Obavijesti

News

Komentari 110

Sindikati Vladi poklonili čizmu, šibu i papir s natpisom 'otkaz'

Sindikati Vladi poklonili čizmu, šibu i papir s natpisom 'otkaz'
13

Iako je Vlada s dnevnog reda povukla izmijenjeni Zakon o radu, sindikati od prosvjeda nisu odustali. Sindikalni čelnici okupili su danas 300-injak prosvjednika

VIDEO

Iako je Vlada s dnevnog reda povukla izmijenjeni Zakon o radu, sindikati od prosvjeda nisu odustali. Pet sindikalnih čelnika pozvalo je na prosvjed u četvrtak 5. prosinca na Markovom trgu. Prosvjed je počeo oko 10.30 sati, a završio oko 11.30 sati. Okupilo se 300-injak ljudi. Na kraju prosvjeda su sindikati pred Vladu odnijeli čizmu u kojoj je bila šiba i natpis "otkaz". 

"Ili ćete prihvatiti zahtjeve sindikata ili odstupite"

- Nećemo stati ni na Markovu trgu ako oni ne stanu s ovim što čine - kaže sindikalist Krešimir Sever. Dodaje kako se vladajući ne trebaju bojati sindikata već naroda. 

- Govore da imaju dovoljno ruku u Saboru. A što je s narodnim rukama koje su ih dovele na vlast? Te iste ruke mogu ih i odvesti s vlasti - govori Sever, a prate ga zvižduci okupljene mase upućeni vladajućima.

- Ili ćete vi prihvatiti naše zahtjeve ili odstupite. Ovakav zakon o radu neće proći. Nećete nas tjerati raditi do smrti samo da biste manje plaćali mirovine - poručio je Sever. 

Pozvao je sve, članove sindikata, zaposlene, nezaposlene, umirovljenike i mlade da se pridruže borbi za hrvatsko tržište rada.

- To je bitka svih nas - uzviknuo je, a okupljeni su uzvicima pozdravili njegov poziv.

Na kraju svog govora Sever je u gumene čizme, koje je na binu ponio sa sobom, stavio šibu i papir s natpisom otkaz. To je poklon vladajućima za sv. Nikolu. Prosvjednici su počeli uzvikivali 'Otkaz, otkaz!'.

"Neće proći, Mrsiću, neće"

Nakon Severa okupljenima se obratio Mladen Novosel. 

- Neće proći Mrsiću. Neće - poručio je Mladen Novosel.

- Zakon o povremenim poslovima omogućit će poslodavcima da nas uzmu na dan, dva. I onda ćemo svi postati socijalni slučajevi. Neće proći - kaže Novosel.

Poručio kako se jučer, dvije godine od pobjede Kukuriku koalicije, moglo čuti kako je ovo najgora Vlada za radnika.

Uspjeli su u nečemu, u staroj metodi 'zavadi pa vladaj'. Zavadili su narod, nacionalno i ideološki. Nas radnike nećete zavaditi Mrsiću, Milanoviću, vaša je utakmica završila. Ili ćete prihvatiti sindikalne zahtjeve ili je vrijeme da odete - vikao je Novosel.

Kritika ministrima: "Oni ne podnose sindikate"

Ova Vlada koja u ovom trenutku zasjeda u ovoj zgradi još ima obzira za sebe reći da je socijaldemokratska vlada - uzviknuo je Branimir Mihalinec došavši na pozornicu.

Počeo je kritizirati sve članove Vlade redom - ministrica graditeljstva ruši, ministar poduzetništva ništa ne poduzima, ministar zdravlja ne podnosi liječnike, ministar rada ne podnosi radnike, ministar obrazovanja ne podnosi prosvjetare...

- Jedno im je zajedničko. Ne podnose sindikate - zaključuje Mihalinec.

"Iza Kukuriku koalicije će ostati zgarište"  

Ostane li Kukuriku na vlasti još dvije godine, iza njih će ostati zgarište, uvjereni su sindikati. Ozren Matijašević ustvrdio je kako se premijer i ministri igraju vlade.

- Njihova ekonomska politika svodi se na stečajni postupak. BDP ne raste po Duhu Svetom, nego na temelju mjera koje ova Vlada niti zna niti poduzima, niti kani poduzeti. Tu smo da ekipi iza ovih zidova poručimo da nismo slijepi i da nam prestanu prodavati priče za malu djecu - vikao je Matijašević.

Uvjeren je da vladajući i dalje planiraju đonom na radnike.

Također, poručuje da vladajuće nije briga jer znaju da će računi na naplatu doći novoj vladajućoj garnituri. 

Sindikati će s građanima Hrvatske biti nepremostiva prepreka njihovim zlim namjerama - rekao je Matijašević, a prosvjednici su ga podržali. Vladajućima je poručio da ih pozovu za pregovarački stol.

Hvala vam što ste ovdje iako znamo da ova terapija nije dobra. Morat ćemo mijenjati terapiju, kaže Damir Jakuš.

Prosvjednici su došli s plakatima na kojima su natpisi poput 'Mladi na tržištu jada', 'Ministar Rado Mijenja Stavove', 'Mijenjajte smjer'..

"Doma je lijepo, ali u Kanadi su pare"

Mladi sindikalac Danijel Leš poručio je kako nije promašena generacija današnjih mladih već je promašena politika vladajućih.

- Doma je lijepo, ali u Kanadi su pare - zaključio je.

"Nećemo dopustiti da naša djeca postanu roblje suvremenog doba"

Sindikati su građane pozvali da im se pridruže i ne dopuste da ''naša djeca postanu roblje suvremenog doba''. 

Prosvjednici su se počeli okupljati u 9.30 sati na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, a u 10 sati su u koloni krenuli prema Trgu svetog Marka.

Sindikati tvrde da je ministar Mirando Mrsić zakon donio kao "svojih ruku djelo kojim umanjuje ulogu sindikata i kolektivnih ugovora, a radnike prepušta neodgovornim poslodavcima".  

Pridruživanje prosvjedu najavio je i čelnik Laburista Dragutin Lesar koji je rekao kako paket antiradničkih zakona koje je pripremila Vlada ''odgovaraju najbrutalnijem obliku neoliberalnog kapitalizma i posljedica su brutalne pohlepe za profitom''. Dodao je kako Laburisti nastavljaju svoju akciju u 20 gradova kojom građane žele upoznati s predloženim paketom radnog zakonodavstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi