Obavijesti

News

Komentari 28

Prvo javno izvješće SOA-e: Bolji uvid u aktivnosti i ustroj

Prvo javno izvješće SOA-e: Bolji uvid u aktivnosti i ustroj
1

SOA otkriva kakvi tu zaposlenici rade, koliko su stari, na kolikom su proračunu. Prvi put potvrđuje da se intenzivno bavi aktivnostima islamskih ekstremista

VIDEO

Sigurnosno-obavještajna agencija je, prvi put u svojoj povijesti, na svojim web stranicama objavila javni dokument u kojemu daje mnogo informacija o svom ustroju, djelatnostima i procjenama.

- SOA ne želi ostati izvan legitimnih očekivanja hrvatske javnosti o otvorenosti i transparentnosti državnih tijela. Stoga se nadam će ovaj dokument dati hrvatskoj javnosti bolji uvid u rad koji smo proteklih godina predano obavljali i prikazati njegove rezultate - navodi ravnatelj Dragan Lozančić.

40 posto zaposlenih u SOA-i su žene

SOA otkriva kakvi tu zaposlenici rade, koliko su stari, koliko je žena, na kolikom su proračunu. Njihov ukupan broj ostaje tajan, no poznato je da 40 posto zaposlenih čine žene, a dobna struktura zaposlenika uglavnom se kreće u rasponu od 30 do 50 godina. Manje je od 10 posto zaposlenika starije od 50 godina. Tri četvrtine zaposlenika, a to su agenti, imaju visoku naobrazbu.

Djelatnici SOA-e moraju se legitimirati građanima službenom iskaznicom i značkom. Razgovori s građanima unutar SOA-inih prostorija mogu se obaviti isključivo uz suglasnost građana. Također prisluškivanje razgovora pojedinog hrvatskog građanina ne može se provoditi bez odobrenja Vrhovnog suda, javlja HRT.

SOA napravila više od 5000 sigurnosnih provjera

Ono što SOA može provoditi bez odobrenja Vrhovnog suda jest izlist telefonskih poziva, nadzor lokacije korisnika telekomunikacijske usluge, tajno praćenje, motrenje i snimanje osoba na javnim mjestima, tajni otkup dokumenata i predmeta.

Prvi put SOA službeno potvrđuje da se intenzivno bavi terorističkim i aktivnostima islamskih ekstremista koji iz susjednih zemalja odlaze na ratišta u Siriji i Iraku. Nadgleda stotine njih. Objavljuje i kakve ugroze prijete Hrvatskoj iz susjednih zemalja.

U prošloj godini SOA je napravila više od 5000 sigurnosnih provjera, odnosno 500-tinjak više nego godinu prije. Proračun im je u protekle tri godine smanjen za 40 milijuna kuna.

Cvrtila: Ovo je velika stvar

 - Ovo je velika stvar, SOA je prvi puta otvorila područje transparentnosti i očekujem da će izvješća u budućnosti biti još detaljnija. Mislim da je pošteno do SOE što nas je upozorila na opasnosti za koje smo možda znali da postoje, ali nismo znali kako SOA na njih reagira - stručnjak za nacionalnu sigurnost Vlatko Cvrtila gostujući u Dnevniku 3 HTV-a.

Osvrnuo se i na podatak iz izvješća kako Hrvatska često služi kao tranzitna zemlja za ekstremiste koji iz susjednih zemalja odlaze na ratišta u Siriji i Iraku.

- Sada se nalazimo u situaciji da teroristi ne biraju žrtve i teritorije, no Hrvatska je ipak u manjoj opasnosti od država koje imaju registrirane ćelije poput BiH, kazao je.

Naglasio je kako je povećani broj sigurnosnih nadzora posljedica ulaska u Europsku uniju te komentirao i situacije u kojima pojedinci optužuju tajne službe za prisluškivanje

Cijeli dokument SOA-e pročitajte ovdje.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa