Obavijesti

Kolumne

Komentari 166

Šatoraši srušili jednog, pa sad bježe da ne sruše onog krivog

Šatoraši srušili jednog, pa sad bježe da ne sruše onog krivog
1

Josip Klemm je najavio da branitelji razmišljaju o povlačenju nakon raspisivanja izbora. Zoran Milanović bi mogao razmisliti o njihovu prisilnom zadržavanju.

VIDEO

Došli su smijeniti ministra Matića, srušiti premijera i predsjednika, promijeniti Ustav, progurati svoje zakone i povesti hajku protiv Jugoslavena, prijetili su ratom, mobilizacijom gardijskih i specijalnih postrojbi, govorili su da su zvižduci najmanje što Vlada može očekivati, navalili na vrata Banskih dvora i policiju...

Hvalili su se da branitelji nikada ne odustaju.

A onda, nakon što od svega toga nisu dobili ništa, odnosno nakon što su srušili samo jednog, a ostao je onaj drugi, šatoraši razmišljaju o povlačenju iz Savske 66.

Bolje častan uzmak, nego nečastan poraz.

Ne sudjeluju u politici

"Ništa još nije odlučeno, ali to je ozbiljna ideja koju razmatramo", objavio je ovih dana organizator prosvjeda Josip Klemm.

On tvrdi da se branitelji "ne žele miješati u parlamentarne izbore", već hoće pokazati da "ne sudjeluju u politici i ne pomažu ili odmažu jednoj političkoj opciji".

Osim što se sad više ne zna kojoj opciji zapravo pomažu, a kojoj odmažu.

Jer, možda su srušili Ivu Josipovića i u atmosferi nacionalističkog huškanja pomogli Kolindi Grabar Kitarović da osvoji prvu kotu na Pantovčaku, međutim od trenutka kad je u Savskoj podignut braniteljski šator zaustavljen je pad rejtinga SDP-a. 

I započeo blagi oporavak Zorana Milanovića.

Imajući to u vidu, ne bi bilo neobično kad bi premijer iskoristio ovaj period kontemplacije do raspisivanja izbora kako bi smislio način da nagovori Klemma i Glogoškog da se strpe barem dok ne prođe predizborna kampanja.

Jer, oni su mu postali jedan od glavnih aduta u mobilizaciji birača ljevice.

Malo mu žao

Predrag Matić ovih je dana već izjavio da mu je "malo žao što šatoraši odlaze", ne skrivajući pritom trijumfalni cinizam, ali Milanoviću bi moglo iskreno biti žao što prosvjed prestaje.

A to je ujedno i glavni razlog zašto šator odlazi iz našeg grada.

HDZ je očito shvatio da je nacionalna histerija dosegla svoj vrhunac na predsjedničkim izborima, nakon kojih je postala kontraproduktivna. 

Šatoraši su se zabili u vrata Banskih dvora i otkrili da nemaju više inspiracije. Postali su politička fusnota i usputna pošalica, a svako daljnje pakosno drečanje pomoglo bi SDP-u da izvuče svoje glasače na birališta.

Zato je pitanje ima li Milanović, odnosno njegov misteriozni piarovski Jozo Misteriozo Alex Braun, neki scenarij kojim bi privolio šatoraše da ipak ostanu u Savskoj.

Možda da Glogoškog vrati u onu kuću u Zaprešiću? Da počne isplaćivati dnevnice stražarima u šatoru? Da ponudi Klemmu odbacivanje optužnice u zamjenu za još nekoliko prijetnji ratom? Da nacijepa još drva za zimu?

Miješali se u predsjedničke izbore

Uglavnom, kao što mnogo toga u vezi argumenata za 10-mjesečno kampiranje pred Ministarstvom branitelja nije bilo jasno - osim činjenice da se pretvorio u čisti politički udar - tako nije jasno zbog čega se Klemm danas trudi objašnjavati kako se šatoraši "neće miješati u parlamentarne izbore".

Kad su se vrlo otvoreno miješali u predsjedničke.

Kad su instruirali Ivana Vilibora Sinčića kako da ih podrži pred kamerom. Kad je na njihovu šatoru mjesecima stajala glavna parola "Oba su pala i oba će pasti". Kad su slijedili huškačku retoriku Tomislava Karamarka. Kad su javno pozivali na rušenje Vlade. Pa čak i prijetili brigadama.

Zašto onda ne bi na parlamentarnim izborima dovršili posao?

Možda zato što su shvatili kako su izlizali svrhu vlastitog postojanja?

Neće valjda Klemm dovesti Karamarkov HDZ pred vrata Banskih dvora, a onda ga pustiti da sam u nju uđe?

Posao još nije gotov. Onaj drugi još nije "pao".

Osim ako se šatoraši ne pribojavaju da slučajno ne padne onaj krivi. 

Tomislava Klauškog pratite i na Facebooku

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 166
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?
VELIKA ANALIZA

Stručnjaci otkrivaju: Može li brak preživjeti bez seksa?

Brakovi bez seksa, iako se o njima rijetko otvoreno razgovara, češći su nego što biste očekivali. To je kada bračni par ima odnose manje od 10 puta u godini
Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići
SAMO ZA NAJHRABRIJE

Uklete kuće po Hrvatskoj i svijetu: Rijetki im se usude prići

Moji roditelji su čuli bebu koja plače, a svi smo slušali korake po stubama. Znali smo vidjeti kako se kvaka na vratima spavaće sobe miče gore dolje, ispričao je Britanac koji je živio u ukletoj kući