbi i privatizaciji nastupila zastara 2010. godine, onda se više ono ne može goniti.

Te 2010. je na inicijativu Ive Josipovića uvedeno djelo nezastarijevanja tih djela. Bilo je predstavljeno kao dokaz da se uvijek mogu goniti profiteri. No to nije tako prema tumačenju Ustavnog suda. Pravni stručnjaci se slažu da je vjerojatno sav pretvorbeni kriminal u zastari.

- Za većinu dijela koja su propisana zbog proteka vremena nastupila je zastara. Vjerujem da se sad više uopće ne mogu goniti kaznena djela ratnog profiterstva i kriminala u pretvorbi i privatizaciji ili će to biti izuzetno rijetko - rekla je odvjetnica Jadranka Sloković u intervjuu za tjednik Express koji je od petka na kioscima.

Grgur Zucko/Pixsell

Državno odvjetništvo je pokrenulo postupke u zadnjih pet godina u 69 slučajeva. Osam je presuda. Osim Sanadera za Hypo, u kojem bi sad mogao biti oslobođen, mogla bi pasti i optužnica protiv liječnika Ivice Babića ili primjerice za Croatia bus. Iz DORH-a nam kažu da još razmatraju odluku Ustavnog suda, ali da nastavljaju raditi u skladu s Ustavom i zakonima koji su na snazi.

Ivo Josipović kaže da “Ustavni sud ne negira odredbu o nezastarijevanju, ali joj bitno sužava doseg”. Time u biti priznaje da će mnogi profiteri ipak ostati bez kaznenog postupka.

Hrvoje Jelavić/Pixsell

- Bio je to organizirani kriminal u kojem su sudjelovali mnogi pod zaštitom države. Je li pravedno i moralno da oni uživaju zaštitu? - rekao je Josipović. Razmatra predlaganje novih promjena Ustava i zakona.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 259
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava