Obavijesti

News

Komentari 4

Većina zastupnika za jaču ulogu pučkog pravobranitelja

Većina zastupnika za jaču ulogu pučkog pravobranitelja
1

Uređeni su uvjeti postupka izbora pučkog pravobranitelja i njegovih zamjenika. Prijedlog sadrži i procesne odredbe o načinu postupanja po pritužbama građana

VIDEO

Prijedlog zakona o pučkom pravobranitelju podržala je većina saborskih klubova jer ga smatraju poboljšanjem u odnosu na važeći i jačanjem uloge pučkog pravobranitelja. Iz HDZ-a smatraju suprotno, a iz HDSSB-a najavljuju da će biti suzdržani.

Zamjenica ministra Ministarstva pravosuđa Sandra Artuković Kunšt obrazložila je prijedlog. Istaknula je kako Vlada ovaj zakon predlaže nakon što je Ustavni sud ustvrdio kako prijedlog zakona u listopadu 2011. nije donesen potrebnom većinom. 

- Uskladili smo zakon s Ustavom. Pojačali smo i uskladili proaktivnu ulogu pučkog pravobranitelja u smislu da je to samostalna i neovisna institucija, koja promiče ljudska prava. Uređeni su uvjeti postupka izbora pučkog pravobranitelja i njegovih zamjenika, njihove ovlasti i dužnosti. Prijedlog sadrži i procesne odredbe o načinu postupanja po pritužbama građana - pojasnila je zamjenica ministra. 

Dodala je i kako je prijedlogom predviđeno spajanje Centra za ljudska prava s Uredom pučkog pravobranitelja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Milorad Pupovac (SDSS) ocijenio je da je novi prijedlog značajno poboljšanje jer će pučki pravobranitelj moći doprinositi da se međunarodni ugovori i konvencije, pa tako i oni vezani uz manjinska i ljudska prava, primjenjuju i funkcioniraju kao sastavni dio hrvatskog zakonodavstva. Najznačajnijim smatra što će pučki pravobranitelj dobiti mogućnost predlaganja prekršajnih, kaznenih i disciplinskih postupaka prema onima koji se oglušuju na njegova upozorenja. Također je predložio da se ured pučkog pravobranitelja otvori bar još u dvije ili tri regije. 

Dragutin Lesar je u ime Kluba Hrvatskih laburista rekao da bi bio sretan kad prijedlozi pučkog pravobranitelja ne bi dolazili samo u godišnjim izvješćima, nego odmah kada on ocijeni da bi trebalo intervenirati u neki zakon. Podsjetio je i da je na popisu 12 institucija koje u proteklom razdoblju nisu odgovarale na zahtjeve pučkog bilo čak osam ministarstava. Stoga, istaknuo je, Hrvatski laburisti predlažu amandman kojim bi se zakonski predvidio postupak opoziva ili smjene čelnika tijela koje se oglušuje na zahtjeve pučkog pravobranitelja. Drugim amandmanom laburisti predlažu uvođenje prekršajnih sankcija za one koji ne odgovaraju na upite pučkog pravobranitelja kao i onima koji nekoga spriječe ili onemoguće da podnese prijavu pučkom pravobranitelju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u