Obavijesti

News

Komentari 2930

Pobjeda konzervativaca: 'ZA' glasovalo 65,87 posto birača

Pobjeda konzervativaca: 'ZA' glasovalo 65,87 posto birača
56

Građani su na referendumu u nedjelju odlučili kako će u Ustav ući definicija da je brak samo između muškarca i žene. Inicijativa 'U ime obitelji' odnijela je pobjedu

VIDEO

Prema rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, na referendumu u Hrvatskoj se 1. prosinca 65,87 posto građana izjasnilo "ZA", a njih 33,51 posto izjasnilo se "PROTIV". Građani su odgovarali na pitanje jesu li za to da u Ustav uđe odredba po kojoj je brak zajednica muškarca i žene.

Glasovanju je pristupilo ukupno 37,9 posto birača. "Za" je 942.665 građana, a "protiv" njih 481.314.

Od svih županija, samo Istarska i Primorsko-goranska županija izglasale su "protiv", a "protiv" su od većih gradova Varaždin i Čakovec. U Varaždinu se 56,94 posto građana izjasnilo kako su "protiv", dok se u Čakovcu to izjasnilo njih 58,95 posto. U Rijeci se 59,27 posto građana izjasnilo "protiv", a "za" ih je bilo 40,20 posto.

U Zagrebu je 55,90 posto građana zaokružilo "za", a u Splitu 68,13 posto.

U Osijeku je "za" 62,86 posto građana, a 36,60 posto ih je "protiv". U Slavonskom Brodu je 70,86 posto građana "za", u Vukovaru 67,91 posto, u Koprivnici 54,96 posto, a u Đakovu 79,87 posto.

>>> Pročitajte reakcije političara na rezultat referenduma

"Za" je u Dubrovniku zaokružilo 68,90 posto građana, a "protiv" ih je 30,50 posto. U Kninu se čak 80 posto birača odlučilo "za", dok ih je u Hvaru "za" bilo 68,8 posto. U Zadru je "za" 64,62 posto građana, a "protiv" 34,73 posto.

Troškovi provedbe referenduma o braku su oko 40 milijuna kuna. 

Japan i Indija su 100 posto "protiv"

U inozemstvu je obrađeno 85 posto glasačkih mjesta, a "za" se izjasnilo 73,33 posto birača. "Protiv" je 26,16 posto birača. Glasači u Rusiji izjasnili su se sa 65,31 posto "protiv", u Turskoj je "protiv" sa 62,96 posto glasača, a Slovačkoj je 54,76 posto glasača "protiv".

Japan i Indija su se sa 100 posto izjasnili "protiv", a Kina je 73,91 posto "protiv". U Australiji su se birači izjasnili "za" s 91,32 posto, a u Njemačkoj su također "za" sa 87,23 posto. Na Novom Zelandu se 50 posto birača izjasnilo "za" i 50 posto njih "protiv".

Referendum pokrenula inicijativa "U ime obitelji"

Podsjetimo, inicijativa je u dva tjedna uspjela prikupiti 749.316 potpisa građana, a početkom rujna Ministarstvo uprave potvrdilo je da je broj prikupljenih potpisa dovoljan za raspisivanje referenduma. Isto je desetak dana kasnije potvrdila i Vlada. Tada je ministar uprave Arsen Bauk na sjednici Vlade izvijestio kako je građanska inicijativa 'U ime obitelji' prikupila između 665.995 i 701.902 pravovaljanih potpisa. 

Ubrzo je, 23. listopada saborski Odbor za Ustav sa sedam glasova za, tri protiv i dva suzdržana prihvatio odluku prema kojoj "Hrvatski sabor raspisuje državni referendum u RH radi donošenja odluke o referendumskom pitanju utemeljenom na zahtjevu za raspisivanjem državnog referenduma građanske inicijative 'U ime obitelji' da se pristupi promjeni Ustava, tako da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene". 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2930
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...