Obavijesti

News

Komentari 21

Protiv ustavnog braniteljskog zakona je i Odbor za veterane

Protiv ustavnog braniteljskog zakona je i Odbor za veterane
1

Odbor je većinom glasova podržao i konačni prijedlog Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu. Traže i analizu stanja braniteljskih prava

VIDEO

Nakon što je Vlada dala negativno mišljenje na zaključak 54 zastupnika koji su tražili saborsku raspravu o jedinstvenom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja te da on bude Ustavni zakon, navedeni zaključak odbijen je i na Odboru za ratne veterane. Protiv je bio Franko Vidović (SDP) koji je jedini iz svoje stranke stavio svoj potpis na zaključak. 

Iako se ne slaže da braniteljska prava reguliraju kroz ustavni zakon smatra da je rasprava o pravima braniteljima potrebna. Odbor je na njegov prijedlog jednoglasno izglasao zaključak kojim se Ministarstvu branitelja predlaže da napravi analizu stanja prava branitelja, s posebnim naglaskom na prava koja su izdvojena pod neka druga ministarstva, odnosno u neke druge zakone.

- Svi smo bili za jedinstveni zakon i jedno ministarstvo, a ne da se braniteljima bavi šest ministarstava, osam agencija i da na kraju moramo preko nekog svog rješavati probleme - rekao je vanjski član Odbora Ilija Vučemilović koji smatra da nema političke volje za rješavanjem problema. 

Odbor je većinom glasova podržao i konačni prijedlog Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, a branitelji navode da treba napraviti registar agresora kako ne bi slučajno i oni ostvarivali neka prava iz ovog zakona. Vladajući su bili protiv jer vjeruju da nema potrebe za "novim popisivanjem građana". Zakon propisuje da će žrtve seksualnog nasilja moći ostvariti prava na zdravstvenu, pravnu psihosocijalnu pomoć, medicinsku rehabilitaciju, ali i novčanu naknadu u jednokratnom iznosu od 100.000 kuna ili u povećanom od 150.000 kuna. Imat će i pravo na mjesečnu naknadu u visini 73 posto proračunske osnovice koja sada iznosi 2.427 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.