Obavijesti

News

Komentari 15

Mrsić: Mirovine će na vrijeme biti isplaćene, kako je zacrtano

Mrsić: Mirovine će na vrijeme biti isplaćene, kako je zacrtano
1

Stanku su zatražili klubovi Hrvatskih laburista i HDSSB-a kako bi se konzultirali i očitovali o proceduri oko imenovanja guvernera HNB-a. Leko je odobrio stanku

VIDEO

Zbog procedure oko imenovanja guvernera HNB-a klubovi Hrvatskih laburista i HDSSB na početku sjednice Hrvatskog sabora zatražili su desetominutnu stanku. 

Dragutin Lesar iz Laburista tražio je stanku kako bi se mogli konzultirati u vezi postupka, prijedloga i procedure oko imenovanja guvernera HNB-a jer su poznaju o tome, rekao je, dobili tek kasno sinoć.Stanku je potom zatražio i Boro Grubišić iz HDSSB-a zbog proceduralne pogreške. Nakon toga Josip Leko, koji Borisa Šprema mijenja na mjestu predsjednika Sabora, odobrio je stanku.

Lesar: Ovakav odnos prema oporbi je neprihvatljiv

Nakon stanke Lesar se obrušio na vladajuće kazavši da je procedura oko imenovanja na štetu oporbe, po njemu upitna i čudna.

- Jučer je najavljena nova sjednica u utorak na kojoj bi se trebalo utvrditi prijedlog kandidata za guvernera HNB-a, uz napomenu da je pet ili šest klubova zastupnika već dostavilo kandidature. Mi nismo bili uopće obaviješteni da je pokrenuta bilo kakva procedura. Nakon moje inicijative dodatne provjere jučer oko 16 sati u klub zastupnika dolazi dopis odbora koji je datiran s danom prije u kojem piše bla, bla, bla i da odbor moli klubove da što žurnije dostavi prijedlog kandidata. Koji je to rok, koji je to datum? Da li je moguće da ćemo imati proceduru svedenu na dva, tri dana, da vladajući već predlože kandidata bez ikakve formalne procedure?, zapitao se ljutiti Lesar te dodao da ovakav odnos prema oporbi, izostavljanje bilo kakvog razgovora pa čak i na radnim tijelima, nije prihvatljivo. Očekivao je, kaže, od vlasti koja sebe zove demokratskom drugačiji odnos prema oporbenim zastupnicima.

Boro Grubišić iz HDSSB-a nadovezao se na Lesara te ustvrdio da cijela javnost zna, putem stalnog bombašenja i bacanja medijskih bombi kao Boško Buha koje bacaju vladajući, tko će biti budući guverner HNB-a.

- Prvo smo saznali tako jednim probnim balonom ili bombom kako je smijenjen guverner Rohatinski, dakle telefonskim razgovorom. Nakon toga, već gotovo sljedeći dan imenovan je i novi guverner. Dakle to je jedan jasan vid bahatosti ili neprosvijećenog apsolutizma, rekao je Grubišić.

Mrsić predstavio izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju 

Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava u Saboru je predstavio izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju kojima se uvodi nova kategorija osiguranika, sezonski radnici u poljoprivredi. Osim toga otpremnine se uključuju u masu za izračun mirovina.

- Predviđeno je i da Povjerenstvo za reviziju invalidskih mirovina dođe pod okrilje resornog ministarstva. Ono će biti važno zato što smo dvostruko iznad europskog prosjeka po broju odlazaka u invalidske mirovine. Mislim da nismo niti bolesniji od Europe, a niti uvjeti rada u Hrvatskoj nisu 100 posto gori nego u Europi pa da imamo 100 posto više invalida nego što ima Europa - rekao je Mrsić.

- Mirovine će biti isplaćivane na vrijeme, kako je zacrtano i, unatoč nekim zlogukim primjedbama, nikakvih poremećaja neće biti, rekao je ministar Mrsić te dodao da je isplata mirovina sigurna i sredstva za njihova usklađivanja s troškovima života osigurana su u proračunu. Zamrzavanja mirovina, kaže, neće biti dok je sadašnja koalicijska vlada na vlasti.

- S porastom troškova života i porastom plaća mirovine će se po švicarskoj formuli uskladiti 1. rujna, a iduće godine će se još vidjeti kako će se provoditi usklađivanje - najavio je Mrsić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"